Bloomberg: H Τουρκία καίει τις γέφυρες με τις αγορές

Ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν πληρώνει το τίμημα για τις προεκλογικές προσπάθειες του να παρέμβει στις αγορές. Μία σειρά από κινήσεις του εξελίσσσονται σε μπούμερανγκ, σχολιάζει το Bloomberg, τονίζοντας ότι στερούν πολύτιμες επενδύσεις από την οικονομία και αυξάνουν τη ζήτηση για ξένο νόμισμα από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, υπονομεύοντας έτι περαιτέρω τη λίρα.

 

Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις ότι τα capital controls δεν συνιστούν επιλογή, η Τουρκία έχει επιδιώξει να σταθεροποιήσει το νόμισμά της επαναφέροντας έναν φόρο στους πωλητές συναλλάγματος και επιβάλλοντας καθυστέρηση στον διακανονισμό των αγορών από ιδιώτες για ποσά άνω των 100.000 δολαρίων.

 

Προκειμένου να στηρίξουν τη λίρα χωρίς να καταφύγουν σε νέα αύξηση επιτοκίων λίγο πριν από τις τοπικές εκλογές του Μαρτίου, οι τουρκικές αρχές κατέστησαν εξαιρετικά δύσκολη την πρόσβαση ξένων επενδυτών σε χρηματοδότηση σε λίρα, πίεσαν την τοπική αγορά ομολόγων και στηρίχθηκαν στις τράπεζες και την ικανότητά τους να διατηρήσουν χαμηλά το κόστος δανεισμού.

 

Τα μέτρα κράτησαν προσωρινά τη λίρα υπό έλεγχο, αλλά πίεσαν σε τέτοιο βαθμό τους ξένους επενδυτές, που εκείνοι άρχισαν το ξεπούλημα μετοχών και ομολόγων. Άλλοι τράπηκαν σε φυγή εξαιτίας του φόβου για νέα εκρηκτική άνοδο του πληθωρισμού.

 

Έκτοτε οι ξένοι επενδυτές έχουν αποσύρει 2,5 δισ. δολάρια από τις τουρκικές αγορές κεφαλαίου. Από τις αρχές του έτους οι καθαρές εκροές (πλην των εισροών δηλαδή) είναι 1,8 δισ. δολάρια- οι μεγαλύτερες από το 2015. Η φυγή αυτή εντείνει αντί να αποκλιμακώνει την πίεση στο τουρκικό νόμισμα, που έχει υποχωρήσει σε νέα χαμηλά οχτώ μηνών έναντι του δολαρίου. Χθες έκανε νέα βουτιά όταν η κεντρική τράπεζα πήρε πίσω ένα μέτρο περιοριστικής πολιτικής, που είχε υιοθετήσει μόλις πριν από δύο εβδομάδες.

 

Δημοσίως οι Τούρκοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να δηλώνουν υπέρ των ελεύθερων αγορών και να υποστηρίζουν ότι η στενότητα ρευστότητας στην αγορά των swap δεν είναι αποτέλεσμα κρατικών παρεμβάσεων. Ορισμένοι αναλυτές επίσης εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η τουρκική οικονομία θα προσαρμοστεί, παρά τις πολιτικές προκλήσεις, και η εμπιστοσύνη των επενδυτών θα ανακτηθεί.

 

Ωστόσο ο Ταγίπ Ερντογάν επιμένει να δαιμονοποιεί τράπεζες και ξένους επενδυτές, κάνοντας λόγο για υποκινούμενες από τις ΗΠΑ επιθέσεις στο τουρκικό νόμισμα. Και η στάση του δεν βοηθά καθόλου να χτιστούν νέες γέφυρες με τις αγορές.


protoselida

World Business

Η Rosneft διέκοψε τις εργασίες της σε μια από τις μονάδες στο ιρακινό Κουρδιστάν

Η Rosneft διέκοψε τις εργασίες της σε μια…

Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft αποφάσισε να περιορίσει για λόγους ασφαλείας του προσωπικού της, τις...

Secret Money

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή…

Tι συμβαίνει με τη μετοχή της MLS Πληροφορικής η οποία έχει υποχωρήσει κατά 36% στο...

Αυτοκίνητο

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Στο “νησί των ιπποτών”, ανάμεσα στα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια της πόλης της Ρόδου, θα διεξαχθεί...

Τουρισμός

ΕΟΤ Κάτω Χωρών: Fam Trip σε Αττική και Πελοπόννησο

ΕΟΤ Κάτω Χωρών: Fam Trip σε Αττική και…

Η Υπηρεσία ΕΟΤ Κάτω Χωρών, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.