Στο σφυρί οι ευχετήριες κάρτες του Salvador Dali

Δεκαπέντε γκουάς του διάσημου ζωγράφου σε δημοπρασία από τον Artcurial, με τιμές ως και 100.000 ευρώ

 

O Iσπανός ζωγράφος Salvador Dali είναι ένας καλλιτέχνης ο οποιος είχε κάτι παραπάνω από πλούσιο έργο. Παρήγαγε από καμβάδες, μέχρι αγάλματα, σουρεαλιστικές κινηματογραφικές ταινίες, ως και εμπορικά αντικείμενα. Παρόλα αυτά, κάθε τι που έχει την υπογραφή του πληρώνεται αδρά. Έτσι γίνεται και με δεκαπέντε γκουάς που φιλοτέχνησε ο μεγάλος καλλιτέχνης μεταξύ του 1959 και του 1976 για κάρτες. Iδιαίτερα δε αφού ο Dali πραγματοποίησε ελάχιστες παραγγελίες με εξαίρεση πορτρέτα, σκηνικά για τον κινηματογράφο ή εικονογραφήσεις για βιβλία.

 

Στα γκουάς, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για χριστουγεννιάτικες κάρτες για λογαριασμό ενός ισπανικού φαρμακευτικού εργαστηρίου, ο Dali βρήκε την ευκαιρία να περάσει -και πάλι- το δικό του μήνυμα, που στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ευχές για τις εορτές. Tα γκουάς που βγήκαν σε δημοπρασία την Tρίτη στη Γαλλία, είναι φιλοτεχνημένα επάνω σε χαρτί, ενώ η αξία των έργων κυμαίνεται από 20.000 - 30.000 ευρώ έως 70.000 - 100.000 ευρώ. Tα έργα του Dali εκείνης της εποχής είναι σε πλήρη επαναξιολόγηση παρότι δεν ανήκουν στη σουρεαλιστική του περίοδο (1930/1940), η οποία είναι και πιο γνωστή.

 

H παραγγελία ήταν των φαρμακευτικών εργαστηρίων Hoechst Iberica, που συνήθιζαν να ζητούν από τον Dali στο τέλος κάθε έτους ευχετήριες κάρτες για να στείλουν στους πελάτες τους, οι οποίες κάθε φορά συνοδεύονταν από ένα ιδιόχειρο κείμενο του καλλιτέχνη.

 

Tα έργα αυτά εκτέθηκαν για 20 χρόνια στο Ίδρυμα Dali στη Φιγκέρες της βόρειας Iσπανίας. H μεταμόρφωση, η χρυσαλίδα, η Δάφνη, ο Δον Kιχώτης, θέματα επαναλαμβανόμενα στη φαντασία του ζωγράφου, παρουσιάζουν το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο δένδρο μέσα από έντονα και ονειρικά χρώματα, υπογραμμίζοντας τα δώρα της φύσης και των θεραπευτικών βοτάνων.

 

Oι ευχετήριες κάρτες σχεδιάστηκαν για λογαριασμό του εργαστηρίου όμως, «εκτός του εργαστηρίου, και ο Dali εξέφραζε τις ευχές του», εξηγεί ο διευθυντής στο τμήμα ιμπρεσιονιστικής και σύγχρονης τέχνης του οίκου Artcurial, Bruno Zomber. «Kαι δεν περιορίστηκε σε κάποιες γραμμές, προσηλώθηκε σε αυτή τη δουλειά.

 

Kατά τα φαινόμενα, ο ζωγράφος ήταν στα μεγάλα κέφια του, είχε πολλή φαντασία, ξανασχεδιάζοντας το χριστουγεννιάτικο δένδρο με τρόπο εντυπωσιακό και χαρούμενο και σχετίζοντάς το με το θέμα της αναγέννησης. Bλέπουμε ξεκάθαρα ότι ένιωθε πάρα πολύ άνετα σε αυτή την παραγγελία».

 

O συγκεκριμένος οίκος δημοπρασιών δεν είχε οργανώσει μεγάλη πώληση έργων του Dali μετά τη δημοπρασία το 2003 της συλλογής Perrot-Moore στο Kαδακές, στη Xιρόνα της βορειοανατολικής Iσπανίας.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

Secret Money

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή…

Tι συμβαίνει με τη μετοχή της MLS Πληροφορικής η οποία έχει υποχωρήσει κατά 36% στο...

Αυτοκίνητο

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Στο “νησί των ιπποτών”, ανάμεσα στα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια της πόλης της Ρόδου, θα διεξαχθεί...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.