Βούτσης: Ολέθρια συνέπεια η αναγνώριση συνόρων στην Κύπρο

«Νομίζω ότι τα αποτελέσματα στις 7 Ιουλίου θα προβληματίσουν θετικά και τη χώρα και την Ευρώπη»

 

«Υπάρχει μία πολιτική από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας, που βάζει σε κίνδυνο την περιοχή. Η αποφυγή ενός τυχαίου επεισοδίου πιστεύω ότι μπορεί να προληφθεί και υπάρχει η εμπειρία για κάτι τέτοιο», τόνισε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο News 24/7 ο Νίκος Βούτσης, πρόεδρος της Βουλής και υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στην Α' Αθηνών.

 

Αναφερόμενος στο θέμα της Αμμοχώστου της Κύπρου -σύμφωνα με τον ιστότοπο του ρ/σ- ο πρόεδρος της Βουλής έκανε λόγο για «σοβαρή εξέλιξη». Προσθέτοντας ότι «στις συζητήσεις που γίνονται στο διακοινοτικό διάλογο στο πλαίσιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπήρχε πάντοτε η πρόβλεψη για να διαμορφωθεί μία κοινή επιτροπή για το θέμα της Αμμοχώστου, με όλες τις εγγυήσεις, που αυτό το άνοιγμα θα έφερνε την Αμμόχωστο σε μια κανονικότητα (...)

 

Αν ήταν αποτέλεσμα της ωρίμανσης των συζητήσεων, τότε θα ήταν θετικό. Δυστυχώς, αυτό που γίνεται τώρα, από την πλευρά της τουρκικής ηγεσίας δημιουργεί περαιτέρω όρους για αποφυγή της απευκταίας διχοτόμησης και όχι μιας επίλυσης. Με αυτή την έννοια το άνοιγμα της Αμμοχώστου σήμερα δεν μπορεί να θεωρηθεί ένα θετικό βήμα. Οδηγεί σε σκέψεις διχοτόμησης και όχι επίλυσης», προειδοποίησε ο κ. Βούτσης. Εξέφρασε, μάλιστα, την έντονη ανησυχία του για το ενδεχόμενο διχοτόμησης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η αναγνώριση συνόρων στην Κύπρο, θα ήταν μια ολέθρια συνέπεια για όλους. Για τον κυπριακό λαό, τον ελληνικό λαό και τους τουρκικό λαό».

 

«Θα πρέπει να δημιουργηθούν οι όροι για επανέναρξη των συζητήσεων. Αυτή η εξέλιξη απομακρύνει εκ των πραγμάτων τη διαπραγμάτευση και τη λύση, ωστόσο φέρνει την αναγκαιότητα για λύση», πρόσθεσε, ενώ στην αντιμετώπιση του θέματος από Ελλάδα, Κύπρο και ΕΕ, ειδικότερα, παρατήρησε:

 

«Η αποφασιστικότητα της κυπριακής και ελληνικής πλευράς και προς ώρας της ΕΕ με τις αποφάσεις που ελήφθησαν χθες στη Σύνοδο Κορυφής -να το τονίσουμε ότι είναι αποφάσεις και δεν είναι απλώς εισηγήσεις- αυτή η αντιμετώπιση με βάση τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, θα ληφθούν πολύ σοβαρά υπ' όψιν».

 

Στα άλλα θέματα, και για τις εκλογές συγκεκριμένα, ο Ν. Βούτσης τόνισε: «Είναι μια διαφορετική εκλογή από κάθε άποψη. Βεβαίως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών διαμορφώνει ένα πρόκριμα και ένα κλίμα. Μέσα σε αυτό το κλίμα κινούμαστε. Συζητώντας για το πρόγραμμα, όχι μόνο το οικονομικό αλλά σε όλες του τις εκφάνσεις, υπάρχει ένα προοδευτικό πρόκριμα, υπάρχει μια υπεραξία την οποίαν οι πολίτες θα συνυπολογίσουν και δεν μιλάω για το παρελθόν, να πουν "μπράβο" που βγάλαμε την Ελλάδα από τα μνημόνια. Για την ελπίδα και την προσδοκία ψηφίζει ο κόσμος, δεν ψηφίζει επειδή τα πήγες καλά».

 

Εν κατακλείδι, «ο αγώνας που δίνουμε τώρα είναι ο αγώνας της νίκης και ο αγώνας της διαμόρφωσης ενός πολύ ισχυρού πόλου της χώρας. Νομίζω ότι τα αποτελέσματα στις 7 Ιουλίου θα προβληματίσουν θετικά και τη χώρα και την Ευρώπη. Πιστεύω ότι πράγματι γυρνάει αυτό το αποτέλεσμα και ότι είναι θέμα στις 2,5 εβδομάδες να πείσουμε με το πρόγραμμά μας», τόνισε ο κ. Βούτσης.

 

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης είχε εκφράσει την υπερηφάνεια του γιατί «επί της θητείας μου ανοίξαμε και το θέμα της Κύπρου και τις γερμανικές αποζημιώσεις».

 


protoselida

World Business

Fed: Παρμένει τo επιτόκιο στο 1,50-1,75%

Fed: Παρμένει τo επιτόκιο στο 1,50-1,75%

Οι αξιωματούχοι της Fed έκριναν ομόφωνα την Τετάρτη ότι είναι καλύτερο να διατηρήσουν την πολιτική τους...

Αθλητικά

J Hotel: Άνοιξε το ολόδικο της ξενοδοχείο η Γιουβέντους

J Hotel: Άνοιξε το ολόδικο της ξενοδοχείο η…

Ένα ξενοδοχείο με ατμόσφαιρα ... Γιουβέντους, άνοιξε και παρουσίασε επίσημα η “Μεγάλη Κυρία” του ιταλικού...

Τεχνολογία

Τεχνητή νοημοσύνη: Πρώτη στις πιο αναπτυσσόμενες θέσεις εργασίας

Τεχνητή νοημοσύνη: Πρώτη στις πιο αναπτυσσόμενες θέσεις εργασίας

Τι πιο  «αναπτυσσόμενες θέσεις εργασίας» με κριτήριο τον βαθμό προσλήψεων σε κάθε κλάδο ανακοίνωσε το...

Τουρισμός

Γερμανία: Kάλεσε Τουρκία - Λιβύη να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο

Γερμανία: Kάλεσε Τουρκία - Λιβύη να σεβαστούν το…

Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία 'Ανταμπαρ κάλεσε την Τουρκία και την Λιβύη «να...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.