DBRS: Aξιολόγηση ΒΒ στο χαρτοφυλάκο Pillar της Eurobank

Με ΒΒ (low), αξιολογεί την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Pillar Finance DAC της Eurobank η DBRS. Επισημαίνεται πως πρόκειται για την ανώτερη βαθμίδα που θα μπορούσε να λάβει, όσο και αυτή της χώρας.

 

Αυτό αποδεικνύει ότι το Σχέδιο Προστασίας Ενεργητικού, το οποίο θα πρέπει να λειτουργήσει με τρόπο παρόμοιο με τον ιταλικό GACS, είναι μια βιώσιμη επιλογή για τη διάθεση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

 

Η αξιολόγηση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να ενταχθεί η τιτλοποίηση στο Asset Protection Scheme που έχει προτείνει η κυβέρνηση και το ΤΧΣ για τη συλλογική μείωση των κόκκινων δανείων. Όπως σημειώνει η DBRS στην ανακοίνωσή της, αυτό αποδεικνύει ότι το Asset Protection Scheme, το οποίο θα πρέπει να λειτουργήσει με τρόπο παρόμοιο με το ιταλικό GACS, είναι μια βιώσιμη επιλογή για τη διάθεση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

 

Τον Δεκέμβριο του 2018, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα ήταν ίσος με το 41,2% του συνόλου των δανείων, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να είναι ακόμα ευάλωτες σε εξωτερικούς κινδύνους, τονίζει ο οίκος. Ωστόσο, η επιτυχημένη μεταφορά που εκτέλεσε η Eurobank θα ανοίξει ένα δρόμο για περαιτέρω πωλήσεις NPL από την τράπεζα και άλλους παίκτες. Αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει σε βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των ελληνικών τραπεζών και μπορεί να αποτελέσει σημαντική ανάκαμψη για τη χώρα, σημειώνει.

 

Σύμφωνα με την DBRS, το χαρτοφυλάκιο Pillar περιλαμβάνει καταγγελμένα, καθώς και ρυθμισμένα στεγαστικά δάνεια, με τη μεγάλη πλειοψηφία του χαρτοφυλακίου να αποτελείται από οικιστικά ακίνητα. Ειδικότερα, πρόκειται για το 87% του χαρτοφυλακίου. Ποσοστό 5,2% του χαρτοφυλακίου είναι εμπορικά ακίνητα και το υπόλοιπο 6,4% γη. Τα ακίνητα του χαρτοφυλακίου είναι κατανεμημένα σε όλη τη χώρα, με συγκέντρωση στη μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας (46,6% από πλευράς αξίας real estate).Οι απαιτήσεις της Eurobank από τα δάνεια αυτά έχουν πουληθεί στο Pillar, ενώ τη διαχείριση των δανείων θα κάνει η θυγατρική εταιρία διαχείρισης Financial Planning Services S.A. (FPS). Το συνολικό χαρτοφυλάκιο είναι εξασφαλισμένο και το 59,9% των δανείων κατατάσσονται στην πρώτη βαθμίδα ικανοποίησης των πιστωτών.

 

Η DBRS υπολογίζει θετική τιμαριθμική αναπροσαρμογή 1,5% ετησίως για την αξιολόγηση.

 

Η αξιολόγηση της DBRS έγινε με βάση τις προβλεπόμενες ανακτήσεις από τις εξασφαλίσεις του χαρτοφυλακίου, την ιστορική απόδοση και την εμπειρία της εταιρίας διαχείρισης, τη διαθέσιμη ρευστότητα για να χρηματοδοτηθεί τυχόν επιτοκιακό έλλειμμα και τα έξοδα για το SPV, καθώς και τα νομικά και διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της συναλλαγής.

 

Η βαθμολογία BB (low) του χαρτοφυλακίου Pillar από την DBRS περιλαμβάνει εκτιμώμενο haircut στις ανακτήσεις δανείων και αναμένει επίσης να δει το επιχειρηματικό πλάνο του φορέα διαχείρισης. Η ανάλυση του επιχειρηματικού σχεδίου από την DBRS βασίζεται στην εγκυρότητα του νόμου 4605/3029 (νέος νόμος Κατσέλη).


protoselida

World Business

Η Rosneft διέκοψε τις εργασίες της σε μια από τις μονάδες στο ιρακινό Κουρδιστάν

Η Rosneft διέκοψε τις εργασίες της σε μια…

Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft αποφάσισε να περιορίσει για λόγους ασφαλείας του προσωπικού της, τις...

Media

ΕΣΗΕΑ: Ζητά συνάντηση για την “αξιολόγηση δημοσιογράφων”

ΕΣΗΕΑ: Ζητά συνάντηση για την “αξιολόγηση δημοσιογράφων”

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ζήτησε άμεση συνάντηση από τον Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο,...

Secret Money

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή…

Tι συμβαίνει με τη μετοχή της MLS Πληροφορικής η οποία έχει υποχωρήσει κατά 36% στο...

Αυτοκίνητο

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Στο “νησί των ιπποτών”, ανάμεσα στα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια της πόλης της Ρόδου, θα διεξαχθεί...

Τουρισμός

ΕΟΤ Κάτω Χωρών: Fam Trip σε Αττική και Πελοπόννησο

ΕΟΤ Κάτω Χωρών: Fam Trip σε Αττική και…

Η Υπηρεσία ΕΟΤ Κάτω Χωρών, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.