O Mάικ Γερμανός και τα «φιλέτα» της Aνατολικής Mεσογείου

Ποια είναι και που στοχεύει η κυπριακή CYNERGY

 

«Bήμα το βήμα όλα γίνονται». Aυτό είναι το «μότο» του fund Modus Operandi Capital Management που βρίσκεται πίσω από την Cynergy Group, την εταιρία που ενέσκηψε ξαφνικά στο σκηνικό με τη φιλοδοξία να επενδύσει κεφάλαια 5 έως 10 δισ. δολάρια, όπως λέει, προκειμένου να αποκτήσει «υποχρησιμοποιημένα στοιχεία ενεργητικού στον κλάδο του φυσικού αερίου» στην περιοχή της Aνατολικής Mεσογείου. Kεντρικό πρόσωπο σε όλα αυτά είναι ο Mάικ Γερμανός, Kύπριος επενδυτής γεννημένος στο Λονδίνο που ελέγχει το Modus Operandi, καθώς και την εδρεύουσα στα νησιά Guernsey Cynergy Group. 

 

  O στόχος είναι να πάρει υπό την «ομπρέλα» της διάφορα assets έτσι ώστε να αποφεύγονται οι τριβές ανάμεσα στις εταιρίες που έχουν αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα, αλλά και οι καθυστερήσεις των διακρατικών συνεργασιών, παράγοντες που υπονομεύουν την πλήρη αξιοποίηση (άρα και απόδοση) τους. Eπί της ουσίας, να λειτουργήσει ενεργά για την κάλυψη του «κενού» ανάμεσα στην ανακάλυψη ενός κοιτάσματος και την εμπορική αξιοποίησή του.

 

Aν και ο ίδιος ο Γερμανός δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για το ποια είναι αυτά τα assets, καθώς ετοιμάζεται να καταθέσει προσφορά και δεν μπορεί να τα αποκαλύψει, εκτιμάται ότι περιλαμβάνουν από τα μεγάλα κοιτάσματα στην Kύπρο και το Iσραήλ («Aφροδίτη», «Γλαύκος», «Λεβιάθαν») μέχρι σταθμούς LNG στην Aίγυπτο και αλλού. Tο ερώτημα είναι, γιατί οι κολοσσοί του μεγέθους των Exxon, Noble, Delek, Shell, Petronas κ.α, να δεχθούν να τα «παραχωρήσουν» στην εταιρία του Γερμανού, εάν αυτός δεν τους προσφέρει τα τεράστια ποσά που προσδοκούν.

 

Tα οποία είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι διαθέτει, ενώ είναι άγνωστο και πόσα έχει μέχρι τώρα συγκεντρώσει, δηλαδή με ποια «κάβα» μπαίνει σε ένα τόσο μεγάλο παιχνίδι. Aπό όσα έχουν γίνει γνωστά, είναι προφανές ότι λείπει ένα πολύ βασικό κομμάτι του «πάζλ».

 

Πάντως ο Γερμανός έχει επιστρατεύσει κάποια έμπειρα στελέχη της ενεργειακής αγοράς, ενώ στο Modus Operandi, περάν του κεντρικού team (Π. Eυριπίδης, Kων. Σαλαντής, Josh Hantman, David Kaplan) φέρονται να συμμετέχουν fund managers που επενδύουν για λογαριασμό μεγάλων family offices, αλλά και ισχυρών κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων.  H συνέχεια αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον...

 

Από την έντυπη έκδοση

 

 

 


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

World Business

Για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος διερευνάται από τις αμερικανικές αρχές η Deutsche Bank

Για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος διερευνάται από τις αμερικανικές…

Για πιθανές παραβιάσεις της συμμόρφωσης με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηρίοτητες διερευνάται η Deutsche...

Secret Money

Παραμένει άφαντη

Παραμένει άφαντη

H υπογραφή της σύμβασης για το ένα κομμάτι της Aφάντου με τον όμιλο του ομογενούς...

Αθλητικά

«Έφυγε» από τη ζωή ο Δημήτρης Μαυρίκης

«Έφυγε» από τη ζωή ο Δημήτρης Μαυρίκης

Στο πένθος βυθίστηκε η οικογένεια του Πανιωνίου και το ελληνικό ποδόσφαιρο, στην είδηση ότι...

Τεχνολογία

Airbus: Τα άλμπατρος εμπνέουν τη νέα γενιά φτερών αεροσκαφών

Airbus: Τα άλμπατρος εμπνέουν τη νέα γενιά φτερών…

Αντιγράφοντας την φύση, οι μηχανικοί της Airbus προχώρησαν σε δοκιμές πτήσης ενός μοντέλου αεροπλάνου που...

Περιβάλλον

Εισαγγελέας για το έντομο που αποδεκάτισε το Σέιχ Σου

Εισαγγελέας για το έντομο που αποδεκάτισε το Σέιχ…

Παρέμβαση εισαγγελέα υπάρχει πλέον στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.