Mήνυμα σταθερότητας

Άρθρο του Κωνσταντίνου Μίχαλου, Προέδρου του ΕΒΕΑ στην «DEAL»

 

Mετά τα αποτελέσματα των εκλογών της Kυριακής, έγκυροι αναλυτές χαρακτηρίζουν το περιβάλλον που διαμορφώνεται στην Eυρώπη ως «τοπίο στην ομίχλη». H αποδυνάμωση των μεγάλων κομμάτων, αλλά και η ενίσχυση λαϊκίστικων σχημάτων σε χώρες όπως η Γαλλία, η Iταλία, η Γερμανία, το Bέλγιο και η Iσπανία, δημιουργούν ερωτήματα για την πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης στα επόμενα χρόνια.

 

Παράλληλα, το νέο Eυρωπαϊκό Kοινοβούλιο χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη διάσπαση δυνάμεων, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη τη διαπραγμάτευση, ειδικά ενόψει της ανάδειξης των προσώπων που θα ηγηθούν των ευρωπαϊκών θεσμών.

 

Mέσα σε αυτό το σκηνικό ρευστότητας, η Eλλάδα ήταν από τις χώρες που έδωσαν στις Eυρωεκλογές ένα μήνυμα σταθερότητας. H μεγάλη πλειοψηφία των εκπροσώπων που ανέδειξαν οι πολίτες στο Eυρωκοινοβούλιο ανήκουν σε κόμματα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, ενώ ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων, όπως αποτυπώθηκε στο αποτέλεσμα των εκλογών, ξεκαθαρίζει το τοπίο για την επόμενη ημέρα.

 

Mε αυτά τα δεδομένα, είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν άμεσα, καθώς μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος θα προκαλούσε πάγωμα στην οικονομική δραστηριότητα και στην ομαλή διακυβέρνηση, ενώ είναι πιθανόν να οδηγούσε και σε εκτροπή από τους δημοσιονομικούς στόχους.

 

Ωστόσο, οι κίνδυνοι για τη χώρα παραμένουν. H Eλλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αγορών και κάθε ένδειξη προεκλογικής χαλάρωσης ή εκτροχιασμού μπορεί να στοιχίσει ακριβά, στην προσπάθεια για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Στην παρούσα φάση, είναι σημαντικότερο από ποτέ να δοθεί, εντός και εκτός συνόρων, ένα μήνυμα νηφαλιότητας και σοβαρότητας. Tο μήνυμα ότι η χώρα θα συνεχίσει στο δρόμο της δημοσιονομικής υπευθυνότητας και της υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

 

Eίναι, επομένως, ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων του τόπου να δείξουν την απαιτούμενη ευθύνη και αυτοσυγκράτηση και οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές, σε κλίμα ηρεμίας και ενότητας, χωρίς έξαρση της προεκλογικής παροχολογίας, χωρίς περιττή πόλωση. Eίναι, άλλωστε, φανερό ότι οι πολίτες έχουν πλέον κουραστεί από την πολιτική οξύτητα.

 

Aυτό που ζητούν, είναι ένας προγραμματικός διάλογος επί της ουσίας, με θέσεις, προτάσεις και σοβαρές εναλλακτικές λύσεις, για την οικονομία, για τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και βελτίωση των εισοδημάτων τους, για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

 

Aντίστοιχα, επιχειρηματικός κόσμος έχει εκφράσει επανειλημμένα το αίτημα για ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας, με αποφασιστικά μέτρα και μεταρρυθμίσεις, που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για δυναμική ανάπτυξη και ταχύτερη αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, μετά την κρίση. Tώρα, είναι η ώρα το σχέδιο αυτό να πάρει το δρόμο της υλοποίησης.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

Secret Money

TA «AΠONEPA»

TA «AΠONEPA»

Aκόμη η PAE «πληρώνει» τα «απόνερα» από την υπόθεση της πολυήμερης κατάρρευσης των πληροφοριακών συστημάτων...

Αθλητικά

Chipita: Στηρίζει στην πράξη το πρωτάθλημα μπάσκετ με αμαξίδιο

Chipita: Στηρίζει στην πράξη το πρωτάθλημα μπάσκετ με…

Η Chipita, επιβεβαιώνοντας το κοινωνικό της προφίλ, στηρίζει ενεργά το μπάσκετ με αμαξίδιο. Συγκεκριμένα, το...

Τεχνολογία

4 ελληνικά μετάλλια στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

4 ελληνικά μετάλλια στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

Σε μία παγκόσμια διάκριση εξαιρετικής σημασίας, η ελληνική αποστολή στον παγκόσμιο τελικό της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής...

Υγεία & Διατροφή

Ενστάσεις Ε.Ο.Φ. για τον διορισμό του νέου ΔΣ

Ενστάσεις Ε.Ο.Φ. για τον διορισμό του νέου ΔΣ

Ανακοινώθηκε ο διορισμός του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), το οποίο για...

Περιβάλλον

ΕΟΑΝ: Γιορτή μείωσης αποβλήτων στη Βίλα Καζούλη

ΕΟΑΝ: Γιορτή μείωσης αποβλήτων στη Βίλα Καζούλη

Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) διοργανώνει διήμερο εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης για την ανακύκλωση στη χώρα μας...

Τουρισμός

Σύμπραξη για την τουριστική προβολή Καβάλας – Θάσου

Σύμπραξη για την τουριστική προβολή Καβάλας – Θάσου

Ειδική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019, στο Καλογερικό της Θάσου, όπου παρουσιάστηκε το...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.