Scope Ratings: Η ελληνική αναβάθμιση και οι προβληματισμοί

Οι λόγοι για τους οποίους αναβάθμισε την ελληνική Οικονομία

 

Η σταθερή βελτίωση της οικονομικής, χρηματοοικονομικής και δημοσιονομικής θέσης της χώρας μετά την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου είναι οι τρεις σημαντικότεροι λόγοι για τους οποίους ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings προχώρησε στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο εξηγεί γιατί είναι δύσκολη μια περαιτέρω αναβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας.

 

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής αναλυτής της Scope για την Ελλάδα, Jakob Suwalski, η αναβάθμιση της Ελλάδας σε ΒΒ- με θετικό outlook στις 10 Μαΐου, μετά τις δυο προηγούμενες αναβαθμίσεις τον Μάιο του 2018 και τον Ιούνιο του 2017, οφείλεται στη βελτιωμένη ικανότητα της χώρας να πληρώνει το δημόσιο χρέος σε μεσοβραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Η κυβέρνηση έχει ταμειακό μαξιλάρι 27 δισ. ευρώ (ισοδύναμο με το 15% του ΑΕΠ) που καλύπτει πλήρως τις χρηματοδοτικές ανάγκες έως το 2022. Κάτι τέτοιο, όπως σημειώνει, μειώνει τα ρίσκα αναχρηματοδότησης. Η Ελλάδα έχει πλέον περιθώριο να βελτιώσει περαιτέρω το προφίλ χρέους, όπως με το πρόσφατο αίτημά της για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ.

 

Όπως σημειώνει ο αναλυτής πάντως, η βοήθεια από τους εταίρους της Ευρωζώνης είναι «ζωτικής σημασίας», ενώ υπενθυμίζει ότι ο μέσος τόκος στο δημόσιο χρέος της Ελλάδας μειώθηκε στο 1,6% πέρυσι από 4,5% το 2011. Πολύ σημαντικό θεωρεί και το γεγονός ότι το 83% του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα.

 

«Χωρίς το μαξιλάρι ρευστότητας, τη στήριξη των Ευρωπαίων πιστωτών της και τη βελτίωση στο προφίλ του χρέους, θα ήταν πραγματικά δύσκολο να επιστρέψει η Ελλάδα στις κεφαλαιαγορές φέτος» υπογραμμίζει.

 

Όσον αφορά στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, πάντως, προειδοποιεί ότι παραμένει «μεγάλη πρόκληση». Ωστόσο οι προοπτικές διαγράφονται κάπως καλύτερες, μεσοπρόθεσμα, με το δημόσιο χρέος να αναμένεται να πέσει στο 145% του ΑΕΠ έως το 2024 και με δεδομένο ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης κινηθούν στο 2,5% φέτος και το 2020 με σταδιακή επιβράδυνση στο 1,5% έως το 2024, αλλά και υπό την προϋπόθεση να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Όπως σημειώνει, τα μέτρα – από τις ιδιωτικοποιήσεις έως τον τομέα της υγείας και τις μεταρρυθμίσεις στον χρηματοοικονομικό κλάδο – έχουν στηρίξει την πρόσφατη ισχυρή ανάπτυξη σε σχέση με άλλες χώρες της ευρωζώνης.

 

Παρά την αβεβαιότητα που δημιουργούν οι εκλογές για αυτοδιοίκηση, Ευρωκοινοβούλιο και Βουλή, «φαίνεται να υπάρχει ικανή διακομματική στήριξη για μεταρρυθμίσεις που στηρίζουν την ανάπτυξη».

 

Πάντως, ο αναλυτής της Scope Ratings υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει «περιορισμούς» στην αξιολόγησή της. Εκφράζει συγκεκριμένα ανησυχία για αναστροφή κρίσιμων πολιτικών, επικαλουμένος και την πρόσφατη ανακοίνωση των σχεδίων της κυβέρνησης να ρίξει το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5% του ΑΕΠ από 3,5%. «Την ίδια ώρα όμως, η μετα-προγραμματική εποπτεία από τους πιστωτές, η οποία συνδέει τις δεσμεύσεις με την ελάφρυνση του χρέους, θα περιορίσει την έκταση της όποιας μελλοντικής αντιστροφής» σχολιάζει.

 

Μεταξύ των εμποδίων που επικαλείται επίσης είναι η χαμηλή δυναμική ανάπτυξης, η υψηλή ανεργία και οι «κληρονομιές» της κρίσης, όπως το υψηλότατο επίπεδο κόκκινων δανείων.


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

World Business

Η Citi μειώνει δραστικά την τιμή-στόχο της Tesla

Η Citi μειώνει δραστικά την τιμή-στόχο της Tesla

Ένας ακόμη αναλυτής περικόπτει δραστικά την τιμή-στόχο της Tesla, αφότου η μετοχής της κατασκευάστριας ηλεκτροκίνητων...

Media

Facebook: Πάνω από 500 σελίδες διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις ή υποκινούν μίσος ενόψει Ευρωεκλογών

Facebook: Πάνω από 500 σελίδες διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις…

Η μη κυβερνητική οργάνωση Avaaz ανακοίνωσε σήμερα ότι ενημέρωσε το Facebook για περισσότερες από...

Secret Money

Ο Ταβουλάρης και το ΕΝΑΕ

Ο Ταβουλάρης και το ΕΝΑΕ

Mπορεί οι εξελίξεις να τρέχουν γύρω από τα ναυπηγεία Eλευσίνας, αλλά το όνομα του Nίκου...

Αθλητικά

Ιτούδης: «Νιώθω γεμάτος»

Ιτούδης: «Νιώθω γεμάτος»

Ο προπονητής της πρωταθλήτριας Ευρώπης ΤΣΣΚΑ, Δημήτρης Ιτούδης, μίλησε στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ για την κατάκτηση...

Περιβάλλον

Πιθανή άνοδος της στάθμης των θαλασσών κατά 2 μέτρα

Πιθανή άνοδος της στάθμης των θαλασσών κατά 2…

Βρετανοί επιστήμονες κρίνουν ως συντηρητικές τις ως τώρα προβλέψεις για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής,...

Τουρισμός

H γαστρονομία κλειδί προσέλκυσης Κινέζων τουριστών

H γαστρονομία κλειδί προσέλκυσης Κινέζων τουριστών

Σύμφωνα με έρευνα της GlobalData. η προσφορά ποικιλίας γαστρονομικών εμπειριών αποτελεί το "χρυσό κλειδί" προσέλκυσης...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.