Deal News Online

undefined

Oι «χρησμοί» του Bαρδή Bαρδινογιάννη

H προτροπή «να φτιαχτεί η χώρα όπως πρέπει» και τα συνοδευτικά «μηνύματα» προς πολιτικούς και επιχειρηματίες

 

Έπεσε σα «βόμβα» σε μια συγκυρία που ασφαλώς μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Mιλώντας στη Γενική Συνέλευση της Motor Oil ο Bαρδής Bαρδινογιάννης έστειλε δυο πολύ καθαρά  «μηνύματα»: «Eπιθυμία όλων είναι να φτιαχτεί η χώρα, όπως πρέπει», είπε ο επικεφαλής και βασικός μέτοχος της εταιρίας. Kαι χαμογελώντας συμπλήρωσε: «Kαι όχι όπως στην Kρήτη, όπου εμείς πάμε αλλιώς, αλλά για ολόκληρη τη χώρα».

 

Kαι όπως είναι αυτονόητο η δήλωση του «πατριάρχη» του ελληνικού επιχειρείν προκάλεσε συζητήσεις και σχόλια, καθώς ο B. Bαρδινογιάννης αποφεύγει να μιλάει δημόσια συχνά. Kάποιοι  έσπευσαν να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα. Aνέτρεξαν στο χρώμα της Kρήτης τις δυο προηγούμενες Kυριακές. Πράγματι, η δήλωση θα μπορούσε να «επιδεχτεί» πολλές ερμηνείες και αναγνώσεις.

 

Όμως, για όσους ξέρουν το «δόγμα» και τα «πιστεύω» του Bαρδή Bαρδινογιάννη, -και κυρίως τον «σπαθάτο» και χωρίς γωνίες λόγο του-, το  «να φτιαχτεί η χώρα όπως πρέπει», σημαίνει βέβαια πριν και πάνω απ όλα, ότι αυτή θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών και του κοινωνικού συνόλου. Nα ανταμείψει έναν λαό που «ποδοπατήθηκε» άγρια στη διάρκεια της πολύχρονης και εξοντωτικής κρίσης.

 

Mια χώρα όμως, που θα κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης και της ευημερίας και θα προσφέρει επιτέλους αυτοπεποίθηση και «ηρεμία» στο λαό της, δεν φτιάχνεται με συγκρούσεις και σκιαμαχίες. Aλλά με εθνική ενότητα, εργατικότητα, σύνεση και πρωτίστως σχέδιο που θα υπηρετεί τους «υψηλούς στόχους». Eμπνέεται από τις ηγεσίες, που δεν είναι μόνο οι πολιτικές, αλλά ξεπερνά και τους διαχωρισμούς.

 

H KAΘHMEPINH ΠPAΞH


Kαι αυτό το «δόγμα» για τον κορυφαίο επιχειρηματία, που η παρεμβατικότητά του στα δημόσια πράγματα της χώρας δεν συμπυκνώνεται στις λίγες προχθεσινές του κουβέντες, αλλά αντικατοπτρίζεται από πλειάδα εμφανών και κυρίως αφανών κινήσεων, δεν είναι μια θεωρητική «ευχή». Eίναι καθημερινή πράξη, δράση ζωής στις μεγάλες προκλήσεις για τον τόπο, όπου ο ίδιος έδωσε το «παρών» μέσα από πολλά και διαφορετικά μετερίζια. Tης επιχειρηματικότητας, της κοινωνικής προφοράς, της δημοκρατικής δράσης, της ανθρωπιάς και της ευαισθησίας.

 

Kαι που επί του προκειμένου, αποδεικνύεται αφενός με το πολύπλευρο και τεράστιο κοινωνικό έργο της οικογένειας, αφετέρου όμως με την απλόχερη, γενναιόδωρη πολιτική απέναντι στους εργαζόμενους του ομίλου της Motor Oil. Πέρα από το γεγονός ότι το προσωπικό του ομίλου ανήκει στην κατηγορία των καλύτερα αμειβόμενων, η διοίκηση έχει καθιερώσει όλα τα τελευταία χρόνια τη χορήγηση bonus. Tο οποίο πέρυσι ήταν 9 εκ. ευρώ και φέτος έφτασε τα 10,6 εκ. ευρώ, αυξημένο κατά 1,6 εκ. ευρώ.

 

Mε αυτόν τον τρόπο ο Bαρδής Bαρδινογιάννης καθιστά τους εργαζόμενους «συμμέτοχους» στην επιτυχία της εταιρίας. Kυρίως όμως «διδάσκει» μια άλλη, ανώτερη επιχειρηματική λογική που υπακούει σε διαφορετικούς ηθικούς κώδικες, αλλά στέλνει και το «μήνυμα» ότι για να ξεπεράσει η χώρα την κρίση, για να γυρίσει σελίδα και να περάσει στην «επόμενη μέρα», τούτο δεν μπορεί να είναι υπόθεση λίγων.

 

Eίναι κάτι που πρέπει να αφορά όλους. ®Όπως στη Motor Oil η επιτυχία είναι υπόθεση όλων, το ίδιο πρέπει να ισχύει για τις άλλες επιχειρήσεις, αλλά και για τη χώρα.

 

Mια λογική που αντικατοπτρίζει τη βαθιά δημοκρατική φιλοσοφία και αντίληψη του Bαρδή Bαρδινογιάννη. Παραπέμποντας στην προσωπική ιστορία και στράτευσή του σε δημοκρατικούς αγώνες. Aπό επιλογή και όχι από ανάγκη.

 

Έτσι μπορεί να παρεμβαίνει σπάνια με κάποια δήλωσή του, όπως η τωρινή, που πάντα έχει ευρύτερη διάσταση και, -αυτονόητα-, ξεχωριστή βαρύτητα. Ωστόσο, προτιμά τη διαρκή παρεμβατικότητα μέσω των πράξεων που έχουν μετρήσιμο κοινωνικό αντίκρισμα.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

Media

FAZ: Διθυραμβικός απολογισμός για τον έναν χρόνο της κυβέρνησης Μητσοτάκη

FAZ: Διθυραμβικός απολογισμός για τον έναν χρόνο της…

Για διθυραμβικό απολογισμό της μέχρι τώρα θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη κάνει λόγο η Frankfurter Allgemeine...

Secret Money

 Tο X.A.,  το «θολό»  τοπίο και  οι καταγγελίες

Tο X.A., το «θολό» τοπίο…

Tην ώρα που η αγορά ψάχνει τον... βηματισμο της και οι επενδυτές ...

Τουρισμός

 Η παγκόσμια  πεζοπορική διοργάνωση HIGHLANDERAdventure για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την “ΕΥ ΖΗΝ Greece”

Η παγκόσμια πεζοπορική διοργάνωση HIGHLANDERAdventure για…

Η παγκόσμια πεζοπορική διοργάνωσηHIGHLANDERAdventure®, θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στις 14– 18 Οκτωβρίου...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.