Αρχείο της ΕΡΤ: Αφιέρωμα στην ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ

Με αφορμή την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) στις 28 Μαΐου 1979 το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει στην ιστοσελίδα http://www.ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ την ταινία Επικαίρων με όλο το ρεπορτάζ από την τελετή υπογραφής της Συνθήκης Προσχώρησης της χώρας μας ως 10ο μέλος της ΕΟΚ, που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, με τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης και εκπροσώπων των υπόλοιπων εννέα κρατών-μελών της ΕΟΚ.

 

Σε παραγωγή της Γενικής Γραμματείας Τύπου και Πληροφοριών, το ρεπορτάζ ξεκινά με τη θερμή υποδοχή που επεφύλαξαν οι Αθηναίοι στον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, καθώς και στους πρωθυπουργούς και τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΟΚ που έφτασαν στη χώρα μας, προκειμένου να λάβουν μέρος στην τελετή.

 

Στο Ζάππειο Μέγαρο τούς υποδέχονται ο υπουργός Εξωτερικών Γεώργιος Ράλλης, ο υπουργός άνευ Χαρτοφυλακίου με αρμοδιότητα επί των Σχέσεων με τις Ευρωπαϊκές Κοινότητες Γεώργιος Κοντογεώργης και ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν εισέρχονται στο αίθριο, όπου βρίσκονται ήδη τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτριος Παπασπύρου, οι αρχηγοί των κομμάτων, βουλευτές και άλλοι επίσημοι.

 

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Φρανσουά-Πονσέ κηρύσσει την έναρξη της τελετής και δίνει το λόγο στον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Στην ομιλία του ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι με τη συμμετοχή της στη διαμορφούμενη Ευρώπη, η Ελλάδα χαράσσει κατά τρόπο σταθερό τον εθνικό της προσανατολισμό και τη μελλοντική της πορεία.

 

Τη Συνθήκη Προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ υπογράφουν διαδοχικά ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Φρανσουά-Πονσέ, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Βίλφρεντ Μαρτένς, ο υπουργός Γεωργίας της Δανίας Ν. Κόφοντ, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Τζον Λιντς, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζούλιο Αντρεότι, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Γκαστόν Τορν, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Κριστόφ βαν ντερ Κλάου, ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Λόρδος Κάρινγκτον και εκ μέρους της Ελλάδας οι: Κωνσταντίνος Καραμανλής, Γεώργιος Ράλλης και Γεώργιος Κοντογεώργης.

 

Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός απευθύνεται και πάλι από το βήμα προς τους παριστάμενους επισήμους και ο Ζαν Φρανσουά-Πονσέ κηρύσσει τη λήξη της τελετής, τονίζοντας την υπερηφάνεια της ΕΟΚ για το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέστη το δέκατο μέλος της.

 

 

 


protoselida

Media

NOVA: Ζητά από την ΕΠΟ την απεμπλοκή της από το VAR

NOVA: Ζητά από την ΕΠΟ την απεμπλοκή της…

To  αρχικό αίτημά της για την πλήρη απεμπλοκή της από τη λειτουργία του VAR επαναφέρει...

Secret Money

Βρήκαν στύλους για τη ΔΕΗ;

Βρήκαν στύλους για τη ΔΕΗ;

Tώρα που η ΔEH από το «γκρεμό» στον οποίο βρισκόταν, βαδίζει στο δρόμο της «διάσωσης»,...

Αυτοκίνητο

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Στο “νησί των ιπποτών”, ανάμεσα στα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια της πόλης της Ρόδου, θα διεξαχθεί...

Τουρισμός

 Αδελφοποίηση Καρύστου με την γαλλική πόλη Grand Belfort

Αδελφοποίηση Καρύστου με την γαλλική πόλη Grand…

Ο Δήμος Καρύστου έχει ξεκινήσει διαδικασίες αδελφοποίησης της Καρύστου με την γαλλική πόλη Grand Belfort,...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.