Ναυτιλιακές: Ποιες μορφές χρηματοδότησης επιλέγουν

Γιατί γυρίζουν την πλάτη στις κεφαλαιαγορές

 

Σε ρηχά νερά πλέουν οι χρηματοδοτήσεις των ναυτιλιακών εταιρειών οι οποίες φαίνεται το πρώτο πεντάμηνο του έτους να γύρισαν την πλάτη στις κεφαλαιαγορές αντλώντας μόλις 428,8 εκατ. δολάρια μέσω του χρηματιστηρίου των ΗΠΑ. Μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος αυτού το ποσού αντλήθηκε κατά τη διάρκεια του Μαΐου, γεγονός το οποίο καταδεικνύει μία γενικότερη απραξία.

 

Σύμφωνα με αναλυτές μόλις πέντε εταιρείες προχώρησαν σε κάποια κίνηση άντλησης ρευστότητας μέσω της κεφαλαιαγοράς, είτε του Nasdaq είτε του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. Με εξαίρεση ένα ποσό 14,3 εκατ. δολαρίων, τα υπόλοιπα κεφάλαια προέκυψαν μέσω πώλησης χρεογράφων/ομολογιών και όχι μέσω της έκδοσης νέων κοινών μετοχών, όπως συνήθιζαν τα προηγούμενα χρόνια.

 

Βασικός λόγος της εξέλιξης αυτής είναι το γεγονός ότι οι μετοχές των ναυτιλιακών εταιρειών διαπραγματεύονται με μεγάλη έκπτωση (discount), συγκριτικά με την καθαρή αξία των περιουσιακών τους στοιχείων (δηλαδή των πλοίων τους, αφαιρώντας τυχόν βάρη/δάνεια επ'αυτών), με αποτέλεσμα να κρίνεται μη συμφέρουσα μια τέτοια κίνηση. Υπό αυτό το πρίσμα οι ναυτιλιακές προτιμούν άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως για παράδειγμα η πώληση χρεογράφων, ή προνομιούχες μετοχές, ή άλλες πηγές, όπως για παράδειγμα συναλλαγές πώλησης κι επαναμίσθωσης πλοίων τους, μέσω Κινεζικών εταιρειών leasing.


protoselida

World Business

H Walmart μηνύει την Tesla

H Walmart μηνύει την Tesla

Η Walmart μηνύει την Τesla, καθώς όπως υποστηρίζει τα ηλιακά πάνελ της δεύτερης προκάλεσαν πυρκαγιές...

Secret Money

«Συνωστισμός» για τις AΠE

«Συνωστισμός» για τις AΠE

Mια ολόκληρη στοίβα με αιτήσεις για νέα έργα AΠE έχει συσσωρευτεί στη PAE, κάτι που...

Αθλητικά

Έφτασε στην Κίνα η αποστολή της Εθνικής Ανδρών

Έφτασε στην Κίνα η αποστολή της Εθνικής Ανδρών

Στην Κίνα βρίσκεται η Εθνική μας ομάδα στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για το Παγκόσμιο...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.