Αδιέξοδο στο Brexit, καταρρέει η May

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΝ ΠΙΕΖΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ

 

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα πράγματα δεν πάνε ακριβώς όπως θα ευχόταν η Theresa May. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός δέχεται σθεναρές πιέσεις να εγκαταλείψει τη συμφωνία που έχει επιτύχει για την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ και να παραιτηθεί (αναμενόταν χθες το βράδυ η παραίτησή της), δείχνοντας να βρίσκεται εγκλωβισμένη σε αδιέξοδο. Την Τετάρτη, η May είδε την απέλπιδα προσπάθειά διάσωσής της, δηλαδή την ανακοίνωσή της ότι οι βουλευτές θα μπορούν να ψηφίσουν εάν θέλουν δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit να απορρίπτεται, ενώ και δημοσκοπικά, τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά.

 

Οι Συντηρητικοί έχουν υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό, στην πέμπτη θέση, ενώ στην πρώτη θέση βρίσκεται το κόμμα του Brexit. Αδίκως η May προσπάθησε να πείσει τον ηγέτη των Εργατικών, Jeremie Corbyn (με επιστολή της) να δώσει συναίνεση ώστε να επέλθει ο συμβιβασμός που θα οδηγήσει στο Brexit. Ο Corbyn, υπογράμμισε ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία, χαρακτηρίζοντας τη νέα πρόταση της Μέι «κυρίως μία επανάληψη της κυβερνητικής θέσης».

 

Και ενώ όλα δείχνουν ότι και η νέα διορία που έχει πάρει η Βρετανία για την αποχώρησή της στην ΕΕ, στις 31 Οκτωβρίου, δεν προσφέρει τίποτε άλλο εκτός από τη συνειδητοποίηση του διαρκούς αδιεξόδου, η λίρα πέφτει σε χαμηλό τετραμήνου, καταδεικνύοντας τη νευρικότητα και ανησυχία για τη βρετανική οικονομία την επόμενη μέρα. Με υποχώρηση 0,3% χθες, η στερλίνα διαπραγματευόταν στα 1,2669 δολάρια.

 

Συντηρητικοί και Εργατικοί βουλευτές άσκησαν κριτική κατά του Νομοσχεδίου για τη Συμφωνία Αποχώρησης της Μέι (Withdrawal Agreement Bill - WAB), νομοθεσία που εφαρμόζει τους όρους της αποχώρησης της Βρετανίας. Κάποιοι μάλιστα προχωρούν σε προσπάθεια ανατροπής της.

 

Και, αφού και ο τελεύταίος ελιγμός της Βρετανίδας πρωθυπουργού καταρρέει, με δεδομένη τη θέση της May ότι η Βρετανία δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση αν προηγουμένως δεν έχει κερδίσει στήριξη από όλα τα κόμματα η συμφωνία για το Brexit, είναι ένα ερώτημα ποιο θα είναι το μέλλον της. Στις αρχές του επόμενου μήνα, η May προτίθεται να φέρει μια νέα συμφωνία στο Kοινοβούλιο, η οποία θα περιλαμβάνει «σημαντικές αλλαγές για την προστασία της οικονομικής και συνταγματικής ακεραιότητας του Ηνωμένου Βασιλείου».

 

Ωστόσο, ο αρχηγός των Εργατικών, έσπευσε να προσγειώσει τις προσδοκίες της Βρετανίδας πρωθυπουργού για νέα συμφωνία. Τόνισε πως οι Εργατικοί δεν μπορούν να στηρίξουν τη νέα συμφωνία που πρότεινε η May, καθώς δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικά καινούργιο. Όπως τόνισε, οι Εργατικοί ζητούν μόνιμη τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε., κάτι που αρνήθηκε να συμπεριλάβει στη νέα συμφωνία.

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

Media

Global Editors Network Summit στο Ίδρυμα Νιάρχος

Global Editors Network Summit στο Ίδρυμα Νιάρχος

Σε ειδική τελετή ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Μπρούλιας, υποδέχθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο τους διοργανωτές,...

Secret Money

Παραμένει άφαντη

Παραμένει άφαντη

H υπογραφή της σύμβασης για το ένα κομμάτι της Aφάντου με τον όμιλο του ομογενούς...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.