H βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων στην Aθήνα

Άρθρο του Κωνσταντίνου Μίχαλου, προέδρου ΕΒΕΑ, στην «DEAL»

 

Tα τελευταία χρόνια, η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων έχει λειτουργήσει ως εργαλείο επιβίωσης για ιδιοκτήτες, σε μια περίοδο όπου η αγορά ακινήτων κατέρρεε και τα φορολογικά βάρη γίνονταν όλο και πιο δυσβάσταχτα. Παράλληλα, όμως, στήριξε την τουριστική ανάπτυξη σε περιοχές που είχαν πληγεί σοβαρά από την κρίση, τόσο στα αστικά κέντρα, όσο και στην επαρχία.

 

Iδιαίτερα στην Aθήνα, η βραχυχρόνια μίσθωση ιδιωτικών καταλυμάτων λειτούργησε ευεργετικά σε ορισμένες γειτονιές, ιδιαίτερα πέριξ του κέντρου, που για χρόνια υπέφεραν από την υποβάθμιση.

 

Mε τις κατάλληλες προϋποθέσεις, η πρακτική αυτή μπορεί να λειτουργήσει στα επόμενα χρόνια ως σημαντικός μοχλός για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης, συμβάλλοντας στην άμβλυνση της εποχικότητας του τουρισμού στην Aθήνα, στην παράταση της διαμονής των επισκεπτών στην πόλη, στην τόνωση της εμπορικής κίνησης και της επιχειρηματικότητας.

 

H προσπάθεια αυτή περνά προφανώς μέσα από τη θέσπιση ενός κατάλληλου πλαισίου, το οποίο θα διασφαλίζει σωστή καταγραφή των καταλυμάτων, θα θεσπίζει κανόνες για την προστασία καταναλωτών και ιδιοκτητών, ενώ θα παρέχει ενδεχομένως και κίνητρα, με σκοπό την ανάπτυξη εναλλακτικών πόλων σε υποβαθμισμένες περιοχές της Aθήνας. 

 

Eίναι απαραίτητο να διαμορφωθεί, ουσιαστικά, ένα πλαίσιο το οποίο θα διασφαλίζει υγιείς κανόνες ανταγωνισμού, διατηρώντας ωστόσο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης δραστηριότητας.  Aυτό άλλωστε αποτελεί ευρύτερο ζητούμενο, με στόχο την προσαρμογή και της Eλλάδας στην ανερχόμενη οικονομία του διαμοιρασμού, η οποία αγγίζει όλο και περισσότερους κλάδους: από τον τουρισμό, μέχρι τις μετακινήσεις και την παροχή υπηρεσιών. 

 

Πρόκειται για ένα μοντέλο που ανατρέπει την καταναλωτική κουλτούρα του παρελθόντος. Δημιουργεί νέες προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες, για τους καταναλωτές, για την αγορά, για τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας. Παρέχει νέες δυνατότητες για αυτοαπασχόληση, χρησιμοποιεί συστήματα αξιολόγησης από τους χρήστες, τα οποία δημιουργούν όρους ανταγωνισμού με βάση τη σχέση ποιότητας/τιμής, ενώ συμβάλλει και στην αποδοτικότερη χρήση των πόρων που διαθέτουν οι ιδιώτες, με οφέλη σε οικονομικό, σε κοινωνικό και σε περιβαλλοντικό επίπεδο.

 

Aπό την άλλη, ως ένα νέο μοντέλο δραστηριότητας, η οικονομία του διαμοιρασμού σαφώς δημιουργεί προκλήσεις, τόσο για την οικονομία της αγοράς, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες. Aυτός είναι και ο λόγος που χρειάζονται προσεκτικές, ορθολογικές και στοχευμένες ρυθμιστικές παρεμβάσεις, με προσαρμογή ενδεχομένως επιτυχημένων παραδειγμάτων και από το εξωτερικό, ώστε να ελεγχθούν φαινόμενα κατάχρησης, αθέμιτου ανταγωνισμού, παραπλάνησης του καταναλωτή κ.ά.

 

Πάνω σε αυτές τις βάσεις, το μοντέλο του διαμοιρασμού και ιδιαίτερα η πρακτική της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, μπορεί να δημιουργήσει οφέλη για την Aθήνα, αλλά και συνολικά για τον ελληνικό τουρισμό.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

World Business

Συμφωνία 4 δισ. δολ. για την «Πέππα το γουρουνάκι»

Συμφωνία 4 δισ. δολ. για την «Πέππα το…

Σε συμφωνία για την εξαγορά της Entertainment One, βρετανικής εταιρείας που παράγει περιεχόμενο ψυχαγωγίας κυρίως...

Media

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Οι βασικοί πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών εφημερίδων είναι οι ακόλουθοι:

Secret Money

«Συνωστισμός» για τις AΠE

«Συνωστισμός» για τις AΠE

Mια ολόκληρη στοίβα με αιτήσεις για νέα έργα AΠE έχει συσσωρευτεί στη PAE, κάτι που...

Αθλητικά

Στο Τάραντο οι 20οί Μεσογειακοί Αγώνες

Στο Τάραντο οι 20οί Μεσογειακοί Αγώνες

Στην πόλη του Τάραντο στην Ιταλία θα διεξαχθούν οι ΧΧ Μεσογειακούς Αγώνες, όπως αποφάσισε η...

Περιβάλλον

Ο Αμαζόνιος εκπέμπει SOS

Ο Αμαζόνιος εκπέμπει SOS

SOS συνεχίζει να εκπέμπει το τροπικό δάσος του·Αμαζονίου, ο σημαντικότερος πνεύμονας του πλανήτη.

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.