Γερμανία: Ενδοκυβερνητικές διαφωνίες λόγω μείωσης δημοσίων εσόδων

Η μείωση των φορολογικών εσόδων περιορίζει τις δυνατότητες του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο. Φοροελαφρύνσεις και συντάξεις στο επίκεντρο της συνάντησης των ηγεσιών του μεγάλου συνασπισμού CDU, CSU και SPD.

 

Όπως γράφει η Deutsche Welle, οι ηγεσίες των δύο χριστιανικών κομμάτων CDU, CSU και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) συνέρχονται το βράδυ στην καγκελαρία. Σημαντικότερο θέμα είναι οι πρόσφατες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών για τα φορολογικά έσοδα ως το 2023. Το γερμανικό δημόσιο θα εισπράξει 124 δις ευρώ λιγότερα απ' ότι είχε αρχικά υπολογιστεί. Σε επίπεδο ομοσπονδιακού κράτους τα έσοδα περιορίζονται κατά 10,5 δις ευρώ.

 

Με δεδομένο ότι οι εταίροι θέλουν να τηρήσουν τη δέσμευση τους για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, το ζητούμενο είναι ποια από τα σχέδια που είχαν αρχικά συμφωνηθεί θα υλοποιηθούν σε ποιο βαθμό και ποια όχι. Βέβαια, δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές CDU, CSU και Σοσιαλδημοκράτες θα αξιοποιήσουν τη σημερινή συνάντηση και για να προβάλουν στους γερμανούς ψηφοφόρους τις θέσεις που υποστηρίζουν.

 

Φοροαπαλλαγές για επιχειρήσεις κόντρα στη βασική σύνταξη

 

Για παράδειγμα Χριστιανοδημοκράτες και βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές επιμένουν σε φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομία. Οι Σοσιαλδημοκράτες αμφιβάλουν για την αποτελεσματικότητα αυτού του μέτρου. Από την πλευρά τους εισηγούνται την καθιέρωση μιας βασικής σύνταξης για όλους χωρίς την αύξηση των συνταξιοδοτικών εισφορών. Η χρηματοδότηση θα εξασφαλιστεί κυρίως από τα κοινωνικά ταμεία που σήμερα διαθέτουν αποθέματα πάνω από 30 δις ευρώ, πράγμα που απορρίπτουν τα χριστιανικά κόμματα.

 

Οι Σοσιαλδημοκράτες πάλι απορρίπτουν την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους όπως το ζητούν CDU, CSU. Το SPD επικαλείται τη συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού όπου αναφέρεται ότι το 2021 θα καταργηθεί αυτή η εισφορά για τα κατώτερα και μεσαία εισοδήματα, που όμως συνιστούν το 90% των φορολογούμενων. Οι Χριστιανοδημοκράτες θέλουν την κατάργηση και για το υπόλοιπο 10%, δηλαδή και για τους υψηλόμισθους.


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

Media

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Οι βασικοί πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών εφημερίδων είναι οι ακόλουθοι:

Secret Money

OI 2 «OΨEIΣ» THΣ AMERESCO

OI 2 «OΨEIΣ» THΣ AMERESCO

Δεν είναι και το πιο συνηθισμένο, την ώρα που βρίσκεται στην Eλλάδα η αντιπρόεδρος του...

Αθλητικά

Αλλάζει πόλη το Grand Prix της Βραζιλίας

Αλλάζει πόλη το Grand Prix της Βραζιλίας

Στο Ρίο ντε Τζανέιρο «μετακομίζει» το Grand Prix της Βραζιλίας από το 2021.

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.