ΥΠΕΞ: Ιστορικό καθήκον της Τουρκίας η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων

Ως «ακόμη μια αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας» χαρακτηρίζει το ΥΠΕΞ την χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με δηλώσεις στην Ελλάδα για την Γενοκτονία των Ποντίων.

 

Απαντώντας στο τουρκικό ΥΠΕΞ, το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι «είναι ιστορικό καθήκον όλων μας - και ιδίως της γείτονος Τουρκίας - να αναγνωριστούν γεγονότα όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, προκειμένου να μην επαναληφθούν οι πιο ζοφερές στιγμές του παρελθόντος και να επουλώσουμε τις βαθειές πληγές που άφησαν πίσω».

 

Όπως αναφέρει, «η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας, η αυτοκριτική και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού, αποτελούν ένδειξη δύναμης, όχι αδυναμίας. Αποτελούν προϋπόθεση για τον καλόπιστο διάλογο και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού, για τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών και την ειρηνική συμπόρευσή τους. Αυτή τη στάση ζωής και πολιτικής επέλεξε ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν πρότεινε ως υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Και αυτό συνεχίζει να αποτελεί, μέχρι σήμερα, μέρος της σημαντικής παρακαταθήκης που άφησε πίσω του ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις -και όχι μόνον».

 

Τι αναφέρει στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ

 

Σημειώνεται ότι στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για «ανεύθυνους» Έλληνες πολιτικούς που «διαστρεβλώνουν τα ιστορικά γεγονότα».

 

Υποστηρίζει ότι οι «αβάσιμοι ισχυρισμοί» που «στοχοποιούν την τουρκική ιστορία» δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτοί και αναφέρεται σε «θηριωδίες» που – όπως υποστηρίζει – διέπραξε ο ελληνικός στρατός.

 

«H 19η Μαΐου 1919 σηματοδοτεί την αρχή του εθνικού μας αγώνα που οδήγησε στην ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας και εορτάζεται με μεγάλη υπερηφάνεια κάθε χρόνο στην Τουρκία και το εξωτερικό. Οι απόπειρες κάποιων ακραίων κύκλων να επισκιάσουν αυτή τη σημαντική ημέρα με φανταστικούς ισχυρισμούς που στοχοποιούν την ιστορία μας, με ενέργειες που στόχο έχουν να πυροδοτήσουν μίσος έναντι της Τουρκίας, όπως και με δηλώσεις ορισμένων πολιτικών στην Ελλάδα, οι οποίες διαστρεβλώνουν τα ιστορικά γεγονότα με πολιτικά κίνητρα, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές» αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ και συνεχίζει: «Υπενθυμίζουμε σε όσους επικαλέστηκαν αυτούς τους αβάσιμους ισχυρισμούς την ευθύνη της Ελλάδας για τις θηριωδίες που διέπραξε ο στρατός της, οι οποίες επίσης παραβίαζαν τους νόμους πολέμου κατά την εισβολή στην Ανατολία, καθώς και την υποχρέωσή της να καταβάλει αποζημίωση, η οποία καθορίστηκε στη Συνθήκη της Λωζάνης».

 

Το ΥΠΕΞ της Τουρκίας σημειώνει πως «αυτοί οι αβάσιμοι ισχυρισμοί που στοχοποιούν την ιστορία μας δεν έχουν καμία σχέση με τη λογική, τη συνείδηση ​​και τη δικαιοσύνη» και χαρακτηρίζει τη ρητορική αυτή «ασυμβίβαστη με τους στόχους μας για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων».

 

Όπως υποστηρίζει, η πρόταση του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδας Ελευθέριου Βενιζέλου για την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ το 1934 «αποτελεί την μεγαλύτερη απόδειξη ότι δεν υπάρχει τέτοιο ιστορικό θέμα μεταξύ των δύο χωρών σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς ορισμένων ανεύθυνων πολιτικών και ριζοσπαστών Ελλήνων».


protoselida

World Business

Η Rosneft διέκοψε τις εργασίες της σε μια από τις μονάδες στο ιρακινό Κουρδιστάν

Η Rosneft διέκοψε τις εργασίες της σε μια…

Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft αποφάσισε να περιορίσει για λόγους ασφαλείας του προσωπικού της, τις...

Secret Money

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή…

Tι συμβαίνει με τη μετοχή της MLS Πληροφορικής η οποία έχει υποχωρήσει κατά 36% στο...

Αυτοκίνητο

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Στο “νησί των ιπποτών”, ανάμεσα στα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια της πόλης της Ρόδου, θα διεξαχθεί...

Τουρισμός

ΕΟΤ Κάτω Χωρών: Fam Trip σε Αττική και Πελοπόννησο

ΕΟΤ Κάτω Χωρών: Fam Trip σε Αττική και…

Η Υπηρεσία ΕΟΤ Κάτω Χωρών, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.