Διασύνδεση Κρήτης-Αττικής: Μπαίνει στο παιχνίδι η EuroAsia Interconnector

Η Αριάδνη, η EuroAsia και τα δικαστήρια – Τρέχει να προλάβει ο ΑΔΜΗΕ - Δύο διασυνδέσεις στην Κρήτη

 

Με δύο ξεχωριστά καλώδια θα γίνει, όπως όλα δείχνουν, η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική καθώς η κυπριακή EuroAsia Interconnector προχωράει και αυτή από την πλευρά της το έργο, ενώ ταυτόχρονα έχει κινήσει νομικές διαδικασίες σε δικαστήρια της Αθήνας, της Χάγης και της Κύπρου κατά των αποφάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την ανάθεση του νέου «εθνικού» καλωδίου στον ΑΔΜΗΕ.

 

Έτσι τερματίζεται η τριβή μεταξύ της κυπριακής κοινοπραξίας EuroAsia Interconnector από τη μία, η οποία σχεδίασε και ανέπτυξε το ευρωπαϊκό έργο PCI και το Ελληνικό Υπουργείο Ενέργειας το οποίο στήριζε το έργο από το 2012 μέχρι και πρόσφατα όταν άλλαξε γνώμη, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να δώσει το τμήμα Κρήτης-Αττική σε νέο ανάδοχο της επιλογής του ως νέο δεύτερο «εθνικό» έργο.

 

Η απόφαση για «εθνικό» έργο έρχεται να προστεθεί στο ήδη εγκεκριμένο από την ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλώδιο EuroAsia DC υψηλής τάσης 1.000 MW γνωστό ως έργο κοινού ενδιαφέροντος (PCI 3.10) που συνδέει το Ισραήλ και την Κύπρο με την Κρήτη και την Αττική, όπου η διασύνδεση της τελευταίας θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούνιο του 2022.

 

Σημειώνεται ότι το «εθνικό» καλώδιο το οποίο ανατέθηκε από την ΡΑΕ απευθείας στον ΑΔΜΗΕ και τη θυγατρική Αριάδνη Interconnector είναι όμοιο με αυτή της EuroAsia Interconnector, ωστόσο δεν είναι ευρωπαϊκό ως εκ τούτου θα είναι αποκλεισμένο από ευρωπαϊκά κονδύλια.

 

Ξεμπλοκάρει η Αριάδνη - Τα δικαστήρια


Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δίνει το πράσινο φως και ξεμπλοκάρει την προκήρυξη του διαγωνισμού για τη διασύνδεση Αττική - Κρήτη εκ μέρους του ΑΔΜΗΕ.

 

Έτσι, πιθανότατα εντός της ημέρας, η «Αριάδνη Interconnector» (εταιρεία ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ) θα πάρει το ελεύθερο να προχωρήσει τον διαγωνισμό κατασκευής του έργου.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο από την πλευρά του ΑΔΜΗΕ, μέχρι το Φθινόπωρο θα βρίσκεται σε ένα ιδιότυπο καθεστώς καθότι δεν έχει ακόμα απενταχθεί από των κατάλογο των έργων κοινού ενδιαφέροντος (PCI), ωστόσο η χώρα μας έχει κάνει γνωστό στην Κομισιόν από τον Απρίλιο ότι αποσύρει τη στήριξή της για το τμήμα Κρήτη – Αττική.

 

Εν τω μεταξύ, η EuroAsia Interconnector έχει κινήσει νομικές διαδικασίες σε δικαστήρια στην Αθήνα, τη Χάγη και την Κύπρο κατά των αποφάσεων της ΡΑΕ για την ανάθεση του νέου «εθνικού» καλωδίου Κρήτης-Αττικής στον ΑΔΜΗΕ.


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

World Business

Η Ford ανακοίνωσε περίπου 200 απολύσεις στο εργοστάσιο στον Καναδά

Η Ford ανακοίνωσε περίπου 200 απολύσεις στο εργοστάσιο…

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Ford ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι θα προχωρήσει σε περίπου 200 απολύσεις στην...

Secret Money

 H ΔEΠA KAI O POSEIDON

H ΔEΠA KAI O POSEIDON

Ένας (ακόμη) λόγος που «επείγουν» οι αποφάσεις για την «επόμενη μέρα» της ΔEΠA είναι οι...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.