Τι «απογειώνει» τις τιμές των ακινήτων

Την ανοδική τους πορεία συνεχίζουν οι τιμές των ακινήτων στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, με τα μικρά ακίνητα να έχουν την τιμητική τους αφού βρίσκονται πρώτα με ποσοστό 70% στην προτίμηση των αγοραστών.

 

Η έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία πιστοποιημένων εκτιμητών Geoaxis στο Λεκανοπέδιο για το πρώτο τρίμηνο του 2019 καταγράφει αύξηση των τιμών πώλησης των διαμερισμάτων πάνω από 2% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2018.

 

Η αύξηση είναι μεγαλύτερη στα νεόδμητα διαμερίσματα (2,4%) έναντι των παλαιότερων ακινήτων (2,2%) άνω των 15 ετών, στοιχείο που δείχνει ότι αρχίζει να «ζεσταίνεται» και η αγορά των νεόδμητων κατοικιών. Η ανάλυση της εταιρείας, σε ρεπορτάζ που δημοσιεύει η εφημερίδα «Τα Νέα», επικεντρώνεται σε πέντε περιοχές της Αττικής, οι οποίες ωστόσο αντανακλούν την εικόνα της αγοράς, καθώς καλύπτουν το κέντρο, τα βόρεια, τα ανατολικά, τα νότια και τα δυτικά προάστια.

 

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για τον Χολαργό, το Παλαιό Φάληρο, το Μαρούσι, τους Αμπελοκήπους και το Περιστέρι με επιτόπου συλλογή στοιχείων μέσω αυτοψιών καθώς και μέσω αγγελιών.

 

Στα νεόδμητα διαμερίσματα, ηλικίας έως 7 έτη, η μεγαλύτερη αύξηση με 2,75% εντοπίζεται στον Χολαργό, ακολουθεί το Παλαιό Φάληρο με άνοδο κατά 2,36%, το Μαρούσι με αύξηση 2,47%. Στους Αμπελοκήπους οι τιμές πώλησης των νεόδμητων διαμερισμάτων καταγράφουν άνοδο 2,39% και κινούνται στα 1.639 ευρώ/τ.μ. από 1.600 ευρώ/τ.μ., που ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2018. Η μικρότερη αύξηση από όλες τις άλλες περιοχές εντοπίζεται στο Περιστέρι με ετήσια αύξηση της τάξεως του 2,05% στα 1.365 ευρώ/τ.μ..

 

Όσον αφορά στα παλαιότερα διαμερίσματα ηλικίας άνω της 15ετίας, στην πρώτη θέση με τη μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές πώλησης συναντάμε το Μαρούσι αν και ο Χολαργός κρατά τα σκήπτρα όσον αφορά τις μέσες τιμές πώλησης. Συγκεκριμένα, για διαμερίσματα άνω 15ετίας, στο Μαρούσι οι τιμές πώλησης καταγράφουν άνοδο 2,8% και διαμορφώνονται σε 1.025 ευρώ/τ.μ. και ακολουθεί ο Χολαργός με άνοδο κατά 2,47% και μέση τιμή 1.275 ευρώ/τ.μ. Στο Παλαιό Φάληρο και στους Αμπελοκήπους, η ετήσια άνοδος κινείται στην περιοχή του 1,9%. Η μέση τιμή πώλησης των διαμερισμάτων στο Παλαιό Φάληρο για τα μεταχειρισμένα διαμερίσματα φθάνει τα 1.024 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ στους Αμπελοκήπους η έρευνα έδειξε ότι οι τιμές πώλησης κινούνται κάτω από τη ζώνη των 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και συγκεκριμένα στα 906 ευρώ/τ.μ..

 

Ακόμα πιο χαμηλές τιμές παρατηρούνται στο Περιστέρι. Στην περιοχή αυτή, οι μέσες τιμές πώλησης των διαμερισμάτων αυξήθηκαν τον τελευταίο χρόνο κατά 1,85% φθάνοντας στα 816 ευρώ/τ.μ. Όπως και στα νεόδμητα διαμερίσματα έτσι και στα παλαιότερα το Περιστέρι σημειώνει τη χειρότερη επίδοση στην ετήσια αύξηση αξιών. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Geoaxis, ο βασικότερος λόγος της ανοδικής τάσης στην αγορά διαμερισμάτων είναι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, με το επενδυτικό ενδιαφέρον για μικρές κατοικίες στην Αττική να καλύπτει σχεδόν το 70% της αγοράς.

 

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι η τρέχουσα ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας είναι ακόμα εύθραυστη, ιδίως αν συνεκτιμηθεί ότι το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να εμφανίζεται μια κόπωση στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων.


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

World Business

Για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος διερευνάται από τις αμερικανικές αρχές η Deutsche Bank

Για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος διερευνάται από τις αμερικανικές…

Για πιθανές παραβιάσεις της συμμόρφωσης με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηρίοτητες διερευνάται η Deutsche...

Secret Money

Παραμένει άφαντη

Παραμένει άφαντη

H υπογραφή της σύμβασης για το ένα κομμάτι της Aφάντου με τον όμιλο του ομογενούς...

Αθλητικά

«Έφυγε» από τη ζωή ο Δημήτρης Μαυρίκης

«Έφυγε» από τη ζωή ο Δημήτρης Μαυρίκης

Στο πένθος βυθίστηκε η οικογένεια του Πανιωνίου και το ελληνικό ποδόσφαιρο, στην είδηση ότι...

Τεχνολογία

Airbus: Τα άλμπατρος εμπνέουν τη νέα γενιά φτερών αεροσκαφών

Airbus: Τα άλμπατρος εμπνέουν τη νέα γενιά φτερών…

Αντιγράφοντας την φύση, οι μηχανικοί της Airbus προχώρησαν σε δοκιμές πτήσης ενός μοντέλου αεροπλάνου που...

Περιβάλλον

Εισαγγελέας για το έντομο που αποδεκάτισε το Σέιχ Σου

Εισαγγελέας για το έντομο που αποδεκάτισε το Σέιχ…

Παρέμβαση εισαγγελέα υπάρχει πλέον στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.