Επαληθεύεται το σενάριο της επιβράδυνσης των εξαγωγών; Προτεινόμενο

Τι αναφέρει η σχετική μελέτη της Eurobank

 

Υπό το πρίσμα της αθροιστικής ζήτησης, οι ελληνικές εξαγωγές, δηλαδή οι δαπάνες φορέων της αλλοδαπής για αγορές αγαθών και υπηρεσιών που παρήχθησαν εντός της χώρας, είχαν την υψηλότερη συνεισφορά στον ετήσιο ρυθμό αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ το 2018, σημειώνει η Eurobank στο εβδομαδιαίο δελτίο της & Ημέρες Οικονομία.

 

Παρά ταύτα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των περισσοτέρων επίσημων οργανισμών (π.χ. Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Τράπεζα της Ελλάδος κ.α.), ο ρυθμός ενίσχυσης των εξαγωγών στην Ελλάδα αναμένεται να επιβραδυνθεί το 2019. Επί παραδείγματι, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Μάιος 2019), ο πραγματικός ρυθμός μεταβολής των ελληνικών εξαγωγών εκτιμάται στο 4,7% το 2019 από 8,7% το 2018. Στην περίπτωση που επαληθευτεί αυτό το σενάριο, τότε η συνεισφορά των εξαγωγών στον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης θα συρρικνωθεί στις 1,6 ποσοστιαίες μονάδες (ΠΜ) από 2,8 ΠΜ πέρυσι. Ο κύριος ερμηνευτικός παράγοντας για την προβλεπόμενη μείωση του ρυθμού αύξησης των ελληνικών εξαγωγών είναι η εκτιμώμενη πτώση του ρυθμού ενίσχυσης των εισοδημάτων σε χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει στενές εμπορικές σχέσεις (π.χ. το 2018 η ΕΕ-28 απορρόφησε το 52,8% των ελληνικών εξαγωγών εμπορευμάτων ή το 67,7% εξαιρουμένων των κατηγοριών των ορυκτών καυσίμων και λιπαντικών και των πλοίων, πλοιαρίων και πλωτών κατασκευών).

 

Ποια είναι η εικόνα που διαμορφώνεται για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών το 1ο τρίμηνο 2019; Επαληθεύεται το σενάριο της επιβράδυνσης; Για τον τομέα των αγαθών η απάντηση είναι καταφατική. Σύμφωνα με τα στοιχεία εμπορευματικών συναλλαγών (commercial transactions) της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), το σύνολο των ελληνικών εξαγωγών εμπορευμάτων – εξαιρουμένων των κατηγοριών των ορυκτών καυσίμων και λιπαντικών και των πλοίων, πλοιαρίων και πλωτών κατασκευών – ενισχύθηκε σε ετήσια βάση κατά 3,6% ή €190,6 εκατ. το 1ο τρίμηνο 2019 από 7,8% ή €418,1 εκατ. το 4ο τρίμηνο 2018. Η εν λόγω επιβράδυνση προήλθε κυρίως από τις κατηγορίες εμπορευμάτων όπως λάδια και λίπη ζωικής ή φυτικής προέλευσης, βιομηχανικά είδη ταξινομημένα κυρίως κατά πρώτη ύλη και μηχανήματα και υλικό μεταφορών.

 

Στην πλευρά της χρέωσης των εμπορευματικών συναλλαγών, δηλαδή των εισαγωγών, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε στο 5,8% ή €770,0 εκατ. το 1ο τρίμηνο 2019 από 7,9% ή €1.029,8 εκατ. το 4ο τρίμηνο 2018. Ως εκ τούτου το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε σε ετήσια βάση κατά €283,8 εκατ. Τέλος, συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών των ορυκτών καυσίμων και λιπαντικών και των πλοίων, πλοιαρίων και πλωτών κατασκευών, η ετήσια αύξηση του εμπορικού ελλείμματος (σύνολο εμπορευμάτων) ανήλθε στα €643,1 εκατ. (από €5.320,2 εκατ. το 1ο τρίμηνο 2018 στα 5.963,4 εκατ. το 1ο τρίμηνο 2019)


protoselida

World Business

Procter & Gamble:  Άνοδο στις πωλήσεις το  γ΄ τρίμηνο

Procter & Gamble: Άνοδο στις πωλήσεις το…

Aύξηση των οργανικών πωλήσεων κατά 7% το γ΄ τρίμηνο, ανακοίνωσε η Procter & Gamble, συνεχίζοντας...

Media

NOVA: Ζητά από την ΕΠΟ την απεμπλοκή της από το VAR

NOVA: Ζητά από την ΕΠΟ την απεμπλοκή της…

To  αρχικό αίτημά της για την πλήρη απεμπλοκή της από τη λειτουργία του VAR επαναφέρει...

Secret Money

Βρήκαν στύλους για τη ΔΕΗ;

Βρήκαν στύλους για τη ΔΕΗ;

Tώρα που η ΔEH από το «γκρεμό» στον οποίο βρισκόταν, βαδίζει στο δρόμο της «διάσωσης»,...

Αθλητικά

Euroleague: Υποψήφιος για την καλύτερη ομάδα της δεκαετίας ο Πρίντεζης

Euroleague: Υποψήφιος για την καλύτερη ομάδα της δεκαετίας…

O Γιώργος Πρίντεζης είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους καλύτερους εν ενεργεία πάουερ φόργουορντ της Euroleague....

Αυτοκίνητο

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Στο “νησί των ιπποτών”, ανάμεσα στα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια της πόλης της Ρόδου, θα διεξαχθεί...

Περιβάλλον

Αναμένεται 50% αύξηση ΑΠΕ την επόμενη πενταετία

Αναμένεται 50% αύξηση ΑΠΕ την επόμενη πενταετία

Οι παγκόσμιες προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ) αυξάνονται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν και...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.