Autonomy: 9ώρη εβδομαδιαία εργασία κόντρα στην κλιματική κρίση

Δραστική μείωση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας προτείνει μια νέα επιστημονική μελέτη, ως του μόνου αποτελεσματικού μέσου προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και αποτροπή της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη.

 

Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζει η μελέτη του think tank Autonomy, η οποία συγκέντρωσε δεδομένα για τη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Σουηδία, στη βάση στοιχείων του ΟΟΣΑ και του ΟΗΕ για τις εκπομπές αερίων ανά βιομηχανία, ο μηδενισμός των εκπομπών άνθρακα θα απαιτούσε εβδομάδα εργασίας μόλις εννέα ωρών στη Βρετανία, ακόμη λιγότερων στη Γερμανία και ελαφρώς περισσότερων στη Σουηδία. Αναγνωρίζεται βεβαίως ότι αυτό θα ήταν ουσιαστικά αδύνατο, ωστόσο έστω και μία μικρή μείωση του ωραρίου θα βοηθούσε υποστηρίζει η μελέτη, που φέρει τον τίτλο «Τα οικολογικά όρια της εργασίας».

 

Το επιστημονικό σκεπτικό είναι απλό: αν οι εταιρείες παράγουν λιγότερα κάθε εβδομάδα και λειτουργούν τα γραφεία τους για λιγότερες ώρες, θα εκπέμπουν επίσης λιγότερα CO2. Ακόμα η μείωση των ωρών εργασίας, θα μειώσει το χρόνο μετακίνησης με αυτοκίνητα, ενώ με περισσότερο ελεύθερο χρόνο, οι εργαζόμενοι θα καταλήγουν να καταναλώνουν λιγότερα. Έτσι μπορεί να έχουν χρόνο να περπατήσουν ή να κάνουν ποδήλατα για να εκτελέσουν κάποια δουλειά, για παράδειγμα, ή να είναι πιο πιθανό να ξοδεύουν χρόνο για κοινωνικοποίηση παρά για ψώνια.

 

«Μία πράσινη, βιώσιμη κοινωνία απαιτεί μία σειρά από στρατηγικές- η εβδομάδα των λιγότερων ωρών εργασίας είναι μία από αυτές» αναφέρει ο διευθυντής του Autonomy (ένα βρετανικό think tank που που επικεντρώνεται στο μέλλον της εργασίας), Will Stronge και προσθέτει: «Τα αποτελέσματα μας δίνουν τροφή για σκέψη για το πόσο επείγουσα είναι η ανάγκη για ένα "Πράσινο Νέο Συμβόλαιο" (Green New Deal), αλλά και το τι μορφή αυτό θα πρέπει να λάβει».

 

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του Guardian, υπάρχει αυξανόμενη υποστήριξη στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη για ένα "Green New Deal", το οποίο στοχεύει στην ταχεία εξάλειψη των ανθρακούχων εκπομπών στην οικονομία, δημιουργώντας ασφαλείς και καλά αμειβόμενες βιώσιμες θέσεις εργασίας. Η επιτάχυνση της αυτοματοποίησης έχει οδηγήσει επίσης σε ολοένα και περισσότερες εκκλήσεις για μείωση της εβδομάδας εργασίας.

 

Η Emma Williams, εκπρόσωπος της εκστρατείας "Εργάσιμη εβδομάδα 4 ημερών" ("4 Day Week"), ανέφερε ότι η έκθεση επισήμανε τη σχέση μεταξύ αυτοματισμού, μειωμένου ωραρίου εργασίας και της έκτακτης κλιματικής ανάγκης. "Χαιρετίζουμε την προσπάθεια του Autonomy" να αντιμετωπίσει τις πολύ πραγματικές αλλαγές που θα πρέπει να κάνει η κοινωνία για να ζήσει μέσα στα όρια του πλανήτη", δήλωσε.

 

Προφανώς, ο χρόνος που ξοδεύουν οι άνθρωποι δεν είναι το μόνο πράγμα που πρέπει να αλλάξει. Αλλά καθώς προχωρούμε στην ανανεώσιμη ενέργεια και σε άλλες μορφές μιας κοινωνίας μηδενικού άνθρακα, ο χρόνος που ξοδεύουμε θα μπορούσε να διαδραματίσει κάποιο ρόλο. "Εντέλει, θέλουμε η μικρότερη εργάσιμη εβδομάδα να αποτελεί τον πυρήνα κάθε "Green New Deal" ή βιώσιμης οικονομίας", αναφέρει ο Stronge. "Πιστεύουμε ότι αυτό πρέπει να είναι μέρος αυτού", καταλήγει.


protoselida

World Business

Μερίδιο στην Tesla θέλουν γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες

Μερίδιο στην Tesla θέλουν γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ορισμένες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες φαίνεται να ενδιαφέρονται για μερίδιο στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Tesla,...

Media

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Οι βασικοί πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών εφημερίδων είναι οι ακόλουθοι:

Secret Money

«Συνωστισμός» για τις AΠE

«Συνωστισμός» για τις AΠE

Mια ολόκληρη στοίβα με αιτήσεις για νέα έργα AΠE έχει συσσωρευτεί στη PAE, κάτι που...

Αθλητικά

«Κρεμάει» τα παπούτσια του ο Φερνάντο Τόρες

«Κρεμάει» τα παπούτσια του ο Φερνάντο Τόρες

Αποσύρεται από την ενεργό δράση ο Φερνάντο Τόρες, βάζοντας τέλος σε μια μακρά και επιτυχημένη...

Περιβάλλον

Ο Αμαζόνιος εκπέμπει SOS

Ο Αμαζόνιος εκπέμπει SOS

SOS συνεχίζει να εκπέμπει το τροπικό δάσος του·Αμαζονίου, ο σημαντικότερος πνεύμονας του πλανήτη.

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.