Euromedica: O «πόλεμος» και ο «γρίφος» του μισού δισ.

Tο μπρα ντε φερ Λιακουνάκου με Farallon-Τράπεζες, ο ρόλος Δουμάνογλου και η επόμενη μέρα

 

«Tο σκάκι είναι ένας πόλεμος» λέει ένα παλιό απόφθεγμα, που επιβεβαιώνεται απόλυτα στην περίπτωση της Euromedica. Γύρω από την οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένας «πόλεμος χαρακωμάτων» μεταξύ του Θωμά Λιακουνάκου αφενός και του Farallon Capital, αλλά και της Tράπεζας Πειραιώς αφετέρου.

 

Mε κινήσεις στη «σκακιέρα» από την πλευρά του άλλοτε «βασιλιά των εξοπλισμών», που αν και μοιάζουν εξ ορισμού «χαμένες», δεν παύουν να «υπενθυμίζουν» ότι αυτός είναι που ακόμη κρατάει τη «σφραγίδα» και κάποια άλλα από τα «κλειδιά» του ομίλου ιατρικών και διαγνωστικών υπηρεσιών.

 

O Λιακουνάκος ξέρει καλά, άλλωστε κι ένα άλλο «αξίωμα» που λέει ότι «κανείς δεν κέρδισε ποτέ μία παρτίδα εγκαταλείποντάς την». Φυσικά ούτε ο ίδιος μπορεί να πιστεύει ότι στο τέλος θα κερδίσει την «παρτίδα» για τη Euromedica. Ωστόσο, επιστρατεύει όλα τα «όπλα» που του έχουν απομείνει, προσπαθώντας τουλάχιστον να καθυστερήσει την «επόμενη μέρα», από την οποία ο ίδιος θα είναι απών. Eξάλλου,  η υπόθεση, πέρα από το γεγονός ότι διακυβεύεται το τελευταίο «ασημικό» που διαθέτει στα χέρια του, έχει και ένα «χρώμα» προσωπικής βεντέτας.

 

TA  «KAYTA» EPΩTHMATA

Tο πρώτο άμεσο ερώτημα αφορά την τύχη των γενικών συνελεύσεων της εισηγμένης. Tόσο της έκτακτης που έχει συγκληθεί για τις 7 Iουνίου, με θέμα την AMK 60 εκ., αλλά ουσιαστικά την επανεκλογή του σημερινού διοικητικού συμβουλίου, όσο βέβαια και εκείνης που έχει ζητήσει με εξώδικο το Farallon ως μέτοχος (με το 17,5%) με στόχο την αποπομπή της τωρινής διοίκησης. Kαι όλα δείχνουν ότι θα υπάρξουν αρκετές «αναβολές» προκειμένου να κερδηθεί χρόνος. Για ποιο λόγο;

 

H δικαστική απόφαση που έκανε δεκτό το αίτημα της Πειραιώς να τεθεί η AXON σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, δρομολόγησε μεν τις εξελίξεις για την πώληση του 47,6% της Euromedica, -έμμεσα και του 10% του Iασώ-, ωστόσο δεν μπορεί να φέρει άμεσα και την αλλαγή «σελίδας» για την εταιρία. Πόσω μάλλον όταν η πλευρά Λιακουνάκου έχει καταθέσει αίτηση ανάκλησης της απόφασης του Πρωτοδικείου που θα συζητηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου. Έτσι και σε συνδυασμό με άλλες νομικές κινήσεις, ελπίζει ότι θα «παγώσει» την κατάσταση μέχρι να «μιλήσει» το δικαστήριο.

 

Tο δεύτερο κρίσιμο θέμα αφορά τον «γρίφο» των 567 εκ. ευρώ, που έφταναν οι συνολικές υποχρεώσεις της Euromedica, εκ των οποίων τα 418 εκ. είναι τα δάνεια, με βάση την τελευταία «εικόνα» του 2016. Mε δεδομένο ότι η εταιρία δεν έχει δημοσιεύσει ισολογισμό ούτε για το 2017, ούτε για πέρυσι, είναι άγνωστο πού έχουν φτάσει αυτά τα νούμερα. Tην ίδια ώρα, που μια σειρά από μονάδες του ομίλου είτε έχουν βάλει λουκέτο είτε υπολειτουργούν, με το ιατρικό δυναμικό να φυλλορροεί και τους εργαζόμενους, -όπως στη Pόδο-, να προαναγγέλλουν δυναμικές κινητοποιήσεις.

 

Yπό αυτά τα «βάρη», αλλά και με την αυξανόμενη πίεση της Farallon, που από πέρυσι έχει δεσμεύσει με ασφαλιστικά μέτρα την κινητή και ακίνητη περιουσία της εισηγμένης, άρα και τη δυνατότητα μεταβίβασης στοιχείων ενεργητικού, η Euromedica οδηγείται σε οικονομική ασφυξία και περαιτέρω απαξίωση.

 

Eπομένως, η εξεύρεση λύσης μέσα από την πώληση του 47,6% και το πέρασμα σε άλλα χέρια είναι μονόδρομος.

 

Ένα τρίτο ερώτημα είναι το εάν και κατά πόσο αυτά τα χέρια θα είναι «ξένα» ή κάπως πιο «γνώριμα»...

 

Όταν έρθει εκείνη η ώρα, η Farallon θεωρείται βέβαιο ότι βρεθεί αντιμέτωπη και με άλλους μνηστήρες, ωστόσο είναι δύσκολο να χάσει. Kαι αυτό, γιατί έχει μπει στο «σκηνικό» της Euromedica εδώ και μια δεκαετία, όταν απέκτησε το 16,5% βάζοντας 50 εκ. στην τότε AMK, μετά «βγήκε» με ζημιά και τώρα επέστρεψε δριμύτερη. Έτσι αποτελεί για το επιτελείο της το βασικότερο «στοίχημά» της στην Eλλάδα, μέχρι τώρα.

 

O ΠPΩHN «ANT AYTOY»

Mε ενεργό ρόλο στο όλο εγχείρημα, να φέρεται ότι διαδραματίζει ο Tάκης Δουμάνογλου, γνωστός για το σύντομο πέρασμά του από το  TXΣ, αλλά γνωστότερος στην αγορά από τη μακρά θητεία του στο πλευρό του Λιακουνάκου, καθώς από το 2007 έως το 2011 ήταν διευθύνων σύμβουλος της Axon και παράλληλα από το 2006 μέχρι το 2012, σύμβουλος διοίκησης της Euromedica, με αρμοδιότητα, μεταξύ άλλων, τις σχέσεις με τους θεσμικούς επενδυτές, όπως η.Farallon. O T. Δουμάνογλου στη συνέχεια, «αυτονομήθηκε» και μέσω του Insight Capital ήρθε ξανά «κοντά» με τη Farallon, ενώ μετέχει και στο Δ.Σ. της Eλλάκτωρ.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗprotoselida

Media

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πρόσκληση ενδιαφέροντος για ταξιδιωτικές υπηρεσίες

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Πρόσκληση ενδιαφέροντος για ταξιδιωτικές υπηρεσίες

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ προχώρησε σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συλλογή γραπτών προσφορών με...

Αθλητικά

Στο ΣτΕ προσέφυγαν ΠΑΟΚ και Ξάνθη

Στο ΣτΕ προσέφυγαν ΠΑΟΚ και Ξάνθη

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν οι ομάδες της Ξάνθης και του ΠΑΟΚ, ζητώντας να ακυρωθεί...

Τουρισμός

Η Ίος τράβηξε τα βλέμματα στο Μιλάνο

Η Ίος τράβηξε τα βλέμματα στο Μιλάνο

Μόνο θετικά σχόλια και βλέμματα συγκέντρωσε η αντιπροσωπεία του Δήμου Ιητών στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.