Φάμελλος: Να πετύχουμε μια συμμαχία για την ανακύκλωση

Την ενεργοποίηση των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης προκειμένου να αυξηθούν ·τα ποσοστά της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή και σε περιφερειακό επίπεδο να δημιουργηθούν μονάδες κυκλικής οικονομίας, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στην ενημερωτική ημερίδα με θέμα " Κυκλική Οικονομία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση", που διοργάνωσε ο δήμος Παύλου Μελά στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.

 

" Θέλουμε να πετύχουμε μια συμμαχία Βορείου Ελλάδος για την ανακύκλωση", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος, προσθέτοντας ότι δεν έχουμε περιθώριο γιατί ο συντελεστής ανακύκλωσης είναι μονοψήφιος και πρέπει να φτάσει το 50%.

 

" Χρειαζόμαστε να έχουμε έντονα επαναστατικές μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις, οι οποίες να αισθανόμαστε ότι ανατρέπουν την πραγματικότητα μας. Δεν γίνεται αλλιώς. Αλλιώς  να είστε σίγουροι ότι το 2020 θα πληρώνουμε πρόστιμα για την ανακύκλωση, όπως πληρώνουμε πρόστιμα για τις χωματερές", ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος.
Σημείωσε ότι η κουβέντα για την κυκλική οικονομία δεν μπορεί να γίνει μακριά από τους δήμους, οι οποίοι έχουν την αρμοδιότητα διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

 

Πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι πριν από δύο εβδομάδες ο ίδιος και ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης υπέγραψαν την υπουργική απόφαση που ορίζει  ότι από 1/1/2020 οι δήμοι θα καταβάλουν τέλη διαχείρισης στους φορείς διαχείρισης στερεών αποβλήτων, με βάση τους συντελεστές ανακύκλωσης συσκευασιών, ανάκτησης και επαναχρησιμοποίησης βιοαποβλήτων και τον συντελεστή εκτροπής από την ταφή συνολικά.

 

Σε ότι αφορά τον νομό Θεσσαλονίκης ο κ. Φάμελλος είπε ότι χάνει στον ΧΥΤΑ της Μαυροράχης το 82% της αγοραστικής του δύναμης, δηλαδή από τα αγαθά που μπήκαν στην καταναλωτική σφαίρα της οικονομίας, το 82% θα θαφτεί στον ΧΥΤΑ.

Υπογράμμισε ότι υπάρχουν διαθέσιμα 31,7 εκατ. ευρώ στο  ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας για εξοπλισμό που σχετίζεται με την αποκομιδή απορριμμάτων, αλλά οι πόροι αυτοί δεν έχουν φτάσει στους δήμους.


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

Media

Facebook: Πάνω από 500 σελίδες διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις ή υποκινούν μίσος ενόψει Ευρωεκλογών

Facebook: Πάνω από 500 σελίδες διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις…

Η μη κυβερνητική οργάνωση Avaaz ανακοίνωσε σήμερα ότι ενημέρωσε το Facebook για περισσότερες από...

Secret Money

Ο Ταβουλάρης και το ΕΝΑΕ

Ο Ταβουλάρης και το ΕΝΑΕ

Mπορεί οι εξελίξεις να τρέχουν γύρω από τα ναυπηγεία Eλευσίνας, αλλά το όνομα του Nίκου...

Αθλητικά

Ιτούδης: «Νιώθω γεμάτος»

Ιτούδης: «Νιώθω γεμάτος»

Ο προπονητής της πρωταθλήτριας Ευρώπης ΤΣΣΚΑ, Δημήτρης Ιτούδης, μίλησε στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ για την κατάκτηση...

Τουρισμός

«Synergassia» Enterprise Greece και Επιμελητηρίου Λακωνίας

«Synergassia» Enterprise Greece και Επιμελητηρίου Λακωνίας

Ο Οργανισμός Enterprise Greece και το Επιμελητήριο Λακωνίας συνδιοργάνωσαν επιχειρηματική επίσκεψη πολυμελούς διπλωματικής αντιπροσωπείας Ξένων Πρεσβειών από 17...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.