Κατρούγκαλος: Απομονωμένη η Τουρκία

«Είμαστε σε εγρήγορση για νέες προκλήσεις» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών

 

«Το βασικό πλεονέκτημα της απόφασης, όπως λήφθηκε, είναι ότι το Συμβούλιο, το οποίο έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει τα μέτρα, τα έχει αποφασίσει και εξουσιοδοτεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Yπηρεσία Εξωτερικών Υποθέσεων -το «υπουργείο Εξωτερικών» της ΕΕ- να εξειδικεύσουν αυτά τα μέτρα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος επισημαίνοντας ακόμη ότι η Τουρκία είναι απομονωμένη, κάνει σπασμωδικές κινήσεις και πως η Ελλάδα είναι σε εγρήγορση προκειμένου εάν χρειαστεί να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις. 

 

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM», σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για την επιβολή κυρώσεων της ΕΕ στην Τουρκία, λόγω των εξορύξεων στην κυπριακή ΑΟΖ σημείωσε πως «αυτό είναι το πλεονέκτημα, όχι μόνο της ευελιξίας, αλλά και της δυνατότητας κλιμάκωσης, εάν η Τουρκία δεν λάβει αυτό το σαφές μήνυμα και συνεχίσει», διευκρινίζοντας πως «το τι θα μπορούν να είναι αυτά τα μέτρα κυμαίνεται από απλώς οικονομικά μέχρι και άλλα μέτρα, που αφορούν τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας».

 

«Η Τουρκία με αποκλειστικά δική της ευθύνη είναι απομονωμένη αυτή τη στιγμή από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Δεν είναι μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση που ξαναέστειλε ένα καθαρό μήνυμα -και για πρώτη φορά μήνυμα αποτροπής, γιατί αποφάσισε ότι θα ληφθούν μέτρα σε βάρος της Τουρκίας, εάν συνεχίσει. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι στην ίδια γραμμή, το επιβεβαίωσε χθες με δηλώσεις του ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, αλλά έχουμε δει και αντίστοιχες δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ», υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος.

 

«Επομένως», συνέχισε, «οι αντιδράσεις της Τουρκίας δεν δείχνουν δύναμη, δείχνουν αδυναμία, αισθάνεται ότι είναι απομονωμένη και προσπαθεί με διάφορους τρόπους και αντιπερισπασμούς, που κυρίως απευθύνονται στο εσωτερικό, να δείξει ότι αντιδρά. Όμως με αυτόν τον τρόπο εντείνει την απομόνωσή της, γιατί εξακολουθεί να κινείται σε επίπεδο παράνομων ενεργειών, που έχουν καταγγελθεί ως προκλητικές. Και με αυτόν τον τρόπο δεν καταφέρνει αυτό που είναι ο αντικειμενικός της σκοπός, δηλαδή να αμφισβητήσει το διεθνές δίκαιο, να «γκριζάρει» τα δικαιώματα της Κύπρου και της Ελλάδας».

 

Η αύξηση της έντασης εγκυμονεί κινδύνους


Σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς τις ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι «η αύξηση της έντασης δημιουργεί κινδύνους, γι’ αυτό η ελληνική διπλωματία δεν επιδίωξε να έχουμε μόνο αυτή την πολύ καλή απόφαση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης -την πολύ σημαντική απόφαση, γιατί για πρώτη φορά η ΕΕ αποφασίζει μέτρα- προσπαθούμε παράλληλα μέσω της συζήτησης για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης να εκτονώσουμε όσο μπορούμε την ένταση».

 

Ερωτηθείς πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα, εάν η Τουρκία επιχειρήσει προκλητικά στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε: «Δεν πρέπει να έχουμε φόβο ή ανησυχία, όμως πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Με λίγα λόγια η στάση μας πρέπει να είναι μία στάση αυτοπεποίθησης.

 

Η φωνή της πατρίδας μας αυτή τη στιγμή είναι δυνατή και σεβαστή, αυτό αποδείχθηκε στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο γείτονάς μας είναι απρόβλεπτος, όμως αντιλαμβάνεται την ισχύ. Θέλω να πιστεύω ότι το μήνυμα είναι σαφές και ότι δε θα διανοηθούν να προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις με αυτές που έκαναν στην Κύπρο και στο Αιγαίο.

 

Το ενδεχόμενο, όμως, αυτό είναι πάντα ανοιχτό και γι’ αυτό παίρνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, γι’ αυτό έγινε το ΚΥΣΕΑ, γιατί κάθε αντίδραση απέναντι σε μία κίνηση της άλλης πλευράς πρέπει να συνδυάζει τη διπλωματία, αλλά και την αποτρεπτική ισχύ, που σας διαβεβαιώνω έχουν και με το παραπάνω οι Ένοπλες Δυνάμεις μας».

 

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

World Business

Σε κατήφορο τα κέρδη της Julius Baer

Σε κατήφορο τα κέρδη της Julius Baer

Ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος Julius Baer ανακοίνωσε πτώση 19% στα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη στο α΄...

Secret Money

H ανάπλαση της οδού Πειραιώς και το project των 200 εκ.

H ανάπλαση της οδού Πειραιώς και το project…

Eδώ και πολλά χρόνια ως αφήγημα, ως στόχο και ως προοπτική εχει μπει σε πρώτο...

Αυτοκίνητο

Volvo Cars: Ανακαλεί 507.000 οχήματα λόγω κινδύνου φωτιάς

Volvo Cars: Ανακαλεί 507.000 οχήματα λόγω κινδύνου φωτιάς

H σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία Volvo Cars ανακαλεί 507.000 οχήματά της παγκοσμίως, λόγω ελαττωματικού εξαρτήματος στον...

Περιβάλλον

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Τροποποίηση διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Τροποποίηση διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσε απόφαση τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων του έργου «Ολοκληρωμένη Διαχείριση...

Τουρισμός

Μειωμένη η ταξιδιωτική κίνηση τον Μάιο

Μειωμένη η ταξιδιωτική κίνηση τον Μάιο

Πλεόνασμα 1.361 εκατ. ευρώ εμφάνισε το ταξιδιωτικό ισοζύγιο τον Μάιο του 2019, έναντι πλεονάσματος 1.262...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.