Κατρούγκαλος για Τουρκία: Αποτυχημένοι αντιπερισπασμοί στην κυπριακή ΑΟΖ

«Η Τουρκία με τις ενέργειες αυτές απομονώνεται περαιτέρω» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών

 

Καθησυχαστικός αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, λέγοντας πως η Τουρκία προσπαθεί να αντιδράσει στην πρόοδο που υπάρχει στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά αποτυγχάνει, διότι εισπράττει την καταδίκη σύσσωμης της Διεθνούς Κοινότητας.

 

«Θέλει να δημιουργήσει αντιπερισπασμούς και αποτυγχάνει», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως τόσο η χώρα μας όσο και η Κυπριακή Δημοκρατία κινούνται βάσει του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας σε αντίθεση με την Τουρκία που είναι δύναμη αναθεωρητική, χρησιμοποιώντας την προβολή ισχύος.

 

«Η Τουρκία με τις ενέργειες αυτές απομονώνεται περαιτέρω, κάτι το οποίο δεν επιθυμούμε. Η Ελλάδα επιδιώκει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και η χώρα μας είναι από τις τελευταίες -αν όχι η τελευταία- που υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Δεν θέλουμε η Τουρκία να φύγει από τις διεθνείς συμμαχίες και να γίνει ακόμη πιο επιθετική» είπε στη συνέχεια.

 

Ερωτηθείς για τα δύο τουρκικά πλοία (Barbaros- Fatih) που βρίσκονται εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως αυτό που κάνουν είναι προβολή σημαίας και δημιουργία αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Δεν πρόκειται για παρουσία ουσίας, αφού δεν διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για πραγματικές εξορύξεις στην περιοχή» υπογράμμισε.

 

Ως προς τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, είπε ότι θα συνεχιστούν οι συναντήσεις των δύο πλευρών, ενώ οι διαδικασίες εστιάζονται στην πλήρη καταγραφή για το τι έχει γίνει στο παρελθόν και πώς εφαρμόζονται τα ήδη υπάρχοντα μέτρα.

 

Χαρακτήρισε λυδία λίθο την αγορά των s-400 από την Τουρκία, που θα κρίνει -όπως είπε- την σχέση της με το ΝΑΤΟ. Κατά τον ίδιο, στρατηγικό δίλημμα του Ερντογάν είναι το αν θα ενισχύσει τις σχέσεις με την Ρωσία ή αν θα προσπαθήσει να διατηρήσει τις ισορροπίες. Εκτίμησε, επίσης, ότι ακόμη και στην περίπτωση που προχωρήσει η τουρκική αγορά, αυτό δεν αλλάζει την ισορροπία στο Αιγαίο, αφού δεν θα συνοδεύεται από την αγορά και των F-35, και αποκάλυψε πως η Ελλάδα έχει κάνει συζητήσεις για τα F-35, αλλά όχι για την παρούσα φάση.

 

Σχετικά με την Αλβανία και τα ανοιχτά θέματα που υπάρχουν, ξεκαθάρισε πως η χώρα μας είναι σε συνεχή επικοινωνία μέσω της Πρεσβείας στα Τίρανα με την αλβανική κυβέρνηση. «Έχουμε λάβει δεσμεύσεις και υποσχέσεις για τα θέματα που αφορούν την ελληνική μειονότητα. Υπάρχει μια καθυστέρηση, αλλά είμαστε σε θέση να ασκήσουμε έλεγχο, καθώς τον Ιούνιο θα συζητηθεί η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας. Είναι αυτονόητο πως αυτή η πορεία περνά μέσα από τον σεβασμό των μειονοτήτων και τις σχέσεις καλής γειτονίας με ένα άλλο κράτος μέλος της ΕΕ», είπε με νόημα ο κ. Κατρούγκαλος.

 

Τέλος, ξεκαθάρισε πως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και η χάραξη μιας εθνικής γραμμής. «Συγκαλώ πιο τακτικά το Συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής και πρέπει να σας πω ότι διαπιστώνω μεγαλύτερη σύγκλιση στα μεγάλα ζητήματα», επεσήμανε ο Υπουργός Εξωτερικών.


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

World Business

Κόβει 2.700 θέσεις εργασίας η Siemens

Κόβει 2.700 θέσεις εργασίας η Siemens

Ο γερμανικός βιομηχανικός όμιλος Siemens ανακοίνωσε χθες Τρίτη την κατάργηση 2.700 θέσεων εργασίας σε διεθνές...

Media

Ναυτεμπορική: Τον Σεπτέμβριο θα αποφασισθεί η υπαγωγή της σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης

Ναυτεμπορική: Τον Σεπτέμβριο θα αποφασισθεί η υπαγωγή της…

Aίτηση για υπαγωγή σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης εν λειτουργία της «Ναυτεμπορικής Α.Ε.» (εφημερίδα, σάιτ, τυπογραφείο)...

Secret Money

Παραμένει άφαντη

Παραμένει άφαντη

H υπογραφή της σύμβασης για το ένα κομμάτι της Aφάντου με τον όμιλο του ομογενούς...

Τεχνολογία

Airbus: Τα άλμπατρος εμπνέουν τη νέα γενιά φτερών αεροσκαφών

Airbus: Τα άλμπατρος εμπνέουν τη νέα γενιά φτερών…

Αντιγράφοντας την φύση, οι μηχανικοί της Airbus προχώρησαν σε δοκιμές πτήσης ενός μοντέλου αεροπλάνου που...

Περιβάλλον

Εισαγγελέας για το έντομο που αποδεκάτισε το Σέιχ Σου

Εισαγγελέας για το έντομο που αποδεκάτισε το Σέιχ…

Παρέμβαση εισαγγελέα υπάρχει πλέον στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.