Οικονομία

Τρύπα 1,9 δισ. ευρώ από προεκλογικές παροχές βλέπει η Κομισιόν

Αντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη έκθεση αξιολόγησης

 

Αύριο Τετάρτη αναμένεται η δημοσιοποίηση της έκθεσης αξιολόγησης της Κομισιόν, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν, ότι αυτή βλέπει τρύπα 1,9 δισ. λόγω των παροχών Τσίπρα.

 

Στο μείζον ερώτημα εάν η Έκθεση θα «φωτογραφίζει» ή θα υπονοεί τη δημοσιονομική απόκλιση, στην οποία αναφέρθηκε ο επικεφαλής του ESM, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Draft της Έκθεσης έχει αριθμούς, κοινώς τις πρώτες εκτιμήσεις των Ευρωπαίων για το κόστος και τις επιπτώσεις του «πακέτου», δηλαδή του ειδικού συνταξιοδοτικού επιδόματος (13η σύνταξη), των μειώσεων του ΦΠΑ, των δίδυμων ρυθμίσεων οφειλών σε ταμεία κι εφορίες.

 

Οι πληροφορίες από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο επιμένουν ότι το κόστος μόνο για το 2019 υπολογίζεται σε 1% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 1,9 δις ευρώ και αναλύεται ως επίπτωση 0,4% του ΑΕΠ από τις 120 δόσεις και 0,6% από τις παροχές. Το κόστος για το 2020 ανεβαίνει ως το 1,5% του ΑΕΠ, αν και η συζήτηση επ’ αυτού θεωρείται εξαιρετικά πρόωρη, καθώς θα αποτελέσει αντικείμενο των συζητήσεων το Σεπτέμβριο, ο οποίος θεωρείται εκ προοιμίου εξαιρετικά κρίσιμος.

 

Εντωμεταξύ, σήμερα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 1ο τρίμηνο του 2019. Οσο καλύτερη είναι η πορεία του ΑΕΠ τόσο θα περιοριστεί σε απόλυτους αριθμούς η δημοσιονομική τρύπα και ενδεχομένως θα απορροφηθεί η πίεση για νέα διαρθωτικά μέτρα. Σε αντίθετη περίπτωση η νέα κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με πίεση για λήψη νέων μέτρων.

 

Εντωμεταξύ, χθες πραγματοποιήθηκε το EWG στο οποίο δεν παρέστη ο Γιώργος Χουλιαράκης προφανώς για να μην βρεθεί απολογούμενος για τις παροχές.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή