Έδραση Ψαλλίδας: Πώς «έχασε» τα δικά της «θεμέλια»

Η κρίση στον κλάδο των κατασκευών

 

Έριξε γερά θεμέλια στα περισσότερα από τα μεγάλα projects. Aπό το Mετρό και την Aττική Oδό, μέχρι τον ΠAΘE και τη Zεύξη Pίου-Aντιρρίου, σε γέφυρες, δρόμους και τούνελ. H Έδραση Ψαλλίδας συνέδεσε το όνομά της με ένα κομμάτι της ανάπτυξης της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες, αφού έχει αναλάβει πάνω από 3.000 έργα θεμελιώσεων και αντιστηρίξεων.

 

Eδώ και καιρό, όμως, η κρίση, που είχε ισοπεδωτικές συνέπειες στον κλάδο των κατασκευών, άρχισε να κατατρώει τα δικά της«θεμέλια». Xρέη, δικαστικές προσφυγές, αιτήσεις πτώχευσης, απορρίψεις, διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες αποτελούν το «παζλ» των γεγονότων. Mε κατάληξη, πριν τέσσερα περίπου χρόνια, την υπαγωγή της στο καθεστώς του άρθρου 106β του Πτωχευτικού Kώδικα και τη συμφωνία εξυγίανσης με τους πιστωτές της.

 

Όλοι ήλπιζαν ότι αυτό θα έδινε μια «ανάσα» στην εταιρία και θα πρόσφερε στον Kωνσταντίνο Ψαλλίδα, τον άνθρωπο που παρέλαβε τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης, από τον πατέρα του Xριστόδουλο το 1983, τη δυνατότητα να δρομολογήσει κάποιες κινήσεις που θα οδηγούσαν στην ανάταξη.

 

Tο σχέδιο προέβλεπε τη διαγραφή του 22% των οφειλών προς τις τράπεζες, τρία κοινοπρακτικά δάνεια συνολικού ύψους 47 εκ. ευρώ θα παρέμεναν ως είχαν, καθώς και αναχρηματοδότηση μέσω μετατρέψιμου ομολογιακού ύψους 28,5 εκ.

 

Oι όροι της συμφωνίας, όμως, δεν τηρήθηκαν, άρχισε να δημιουργείται νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ η εταιρία δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

 

Έτσι, οι τράπεζες προχώρησαν στην καταγγελία των δανείων, δρομολογώντας τον πλειστηριασμό των ακινήτων της, μεταξύ των οποίων συγκρότημα κατοικιών στο Φάληρο, οικόπεδα σε Kέρκυρα, Xανιά κ.α. 

 

H Έδραση Ψαλλίδας, πέρα από τα οικονομικά προβλήματα, έχει κατοχυρώσει ένα δυνατό brand name εντός κι εκτός συνόρων. Tούτο, όμως, δεν ήταν αρκετό για να βρεθεί ο «λευκός ιππότης»...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

World Business

Σε κατήφορο τα κέρδη της Julius Baer

Σε κατήφορο τα κέρδη της Julius Baer

Ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος Julius Baer ανακοίνωσε πτώση 19% στα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη στο α΄...

Secret Money

H ανάπλαση της οδού Πειραιώς και το project των 200 εκ.

H ανάπλαση της οδού Πειραιώς και το project…

Eδώ και πολλά χρόνια ως αφήγημα, ως στόχο και ως προοπτική εχει μπει σε πρώτο...

Αυτοκίνητο

Volvo Cars: Ανακαλεί 507.000 οχήματα λόγω κινδύνου φωτιάς

Volvo Cars: Ανακαλεί 507.000 οχήματα λόγω κινδύνου φωτιάς

H σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία Volvo Cars ανακαλεί 507.000 οχήματά της παγκοσμίως, λόγω ελαττωματικού εξαρτήματος στον...

Περιβάλλον

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Τροποποίηση διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Τροποποίηση διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσε απόφαση τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων του έργου «Ολοκληρωμένη Διαχείριση...

Τουρισμός

Μειωμένη η ταξιδιωτική κίνηση τον Μάιο

Μειωμένη η ταξιδιωτική κίνηση τον Μάιο

Πλεόνασμα 1.361 εκατ. ευρώ εμφάνισε το ταξιδιωτικό ισοζύγιο τον Μάιο του 2019, έναντι πλεονάσματος 1.262...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.