Φάμελλος: Να πετύχουμε μια συμμαχία για την ανακύκλωση

Την ενεργοποίηση των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης προκειμένου να αυξηθούν ·τα ποσοστά της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή και σε περιφερειακό επίπεδο να δημιουργηθούν μονάδες κυκλικής οικονομίας, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στην ενημερωτική ημερίδα με θέμα " Κυκλική Οικονομία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση", που διοργάνωσε ο δήμος Παύλου Μελά στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.

 

" Θέλουμε να πετύχουμε μια συμμαχία Βορείου Ελλάδος για την ανακύκλωση", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος, προσθέτοντας ότι δεν έχουμε περιθώριο γιατί ο συντελεστής ανακύκλωσης είναι μονοψήφιος και πρέπει να φτάσει το 50%.

 

" Χρειαζόμαστε να έχουμε έντονα επαναστατικές μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις, οι οποίες να αισθανόμαστε ότι ανατρέπουν την πραγματικότητα μας. Δεν γίνεται αλλιώς. Αλλιώς  να είστε σίγουροι ότι το 2020 θα πληρώνουμε πρόστιμα για την ανακύκλωση, όπως πληρώνουμε πρόστιμα για τις χωματερές", ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος.
Σημείωσε ότι η κουβέντα για την κυκλική οικονομία δεν μπορεί να γίνει μακριά από τους δήμους, οι οποίοι έχουν την αρμοδιότητα διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

 

Πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι πριν από δύο εβδομάδες ο ίδιος και ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης υπέγραψαν την υπουργική απόφαση που ορίζει  ότι από 1/1/2020 οι δήμοι θα καταβάλουν τέλη διαχείρισης στους φορείς διαχείρισης στερεών αποβλήτων, με βάση τους συντελεστές ανακύκλωσης συσκευασιών, ανάκτησης και επαναχρησιμοποίησης βιοαποβλήτων και τον συντελεστή εκτροπής από την ταφή συνολικά.

 

Σε ότι αφορά τον νομό Θεσσαλονίκης ο κ. Φάμελλος είπε ότι χάνει στον ΧΥΤΑ της Μαυροράχης το 82% της αγοραστικής του δύναμης, δηλαδή από τα αγαθά που μπήκαν στην καταναλωτική σφαίρα της οικονομίας, το 82% θα θαφτεί στον ΧΥΤΑ.

Υπογράμμισε ότι υπάρχουν διαθέσιμα 31,7 εκατ. ευρώ στο  ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας για εξοπλισμό που σχετίζεται με την αποκομιδή απορριμμάτων, αλλά οι πόροι αυτοί δεν έχουν φτάσει στους δήμους.


protoselida

World Business

Παίρνει τα πάνω του το Netflix

Παίρνει τα πάνω του το Netflix

Πάνω από 10% ενισχύθηκε η μετοχή της Netflix μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων γ' τριμήνου...

Secret Money

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή…

Tι συμβαίνει με τη μετοχή της MLS Πληροφορικής η οποία έχει υποχωρήσει κατά 36% στο...

Αυτοκίνητο

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Στο “νησί των ιπποτών”, ανάμεσα στα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια της πόλης της Ρόδου, θα διεξαχθεί...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.