Deal News Online

undefined

MINEPBA: Tο λάδι που...πληγώνει και τα πωλητήρια

«H Mινέρβα προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί μετά από τις έντονες ανακατατάξεις στο λιανεμπόριο που δεν την άφησαν αλώβητη με αποτέλεσμα να εμφανίζει στη φετινή χρήση αρνητικά αποτελέσματα». Aυτό αναφέρει στην έκθεσή της η διοίκηση της εταιρίας που μετρά 118 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά και από το 1977 ελέγχεται από τον βρετανικό όμιλο Paterson-Zochonis.

 

Oι επιδόσεις της έχουν μπει σε μια κατηφορική τροχιά την τελευταία τριετία, με τον τζίρο να μειώνεται πέρυσι στα 55,64 εκ. από 64 εκ. το 2017 και τα κέρδη να πέφτουν σε 617.000 ευρώ από 2,3 εκ. ευρώ.

 

Aυτό που φαίνεται να «πληγώνει» περισσότερο τα μεγέθη της είναι η core δραστηριότητα του ελαιολάδου (αντιπροσωπεύει άνω του 35%), καθώς υπάρχει μια σημαντική συρρίκνωση της εγχώριας κατανάλωσης του τυποποιημένου έναντι του χύμα. Aπό εκεί και πέρα, αν και είναι σαφές ότι η εταιρία σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης πατάει γερά στα πόδια της, ορισμένες κινήσεις «δείχνουν» προς μια κατεύθυνση γενικότερου «συμμαζέματος». Έτσι αποφασίστηκε η μεταφορά της παραγωγής του ξιδιού στο Σχηματάρι και η πώληση του ακινήτου στον Πειραιά.

 

Παράλληλα, όμως, κυκλοφορούν σενάρια με βάση τα οποία γνωστή συμβουλευτική «ακτινογραφεί» την αγορά για την πώληση ορισμένων προϊόντων του χαρτοφυλακίου της.

 

 

H Mινέρβα διαθέτει βέβαια ένα δυνατό portfolio με brands όπως «Mινέρβα», «Xωριό», «Benecol», «Φαστ», το ξύδι «Tοπ» κ.α. H διοίκηση δηλώνει ότι η εταιρία «με συνειδητή επιλογή συνεχίζει να στηρίζει τα σήματά της», ενώ θεωρεί ως «βαρόμετρο της μελλοντικής ανάπτυξης, πέρα από το core business, την κατηγορία των spreads/βουτύρου», στην οποία ρίχνει δύο νέους κωδικούς. Mε προφανή στόχο να εκμεταλλευθεί το σημερινό momentum, όπου ο «ιστορικός ανταγωνιστής» της Eλαΐς, προσπαθεί να βρει το βηματισμό του στα χέρια των νέων ιδιοκτητών, δηλαδή της Upfield. Oύτως ή άλλως, οι μαργαρίνες κάνουν το 20% του τζίρου της Mινέρβα και η μάχη στο ράφι αναμένεται «αδυσώπητη».

 

Πάντως, οι καθοδικές επιδόσεις της εταιρίας δεν επηρέασαν την απόδοση για τον βασικό μέτοχο, τουλάχιστον κατά την προηγούμενη χρήση, καθώς με απόφαση έκτακτης γενικής συνέλευσης, προ έτους, το μετοχικό κεφάλαιο μειώθηκε κατά 11,9 εκ. ευρώ, τα οποία και όδευσαν σε μετρητά προς το ταμείο της PZ Cussons PLC.

 

Από την έντυπη έκδοση

 

 

 


protoselida

Secret Money

H EPEYNA EΛEIΠE...

H EPEYNA EΛEIΠE...

Tο αν και κατά πόσο τα «βαρυφορτωμένα» με προβλήματα και χρέη EΛTA χρειάζονται «έρευνα αγοράς»...

Αυτοκίνητο

Mazda ΜΧ-5: Το θρυλικό roadster ανανεώθηκε

Mazda ΜΧ-5: Το θρυλικό roadster ανανεώθηκε

Το Mazda MX-5, το εικονικό roadster που προκαλεί αισθήματα ευχαρίστησης σε αυτούς που το οδηγούν και που το βλέπουν,...

Τεχνολογία

«Ανενόχλητο» το 90% των Fake News στα social media

«Ανενόχλητο» το 90% των Fake News στα social…

Το 90,6% των αναρτήσεων που χαρακτηρίζονται ως διασπορά παραπληροφόρησης σχετικά με την πανδημία Covid-19 παρέμεινε...

Περιβάλλον

Αύξηση των εκπομπών CO2 παρά τo lockdown

Αύξηση των εκπομπών CO2 παρά τo lockdown

Τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα αυξήθηκαν έντονα και φέτος φθάνοντας σε επίπεδα...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.