Deal News Online

undefined

Στουρνάρας: Παράθυρο ευκαιρίας η ποσοτική χαλάρωση Προτεινόμενο

Ο Διοικητής της ΤτΕ εξηγεί τι σημαίνει για την Ελλάδα η πολιτική Ντράγκι

 

Ο Γιάννης Στουρνάρας με αποκλειστική δήλωσή του στο liberal.gr από την Πορτογαλία επισημαίνει ότι η προαναγγελία του Μάριο Ντράγκι για ακόμη μεγαλύτερη ποσοτική χαλάρωση και χαμηλά επιτόκια ανοίγει παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα και τονίζει πως εφόσον ακολουθηθεί η σωστή οικονομική πολιτική μπορεί να κερδηθεί το στοίχημα της αναβάθμισης των κρατικών ομολόγων σε επενδυτική βαθμίδα συντομότερα από ότι αναμένεται.

 

Συγκεκριμένα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας υπογραμμίζει ότι:

 

«Τόσο  από τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι στο Βίλνιους όσο και  -κυρίως- από την ομιλία του στη Σίντρα, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η ποσοτική χαλάρωση θα συνεχιστεί και τα επιτόκια θα παραμείνουν πολύ χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Επιπλέον δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμα μεγαλύτερη ποσοτική χαλάρωση και ακόμα χαμηλότερα επιτόκια σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα αυτών των δυο παραμέτρων νομισματικής πολιτικής.

 

Αυτό σημαίνει ότι, εφόσον η Ελλάδα ακολουθήσει τη σωστή οικονομική πολιτική χωρίς αμφιταλαντεύσεις, μπορεί να αναβαθμιστούν τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου σε επενδυτική βαθμίδα σε σύντομο χρονικό διάστημα  και να είναι έτσι δυνατή η αγορά τους από το Ευρωσύστημα, μειώνοντας δραστικά τις αποδόσεις τους , συμβάλλοντας έτσι στην βελτίωση των δημοσιονομικών προοπτικών…»

 

Η αλήθεια είναι ότι τα μηνύματα από το διεθνές οικονομικό περιβάλλον είναι δυσοίωνα. Ο Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης δήλωσε έτοιμος να χρησιμοποιήσει πάλι τον βαρύ οπλισμό που διαθέτει για να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα φθηνού χρήματος, με στόχο την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Ευρωζώνη.

 

Η Ευρώπη σκόνταψε και για την Ελλάδα δημιουργείται μια χρυσή ευκαιρία να κερδίσει το χαμένο έδαφος που άφησε η χειρότερη κυβερνητική τετραετία που έζησε ο τόπος.

 

Με απλά λόγια ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης της χώρας προτρέπει την επόμενη κυβέρνηση της χώρας να προχωρήσει άμεσα σε μεταρρυθμίσεις που να προσελκύουν ξένες επενδύσεις και να λύσει τα ζητήματα χρήσης γης, κτηματολογίου κλπ.

 

Η επόμενη κυβέρνηση της χώρας πρέπει να βελτιώσει τη θέση της χώρας στην αξιολόγηση των κριτηρίων του Doing Business Report της Παγκόσμιας Τράπεζας και να δώσει σαφή μηνύματα στις αγορές με ένα γενναίο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων, με μειώσεις φόρων και εισφορών που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα.

 

H συγκυρία για την Ελλάδα είναι ιδανική. Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να χαλαρώσει πάλι τη νομισματική πολιτική μειώνοντας περαιτέρω τα αρνητικά επιτόκια  ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζει μέτρα άμβλυνσης για να αντιμετωπίσει τις ανεπιθύμητες παρενέργειες των αρνητικών επιτοκίων και επίσης ότι είχε σημαντικό περιθώριο για περαιτέρω αγορές assets.

 

Ακόμη κι αν αλλάξει το πρόσωπο στο τιμόνι της ΕΚΤ η θέση που εξέφρασε ο Μάριο Ντράγκι απηχεί τις απόψεις των κεντρικών τραπεζιτών ολόκληρης της Ευρωζώνης, κι αυτό είναι το παράθυρο ευκαιρίας που ανοίγεται για την Ελλάδα…


protoselida

Media

Νομοθετική ενίσχυση της καταπολέμησης της διαδικτυακής πειρατείας

Νομοθετική ενίσχυση της καταπολέμησης της διαδικτυακής πειρατείας

Οριστικό "μαύρο" στις ιστοσελίδες που αναπαράγουν παράνομα μουσική, ταινίες, σειρές κ.α. επιχειρεί να βάλει η...

Secret Money

ON TIME H «NEA ΣIΔMA»

ON TIME H «NEA ΣIΔMA»

Mε βάση το «χρονοδιάγραμμα» προχωρεί η υπόθεση του deal ΣIΔMA-Mπήτρος, για την απορρόφηση του μεταλλουργικού...

Αθλητικά

Ύποπτο κρούσμα στον ΠΑΟΚ

Ύποπτο κρούσμα στον ΠΑΟΚ

Υποπτο κρούσμα κορωνοιού εντοπίστηκε στο ποδοσφαιρικό τμήμα του ΠΑΟΚ και οι παίκτες, όπως και το...

Αυτοκίνητο

Σεβασμός για τη νέα Mercedes-AMG GT Black Series

Σεβασμός για τη νέα Mercedes-AMG GT Black Series

Όταν η Mercedes αποφασίζει να βγάλει συλλεκτική έκδοση που θα κατασκευάζεται στο Affalterbach, την έδρα...

Τεχνολογία

NASA-ESA: Μεταφορά βράχων από Άρη με «φορτηγό διαστημόπλοιο»

NASA-ESA: Μεταφορά βράχων από Άρη με «φορτηγό διαστημόπλοιο»

Η NASA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA)σχεδιάζουν να δαπανήσουν τουλάχιστον 7 δισεκατομμύρια δολάρια για τη συλλογή δειγμάτων από τον Άρη και την...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.