Συνεργασία ΕΛΚΕΘΕ - ΕΜΠ για ιχθυοκαλλιέργειες ανοιχτής θαλάσσης

Την ανάπτυξη εξελιγμένου τύπου ιχθυοκλωβών, κατάλληλων για ιχθυοκαλλιέργειες ανοιχτής θαλάσσης βάζουν ως στόχο της συνεργασίας τους το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ)

 

Το νέο ερευνητικό έργο με τίτλο «Μελέτη Επάρκειας Εξελιγμένων Υλικών Ιχθυοκλωβών Ανοιχτής Θαλάσσης - Αριθμητική και Πειραματική Διερεύνηση σε Συνθήκες Πραγματικής Φόρτισης» (Open Sea Smart Materials Design Fish Cages - MATISSE) αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2019 και θα έχει διάρκεια 36 μηνών. Στο έργο συμμετέχουν πέντε εργαστήρια της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ και το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ.

 

Στόχος του έργου MATISSE είναι η συμβολή του στην ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών ανοιχτής θαλάσσης. Οι ιχθυοκαλλιέργειες αποτελούν σημαντικό τομέα στην παραγωγή τροφίμων και αναμένεται να ανέλθουν στο 52% της παγκόσμιας παραγωγής θαλασσινών έως το 2025. Ωστόσο οι παράκτιες ιχθυοκαλλιέργειες αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, όπως αργό ρυθμό ανάπτυξης των ψαριών, υψηλά ποσοστά θνησιμότητας, εντατική χρήση αντιβιοτικών, κατά τόπους υπερκάλυψη των παράκτιων ζωνών κ.ά.

 

Αυτός είναι κι ο λόγος που η ιχθυο-βιομηχανία στρέφεται πλέον σε ιχθυοκαλλιέργειες ανοιχτής θαλάσσης, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα για αποσυμφόρηση των παράκτιων περιοχών, μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, περιορισμό της χρήσης αντιβιοτικών, μείωση της θνησιμότητας των ειδών, δυνατότητα αύξησης της παραγωγής, καθαρισμό των διχτυών μέσω φυσικών μέσων (λόγω των κυματισμών και των θαλάσσιων ρευμάτων), καθώς επίσης τη δυνατότητα εκτροφής μεγαλύτερου μεγέθους ιχθύων, όπως και νέων ειδών.

 

Συγκεκριμένα, το MATISSE αποσκοπεί στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συγκροτήματος ιχθυοκλωβών, κατασκευασμένων από σύγχρονα υλικά, και σχεδιασμένων έτσι ώστε να λειτουργούν με ασφάλεια σε ακραίες καταστάσεις θάλασσας. Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν, πρέπει αντέχουν στις επιθέσεις των αρπακτικών και στις έντονες περιβαλλοντικές συνθήκες, ενώ παράλληλα να είναι φιλικά στο περιβάλλον.

 

Όσον αφορά τη σχεδίαση του συστήματος, θα ληφθεί υπόψη αφενός η επαρκή ροή του νερού μέσω του ιχθυοκλωβού, ώστε να υπάρχει φυσικός καθαρισμός και τα επίπεδα βιοσυσσώρευσης να παραμένουν χαμηλά για να περιοριστεί η χρήση αντιβιοτικών, αφετέρου η αποφυγή των μεγάλων διακυμάνσεων των διχτυών, ώστε τα ψάρια να μην υπόκεινται σε συνθήκες έντονου στρες και τα επίπεδα θνησιμότητας τους να παραμένουν χαμηλά.

Τέλος, θα κατασκευαστεί ένας πρότυπος ιχθυοκλωβός υπό κλίμακα, η υδροδυναμική συμπεριφορά του οποίου θα δοκιμαστεί πειραματικά. Τα αποτελέσματα του έργου θα είναι διαθέσιμα για όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ιχθυοκαλλιεργειών, αλλά και για όσες άλλες δείξουν ενδιαφέρον εκτός του συγκεκριμένου χώρου.

 

 

 

 


protoselida

World Business

Κεντρική τράπεζα Σ. Αραβίας: Σε ετοιμότητα για παροχή ρευστότητας

Κεντρική τράπεζα Σ. Αραβίας: Σε ετοιμότητα για παροχή…

Έτοιμη να παρέχει ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε περίπτωση που χρειαστεί, προκειμένου να βοηθήσει την...

Media

 ΕΡΤ2: Αφιέρωμα στον Τάκη Σπυριδάκη

ΕΡΤ2: Αφιέρωμα στον Τάκη Σπυριδάκη

Τιμώντας τη μνήμη του ηθοποιού, σκηνοθέτη και σεναριογράφου Τάκη Σπυριδάκη που απεβίωσε πριν λίγες μέρες,...

Secret Money

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

Mπορεί ο Γ. Σταματίου να διατηρήθηκε στη θέση του επικεφαλής του Iασώ, αλλά στο νέο...

Τεχνολογία

Εφαρμογές γνωστοποιούν στο Facebook την σεξουαλική ζωή χρηστών

Εφαρμογές γνωστοποιούν στο Facebook την σεξουαλική ζωή χρηστών

Ορισμένες εφαρμογές που καταγράφουν την περίοδο των γυναικών κατηγορούνται ότι μοιράστηκαν ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά...

Υγεία & Διατροφή

ΕΔΟΕΑΠ: Καλύπτει μέρος του κόστους της εξωσωματικής

ΕΔΟΕΑΠ: Καλύπτει μέρος του κόστους της εξωσωματικής

Μέχρι τέσσερις προσπάθειες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με δυνατότητα αποζημίωσης της κρυοσυντήρησης ωαρίων, καθώς και αποζημίωση για...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.