Deal News Online

undefined

Facebook: Υπερψηφίστηκε η παντοδυναμία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ

Σε αποτυχία οδηγήθηκε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι διοικητικές εξουσίες του ιδρυτή του Facebook, Mark Zuckerberg, κατά την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας την Πέμπτη.

 

Συγκεκριμένα, καταψηφίστηκαν οι προτάσεις σχετικά με τον περιορισμό της δύναμης του ιδρυτή του, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ενώ αυξάνονται οι φωνές που εκφράζουν προβληματισμό για το το συγκεκριμένο ζήτημα- περιλαμβανομένων πολιτικών, μα και στο εσωτερικό του τεχνολογικού κολοσσού.

 

Στην ετήσια συνάντηση των μετόχων παρουσιάστηκαν και ψηφίστηκαν οκτώ προτάσεις, που περιελάμβαναν συστάσεις για δημιουργία μηχανισμών ελέγχου ως προς την εξουσία που ασκεί ο Ζάκερμπεργκ στην εταιρεία που ο ίδιος ίδρυσε. Όλες οι προτάσεις εν τέλει καταψηφίστηκαν, όπως είχε συστήσει το ίδιο το Facebook.

Ο κ. Zuckerberg είναι αυτή τη στιγμή ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του. Ελέγχει περίπου το 60% της εκλογικής δύναμης στη γενική συνέλευση, καθώς έχει στην κατοχή του μια ειδική κατηγορία μετοχών- Class B- που παρέχουν 10 ψήφους ανά μετοχή, και οπότε η μόνη περίπτωση να χάσει είναι να ψηφίσει εναντίον του εαυτού του.

 

Μετά από σειρά σκανδάλων που έχουν πλήξει την εικόνα της εταιρείας, δεν είναι λίγοι οι μέτοχοι που ζητούν να αλλάξει το μοντέλο εταιρικής διοίκησης της εταιρείας. Μεταξύ των αλλαγών που προτείνονται είναι να οριστεί ένας ανεξάρτητος πρόεδρος συμβουλίου, καθώς και η κατάργηση των μετοχών Class B, ώστε οι μέτοχοι να μπορούν να περιορίσουν τη δύναμη του Ζάκερμπεργκ και να θέτουν προ των ευθυνών της τη διοίκηση. Σε μια από τις προτάσεις αναφερόταν πως οι μέτοχοι χρειάζονται περισσότερα από την «άρνηση, την εκτροπή και την καθυστέρηση» σε θέματα όπως τα fake news, οι παρεμβάσεις στις εκλογές και οι απειλές προς τη δημοκρατία.

 

Μια εκ των επενδυτών που ζήτησαν να παραιτηθεί από την θέση του προέδρου, καθώς πιστεύουν ότι αυτό θα τον βοηθήσει να επικεντρωθεί στη λειτουργία της εταιρείας. είναι η Trillium Asset Management, η οποία κατέχει μετοχές Facebook αξίας περίπου 7 εκατομμυρίων δολαρίων (£ 5,5 εκατομμύρια). "Εάν μπορεί να επικεντρωθεί στο να είναι ο διευθύνων σύμβουλος και να αφήσει κάποιον άλλον ανεξάρτητο στο διοικητικό συμβούλιο, θα ήταν μια πολύ καλύτερη κατάσταση", δήλωσε ο Jonas Kron, ανώτερος αντιπρόεδρος στο Trillium, στο BBC πριν από την ψηφοφορία.

 

Σημειώνεται ότι και σύμφωνα με τον ίδιο τον Ζουκερμπεργκ, ο κόσμος δε νομίζει ότι θα επιθυμούσε «οι εταιρείες να έχουν τόση πολλή μονομερή εξουσία ως προς τη λήψη αποφάσεων για την έκφραση, τις εκλογές και την ιδιωτικότητα... νομίζω πως το μεγάλο ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε είναι: Ποιο είναι το σωστό πλαίσιο... που θα μας επιτρέψει να επιλύσουμε τα συγκεκριμένα ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε;».


protoselida

Media

Der Standard: Πόλεμος νεύρων Ελλάδας-Τουρκίας για το φράχτη στον Εβρο

Der Standard: Πόλεμος νεύρων Ελλάδας-Τουρκίας για το φράχτη…

«Η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει τον συνοριακό φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία» επιγράφεται δημοσίευμα...

Secret Money

H EPEYNA EΛEIΠE...

H EPEYNA EΛEIΠE...

Tο αν και κατά πόσο τα «βαρυφορτωμένα» με προβλήματα και χρέη EΛTA χρειάζονται «έρευνα αγοράς»...

Περιβάλλον

Greenpeace: 6 σημεία κλειδιά για πλαστικά μιας χρήσης

Greenpeace: 6 σημεία κλειδιά για πλαστικά μιας χρήσης

Με σημερινή επιστολή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, η περιβαλλοντική οργάνωση...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.