ΕΚΤ: Ενισχύθηκε ο διεθνής ρόλος του ευρώ

O διεθνής ρόλος του ευρώ ενισχύθηκε το 2018 και στις αρχές του 2019, αντιστρέφοντας την πτωτική τάση που είχε τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

 

Το μερίδιο του ευρώ ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος ήταν αυξημένο κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες στο τέλος του 2018 σε σχέση με το τέλος του 2017 (20,7% έναντι 19,5%). Επίσης, αυξήθηκε το μερίδιο του ευρώ στις διεθνείς εκδόσεις χρέουςκαι τις διεθνείς καταθέσεις, μαζί με το μερίδιό του στο ύψος των ανεξόφλητων διεθνών δανείων. Ο ρόλος του ως νομίσματος τιμολόγησης παρέμεινε γενικά σταθερός, όπως και οι αποστολές χαρτονομισμάτων του ευρώ εκτός της Ευρωζώνης.

 

Από την καθιέρωσή του, πριν από 20 χρόνια, το ευρώ διατήρησε τη θέση του ως του δεύτερου νομίσματος που χρησιμοποιείται περισσότερο παγκοσμίως, μετά το αμερικανικό δολάριο, αλλά η χρήση του μειώθηκε μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Η χρήση του υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο το 2016, ενώ πρόσφατα ενισχύθηκε ξανά ελαφρά. Η έκθεση της ΕΚΤ δίνει το πλαίσιο για την πρωτοβουλία που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2018, αναφορικά με την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ.

 

Το Ευρωσύστημα τονίζει, όπως και η Κομισιόν, ότι ο διεθνής ρόλος του ευρώ ενισχύεται κυρίως από μία βαθύτερη και πιο ολοκληρωμένη Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ), η οποία περιλαμβάνει την προώθηση της ένωσης των κεφαλαιαγορών, σε ένα πλαίσιο επιδίωξης υγιών οικονομικών πολιτικών στην Ευρωζώνη.

 

«Το Ευρωσύστημα στηρίζει τις πολιτικές αυτές και τονίζει την ανάγκη περαιτέρω προσπαθειών για την ολοκλήρωση της ΟΝΕ», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. «Οι υγιείς οικονομικές πολιτικές και μία βαθύτερη και πιο ολοκληρωμένη ΟΝΕ αναμένεται ότι θα δώσουν τελικά ώθηση στον παγκόσμιο ρόλο του ευρώ και επίσης να διευκολύνουν την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στις χρηματοπιστωτικές αγορές της Ευρωζώνης», δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, προσθέτοντας: «Ιδιαίτερα καθώς οι κεφαλαιαγορές στην Ευρώπη είναι ακόμη κατακερματισμένες εντός των εθνικών συνόρων, υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση της δυνατότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα να συμβάλει στην οικονομική σταθεροποίηση και την αντοχή της Ευρωζώνης».

 

«Η ενίσχυση της ποιότητας του ανεξόφλητου χρέους, κυρίως με την άσκηση υγιών και βιώσιμων δημοσιονομικών πολιτικών, θα συνέβαλε στην αύξηση της προσφοράς ασφαλούς χρέους της Ευρωζώνης και στην αύξηση της ελκυστικότητας του ευρώ σε παγκόσμιο επίπεδο. Μακροπρόθεσμα, η δημιουργία ενός κοινού ασφαλούς στοιχείου ενεργητικού της Ευρωζώνης, αν αποφασισθεί από τα κράτη-μέλη, με έναν τρόπο που δεν υπονομεύει τα κίνητρα για υγιείς εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές, θα μπορούσε επίσης να συμβάλει», σημειώνει η ΕΚΤ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.


protoselida

World Business

Σε κατήφορο τα κέρδη της ASOS

Σε κατήφορο τα κέρδη της ASOS

Η βρετανική εταιρεία πώλησης ειδών ένδυσης μέσω διαδικτύου ASOS, ανακοίνωσε πτώση 68% στα κέρδη...

Secret Money

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή…

Tι συμβαίνει με τη μετοχή της MLS Πληροφορικής η οποία έχει υποχωρήσει κατά 36% στο...

Αυτοκίνητο

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Στο “νησί των ιπποτών”, ανάμεσα στα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια της πόλης της Ρόδου, θα διεξαχθεί...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.