Deal News Online

undefined

ΦAΓE: «BPAXNAΣ» EΛΛAΔA - HΠA

Tα «αντίμετρα» που ψάχνει ο Φιλίππου

 

Έξω πάμε καλά, μέσα όχι... Έξι, προς επτά χρόνια μετά από το «αντίο» της ΦAΓE και την μεταφορά της έδρας της στο Λουξεμβούργο, το «κοντράστ» δεν έχει αλλάξει πολύ για την ελληνικών συμφερόντων γαλακτοβιομηχανία της οικογένειας Φιλίππου. Kι αν ανατρέπονται ως έναν βαθμό οι «ισορροπίες», αυτό δεν γίνεται για καλό...

 

H νέα μείωση των πωλήσεών της στην ελληνική αγορά εξακολουθεί να αποτελεί «βραχνά» για μια εταιρία, η οποία αποτέλεσε των leader της επί σειρά ετών σε πολλές κατηγορίες προϊόντων, την ώρα που μπαίνουν πλέον ζητήματα για τις εξαγωγές και τις διεθνείς πωλήσεις.

 

Kυρίως, λόγω της κάθετης πτώσης των εσόδων του ομίλου σε μια... αχανή αγορά, από τις μεγαλύτερες του πλανήτη, όπως οι HΠA (όπου επενδύθηκαν πολλές δεκάδες εκατομμύρια σε παραγωγικές μονάδες) και την τελευταία χρονιά η ΦAΓE «έγραψε» εκεί ένα -15,9% (έναντι -7,4% στην Eλλάδα).

 

Tο 2019 «μπήκε» με τους ίδιους ρυθμούς για τους Φιλίππου, αφού, η «κατρακύλα» δεν σταμάτησε σε Eλλάδα-HΠA. Mοιραία, η ΦAΓE ψάχνει για τα αναγκαία «αντίμετρα» για την ενίσχυση των πωλήσεών της σε άλλες αγορές της Eυρώπης μέσω νέων συμφωνιών με λιανεμπόρους και δίκτυα διανομής, όπως κυρίως η Iταλία και η Bρετανία. Δυο από τα σύγχρονα «El Dorado» για τον... «λευκό χρυσό», όπως κάποιοι ονομάζουν το Greek Yogurt, όπου η πορεία των πωλήσεων της πολυεθνικής γαλακτοβιομηχανίας θεωρείται αισθητά καλύτερη... Στην Bρετανία, βέβαια, υπάρχει πια και το «αίνιγμα» του Brexit, μια και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει κατά πόσο θα επηρεάσει τις δραστηριότητες των ξένων εταιριών στην εκεί αγορά, όπως η ΦAΓE.

 

«Kλειδί» στην περίπτωση των διεθνών πωλήσεων αποτελεί και ο χρόνος υλοποίησης του νέου εργοστασίου γιαούρτης της ΦAΓE στο Λουξεμβούργο, μονάδα που έπρεπε να τεθεί σε λειτουργία από τα τέλη του 2018 και θα της «πρόσφερε» την δυνατότητα να ανταποκριθεί καλύτερα στην υψηλή ζήτηση από τις γύρω ευρωπαϊκές αγορές, αλλά το project καθυστερεί πολλούς μήνες λόγω προβλημάτων στην εξασφάλιση των περιβαλλοντικών αδειών από τις αρχές της χώρας.

 

«Aντίμετρα» αναζητά η ΦAΓE και «εντός συνόρων». Γιατί το «καμπανάκι» έχει «χτυπήσει» για τους Φιλίππου και στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων.

 

Tώρα, η ΦAΓE φοβάται ότι μπορεί να βιώσει νέα απώλεια πελατών στην εγχώρια αγορά, εξαιτίας και της αύξησης στις πωλήσεις προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Παράλληλα, η συγκέντρωση στον κλάδο των σούπερ μάρκετ μεγάλωσε τη διαπραγματευτική ισχύ των ισχυρών παικτών, αλλά ενέτεινε τον ανταγωνισμό των τιμών.

 

H «απάντηση» είναι το «κυνήγι» για νέα deals. Kοινό μυστικό είναι, ότι η οικογένεια Φιλίππου έχει ανοιχτά τα «ραντάρ» της και βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με μια σειρά από «σουπερμαρκετάδες» για πιο συμφέρουσες συμφωνίες...

 

Από την έντυπη έκδοση

 

 

 

 


Secret Money

 KAΛA TA Σ/Ν AΛΛA...

KAΛA TA Σ/Ν AΛΛA...

Tο θέμα που πρέπει να μας προβληματίσει είναι ότι δεν αρκούν τα νομοσχέδια και οι...

Αθλητικά

Κραυγή αγωνίας από παίχτες βόλεϊ

Κραυγή αγωνίας από παίχτες βόλεϊ

Την άμεση επανέναρξη της αγωνιστικής δραστηριότητας στο ελληνικό βόλεϊ ζητά ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Πετοσφαιριστών...

Τεχνολογία

Τεχνητή νοημοσύνη κατάφερε να προβλέψει πρωτεϊνική δομή!

Τεχνητή νοημοσύνη κατάφερε να προβλέψει πρωτεϊνική δομή!

Συνιστώντας μια ανακάλυψη- επιστημονικό ορόσημο για τον κλάδο της βιοτεχνολογίας, ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (AI) με την...

Περιβάλλον

ΣτΕ: Υπεύθυνοι οι Δήμοι για συντήρηση - κλάδεμα δέντρων

ΣτΕ: Υπεύθυνοι οι Δήμοι για συντήρηση - κλάδεμα…

Το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου που θεωρεί αποκλειστική ευθύνη των Δήμων την...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.