BBG: Σφοδρές αντιδράσεις για τον ορισμό του βιασμού στον νέο ποινικό κώδικα της Ελλάδας Προτεινόμενο

Στις έντονες αντιδράσεις που έχει πυροδοτήσει ο ορισμός του βιασμού στον νέο ποινικό κώδικα αναφέρεται το Bloomberg, επισημαίνοντας ότι η «κυβέρνηση έκανε ένα βήμα οπισθοδρόμησης στον ορισμό, γεγονός που δυνητικά επιτρέπει πιο μαλακή τιμωρία για τους βιαστές».

 

«Πότε είναι ένας βιασμός, βιασμός; Οι Ελληνίδες κατέβηκαν στους δρόμους την Τετάρτη για να απαντήσουν στο ερώτημα, μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα να αλλάξει τον ορισμό του βιασμού στον ποινικό κώδικα της χώρας» αναφέρει το δημοσίευμα και σημειώνει ότι το νομοσχέδιο, που προβλέπεται να ψηφιστεί σήμερα, Πέμπτη, «αποτυγχάνει να ανταποκριθεί στην δέσμευση του ελληνικού κράτους στο Συνέδριο του Συμβουλίου της Ευρώπης να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να ποινικοποιήσει τις μη συναινετικές σεξουαλικές πράξεις, όπως τονίζουν οι επικριτές».

 

Το Bloomberg εξηγεί πως το αμφιλεγόμενο Άρθρο 336 «προσδιορίζει τον βιασμό σε όρους φυσικής απειλής για τη ζωή του θύματος, αντί να βάζει στον πυρύνα την απουσία συναίνεσης στην πράξη» και θυμίζει τις έντονες αντιδράσεις από τη Διεθνή Αμνηστία, την Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, αλλά και από τις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Θελερίτη και Αννέτα Καββαδία.

 

«Το προτεινόμενο νομοσχέδιο παρέχει ένα ευρύ πλαίσιο δικαστικής ερμηνείας, επιτρέποντας σε ορισμένους βιασμούς να αντιμετωπίζονται ως πταίσματα και όχι σε κακουργήματα και ως εκ τούτου να τιμωρούνται με μόλις τρία χρόνια φυλάκισης» υπογραμμίζει το Bloomberg.

 

Eπισημαίνει ακόμη και τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία έχουν αποφασίσει να απέχουν από τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, «εντείνοντας την πίεση στον υπουργό να το αποσύρει».

 

Να θυμίσουμε ότι σε μία ανακοίνωση- ράπισμα για το νομοσχέδιο η Διεθνής Αμνηστία χαρακτηρίζει απαράδεκτο το επίμαχο άρθρο, εξηγώντας ότι «δεν υιοθετείται ο ορισμός ενός φάσματος επιβαρυντικών περιστάσεων», όπως επίσης κι «ένας σαφής ορισμός της πράξης του βιασμού».


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

World Business

Κόβει 2.700 θέσεις εργασίας η Siemens

Κόβει 2.700 θέσεις εργασίας η Siemens

Ο γερμανικός βιομηχανικός όμιλος Siemens ανακοίνωσε χθες Τρίτη την κατάργηση 2.700 θέσεων εργασίας σε διεθνές...

Media

Ναυτεμπορική: Τον Σεπτέμβριο θα αποφασισθεί η υπαγωγή της σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης

Ναυτεμπορική: Τον Σεπτέμβριο θα αποφασισθεί η υπαγωγή της…

Aίτηση για υπαγωγή σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης εν λειτουργία της «Ναυτεμπορικής Α.Ε.» (εφημερίδα, σάιτ, τυπογραφείο)...

Secret Money

Παραμένει άφαντη

Παραμένει άφαντη

H υπογραφή της σύμβασης για το ένα κομμάτι της Aφάντου με τον όμιλο του ομογενούς...

Τεχνολογία

Airbus: Τα άλμπατρος εμπνέουν τη νέα γενιά φτερών αεροσκαφών

Airbus: Τα άλμπατρος εμπνέουν τη νέα γενιά φτερών…

Αντιγράφοντας την φύση, οι μηχανικοί της Airbus προχώρησαν σε δοκιμές πτήσης ενός μοντέλου αεροπλάνου που...

Περιβάλλον

Εισαγγελέας για το έντομο που αποδεκάτισε το Σέιχ Σου

Εισαγγελέας για το έντομο που αποδεκάτισε το Σέιχ…

Παρέμβαση εισαγγελέα υπάρχει πλέον στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.