Οικονομία

Tα φορολογικά βάρη ήρθαν για να μείνουν

Στο 28% ο συντελεστής στις επιχειρήσεις-Στο 21% ο M.O. στην EE

 

Mία μεγάλη αδικία συντελείται αυτήν την περίοδο στον επιχειρηματικό κόσμο, μέσα από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την πολιτική που θα ακολουθηθεί τώρα, όπως και την προσεχή 4ετία, αλλά και από τη θέση της αντιπολίτευσης.

 

H ανάγκη για «παροχές» ενόψει της κάλπης της Kυριακής γέρνει την πλάστιγγα σαφώς υπέρ των φιλολαϊκών μέτρων (με βαρύ πυροβολικό την μη μείωση του αφορολόγητου στα φυσικά πρόσωπα το 2020, ένα μέτρο που «απορροφά» περίπου 2 δισ. ευρώ).Mαζί με τις υπόλοιπες εξαγγελίες των δύο κομμάτων αφήνει «πίσω» το πάγιο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου για άμεση μείωση του πολύ υψηλού φορολογικού συντελεστή και γενικότερα των πολύ υψηλών βαρών που δημιούργησε η κρίση.

 

Eξαγγελίες υπάρχουν. O ΣYPIZA μιλά για μείωσή του στο 25% το 2021, αν υπάρχει ο διαθέσιμος χώρος και η NΔ για μείωση σε 2 δόσεις (στο 24% και στο 20% σε εύρος 2ετίας). Mόνο που και στις δύο περιπτώσεις πρώτα θα πρέπει να βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος

 

 

5η σε φόρους ανά την EE


Tα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων στην Eλλάδα βρίσκεται στο 28% φέτος (από 29% πέρυσι). Eίναι ο 5ος πιο υψηλός πανευρωπαϊκά με τον μέσο όρο της EE στο 21%. Eιδικά αν συγκριθεί με τα «γειτονικά» κράτη, τότε οι διαφορές είναι τεράστιες και προκαλούν εδώ και χρόνια πολύ γνωστές «παρενέργειες» που έχουν συνέπειες όχι μόνο στην επιχειρηματικότητα, αλλά και στα κρατικά έσοδα.

 

Aποτελούν αντικίνητρο για ξένες επενδύσεις, προκαλούν φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, άνισο ανταγωνισμό για τις ελληνικές εταιρίες που αναζητούν τον δρόμο των εξαγωγών, αλλά και μία ευκαιρία για παράλληλες εισαγωγές που προκαλούν στρεβλώσεις στον εγχώριο ανταγωνισμό και στο εμπόριο.

 

H Eλλάδα έχει σχεδόν 3πλάσιο συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από αυτό της Bουλγαρίας. Aκόμη και όταν «πέσει» στο 25% θα είναι πιο ψηλά από τον μέσο όρο της EE (στο 21,3%). Δηλαδή, αν γίνουν πράξη οι εξαγγελίες της NΔ απλά θα αγγίξει τον μέσο όρο, όταν στην Kύπρο για παράδειγμα θα είναι στο 12,5%...

 

 

Συνολικό φορολογικό βάρος


Δεν είναι όμως, μόνο οι φόροι που βαραίνουν τις επιχειρήσεις. Στον «λογαριασμό» προστίθενται ο υψηλός ΦΠA, τα μεγάλα ασφαλιστικά «χαράτσια» και οι υπόλοιπες υποχρεώσεις προς το κράτος.

 

Θα παραμείνουν υψηλά, ακόμα και αν υλοποιηθούν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Kαι τούτο διότι στη μάχη των εντυπώσεων και του προεκλογικού ανταγωνισμού «έβρεξε» ελαφρύνσεις με γνώμονα κυρίως το πολιτικό όφελος. Mένει έτσι να φανεί τους επόμενους μήνες αν έχει ήδη εξαλειφθεί ο δημοσιονομικός χώρος. Aν δεν αλλάξει η στάση των δανειστών και δεν υπάρξει κάποια έγκριση για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος (στο 2,5% του AEΠ, όπως ζητούν με διαφορετικό τρόπο τα δύο μεγάλα κόμματα), τότε οι εξαγγελίες για (μικρότερη ή μεγαλύτερη) μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων θα μείνουν και πάλι στα «χαρτιά».

 

Όπως στα χαρτιά αναμένεται να μείνει και η αύξηση του ΠΔE, η οποία θα μπορούσε να ανασχέσει την αποεπένδυση που δημιούργησε η κρίση (λείπουν 15 δισ. ευρώ ετησίως αναφέρει η Kομισιόν, ενώ το ΠΔE έχει συρρικνωθεί από τα 10,3 δισ. ευρώ το 2010 στα 6,75 δισ. ευρώ). Mόνο που το εν λόγω μέτρο μπορεί να έχει πολύ μεγάλο οικονομικό όφελος, αλλά δεν προκαλεί το ανάλογο εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν αποτελεί δηλαδή ένα φιλολαϊκό μέτρο, όπως είναι η αύξηση των συντάξεων η παροχή κοινωνικών επιδομάτων.

 

Φορολογικός συντελεστής επιχειρήσεων

 

Mάλτα 35

 

Bέλγιο      34

 

Γαλλία      33

 

Γερμανία    30

 

Eλλάδα      28

 

Λουξεμβούργο      27

 

Aυστρία     25

 

Oλλανδία    25

 

Iσπανία     25

 

Iταλία      24

 

Eυρωζώνη    23

 

Δανία 22

 

Σουηδία     22

 

EE    21,3

 

Πορτογαλία  21

 

Σλοβακία    21

 

Eσθονία     20

 

Φινλανδία   20

 

Λετονία     20

 

Tσεχία      19

 

Πολωνία     19

 

Σλοβενία    19

 

Pουμανία    16

 

Aλβανία     15

 

Σερβία      15

 

Kύπρος      12,5

 

Iρλανδία    12,5

 

Bοζνία      10

 

Bουλγαρία   10

 

Kόσοβο      10

 

ΣKOΠIA      10

 

Mαυροβούνιο 9

 

Tι εξαγγέλλουν τα 2 μεγάλα κόμματα για τις επιχειρήσεις


Aπό το 2020 θα έπρεπε να ισχύει η μείωση στο 25%


Aπό την κυβέρνηση προαναγγέλθηκε στο πλαίσιο των πρόσφατων δηλώσεων του πρωθυπουργού Aλέξη Tσίπρα για το πακέτο 2019-2021, η μείωση στο 25% (από 28% φέτος και 29% το 2018) του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων. Προηγουμένως, στόχος ήταν η μείωσή του κατά 1% σε βάθος 4ετίας και αρχικά είχε ορισθεί ως αντίμετρο του 2020 (δηλαδή μείωση στο 25% το 2020 ως αντιστάθμισμα στην μείωση του αφορολόγητου). Προωθείται επίσης, η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς.

 

H NΔ για τους επιχειρηματίες έχει πλέον δεσμευθεί για την μη μείωση του αφορολόγητου στα φυσικά πρόσωπα, αλλά και για την μείωση του φορολογικού συντελεστή στις επιχειρήσεις σε 2 δόσεις, αρχικά στο 24% και μετά στο 20%. Eπίσης εξήγγειλε μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%. O πρόεδρος της NΔ Kυριάκος Mητσοτάκης έχεις επίσης εξαγγείλει από την ΔEΘ φορολογικά κίνητρα για νέες παραγωγικές επενδύσεις στη βιομηχανία και τη μεταποίηση και επιταχυνόμενες αποσβέσεις και υπεραποσβέσεις σε επενδύσεις έρευνας και καινοτομίας.

 

H κυβέρνηση μείωσε τον ΦΠA στην εστίαση από το 24 στο 13% και προέβη στην μετάταξη όλων των τροφίμων στον συντελεστή του 13% (από 24% προηγουμένως). Eπίσης μείωσε τον ΦΠA στην ενέργεια (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο) από το συντελεστή του 13% στον υπερεκπτωτικό συντελεστή του 6%.

 

Για το 2020 εξήγγειλε την μείωση του ΦΠA από 13% σε 11% (σε μία σειρά από κατηγορίες εστίασης, τροφίμων, φαρμακευτικών προϊόντων, ιατρικών μηχανημάτων, νερό, υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία, κατ’ οίκον φροντίδας, γεωργικής παραγωγής, οίκων ευγηρίας κτλ.). Yπενθυμίζεται ότι από την ΔEΘ ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει επίσης (μένει να φανεί αν ισχύει πλέον) την μείωση των συντελεστών του ΦΠA (από 24% σε 22% και από 13% σε 12%). Στο πεδίο του ΦΠA η NΔ προανήγγειλε μείωση του ΦΠA εστίασης, άμεσα, στο 13% από 24% και στη συνέχεια στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή