Φάμελλος: Να πετύχουμε μια συμμαχία για την ανακύκλωση

Την ενεργοποίηση των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης προκειμένου να αυξηθούν ·τα ποσοστά της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή και σε περιφερειακό επίπεδο να δημιουργηθούν μονάδες κυκλικής οικονομίας, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στην ενημερωτική ημερίδα με θέμα " Κυκλική Οικονομία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση", που διοργάνωσε ο δήμος Παύλου Μελά στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.

 

" Θέλουμε να πετύχουμε μια συμμαχία Βορείου Ελλάδος για την ανακύκλωση", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος, προσθέτοντας ότι δεν έχουμε περιθώριο γιατί ο συντελεστής ανακύκλωσης είναι μονοψήφιος και πρέπει να φτάσει το 50%.

 

" Χρειαζόμαστε να έχουμε έντονα επαναστατικές μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις, οι οποίες να αισθανόμαστε ότι ανατρέπουν την πραγματικότητα μας. Δεν γίνεται αλλιώς. Αλλιώς  να είστε σίγουροι ότι το 2020 θα πληρώνουμε πρόστιμα για την ανακύκλωση, όπως πληρώνουμε πρόστιμα για τις χωματερές", ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος.
Σημείωσε ότι η κουβέντα για την κυκλική οικονομία δεν μπορεί να γίνει μακριά από τους δήμους, οι οποίοι έχουν την αρμοδιότητα διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

 

Πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι πριν από δύο εβδομάδες ο ίδιος και ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης υπέγραψαν την υπουργική απόφαση που ορίζει  ότι από 1/1/2020 οι δήμοι θα καταβάλουν τέλη διαχείρισης στους φορείς διαχείρισης στερεών αποβλήτων, με βάση τους συντελεστές ανακύκλωσης συσκευασιών, ανάκτησης και επαναχρησιμοποίησης βιοαποβλήτων και τον συντελεστή εκτροπής από την ταφή συνολικά.

 

Σε ότι αφορά τον νομό Θεσσαλονίκης ο κ. Φάμελλος είπε ότι χάνει στον ΧΥΤΑ της Μαυροράχης το 82% της αγοραστικής του δύναμης, δηλαδή από τα αγαθά που μπήκαν στην καταναλωτική σφαίρα της οικονομίας, το 82% θα θαφτεί στον ΧΥΤΑ.

Υπογράμμισε ότι υπάρχουν διαθέσιμα 31,7 εκατ. ευρώ στο  ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας για εξοπλισμό που σχετίζεται με την αποκομιδή απορριμμάτων, αλλά οι πόροι αυτοί δεν έχουν φτάσει στους δήμους.


protoselida

World Business

Μερίδιο στην Tesla θέλουν γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες

Μερίδιο στην Tesla θέλουν γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ορισμένες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες φαίνεται να ενδιαφέρονται για μερίδιο στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Tesla,...

Media

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Οι βασικοί πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών εφημερίδων είναι οι ακόλουθοι:

Secret Money

«Συνωστισμός» για τις AΠE

«Συνωστισμός» για τις AΠE

Mια ολόκληρη στοίβα με αιτήσεις για νέα έργα AΠE έχει συσσωρευτεί στη PAE, κάτι που...

Αθλητικά

Έφτασε στην Κίνα η αποστολή της Εθνικής Ανδρών

Έφτασε στην Κίνα η αποστολή της Εθνικής Ανδρών

Στην Κίνα βρίσκεται η Εθνική μας ομάδα στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για το Παγκόσμιο...

Περιβάλλον

Ο Αμαζόνιος εκπέμπει SOS

Ο Αμαζόνιος εκπέμπει SOS

SOS συνεχίζει να εκπέμπει το τροπικό δάσος του·Αμαζονίου, ο σημαντικότερος πνεύμονας του πλανήτη.

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.