Πού οφείλεται η διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών στο τετράμηνο

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε σε ετήσια βάση κατά €85,2 εκατ. τον Απρίλιο 2019. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στα -€1,400.3 εκατ. από -€1.485,5 εκατ. τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Για το σύνολο του τετραμήνου Ιανουαρίου – Απριλίου 2019, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε σε ετήσια βάση κατά €334,8 εκατ.

Όπως αναφέρεται στην εβδομαδιαία ανάλυση της Eurobank «7 ημέρες Οικονομία», η προαναφερθείσα διεύρυνση προήλθε από την ενίσχυση των ελλειμμάτων των ισοζυγίων αγαθών και δευτερογενών εισοδημάτων (μονομερείς μεταβιβάσεις μεταξύ κρατών) κατά €604,4 και €329,7 εκατ. αντίστοιχα. Τέλος, η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά €532,1 εκατ. είχε αντισταθμιστικό ρόλο στην αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Η συρρίκνωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Απρίλιο 2019 ήταν αποτέλεσμα, 1ον της μείωσης του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών κατά €98,7 εκατ. και 2ον της ενίσχυσης του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά €72,2 εκατ. Στον τομέα των αγαθών πρωταγωνίστησε η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου καυσίμων κατά €160,3 εκατ. και στον τομέα των υπηρεσιών κυριάρχησε η διεύρυνση του πλεονάσματος του ισοζυγίου μεταφορών κατά €111,3 εκατ. Οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία, έπειτα από την πτώση που κατέγραψαν τον Μάρτιο 2019 (-1,9% ή -€38,6 εκατ.), ανέκαμψαν και ενισχύθηκαν κατά 11,7% ή €202,3 εκατ. τον Απρίλιο 2019.

Για το σύνολο του τετραμήνου Ιανουαρίου – Απριλίου 2019, ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία επιβραδύνθηκε στο 6,0% από 12,6% το αντίστοιχο τετράμηνο του προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία των εμπορευματικών συναλλαγών της ΕΛΣΤΑΤ, σημειώνει η Eurobank, η προαναφερθείσα αύξηση προήλθε από τις παρακάτω κατηγορίες αγαθών: χημικά προϊόντα, βιομηχανικά είδη, πρώτες ύλες μη εδώδιμες και τρόφιμα & ζώα ζωντανά.

Ωστόσο, η άνοδος των εξαγωγών αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία συνοδεύτηκε από υψηλότερη ενίσχυση των αντίστοιχων εισαγωγών με αποτέλεσμα τη διεύρυνση του εν λόγω ελλείμματος κατά €58,6 εκατ. Τέλος, στον τομέα των υπηρεσιών, πέραν της θετικής συνεισφοράς του κλάδου των μεταφορών, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ενισχύθηκαν σε ετήσια βάση κατά 6,9% ή €34,5 εκατ.

Εντούτοις, η προαναφερθείσα ενίσχυση, 1ον ήταν χαμηλότερη κατά €8,5 εκατ. από την αντίστοιχη αύξηση των ταξιδιωτικών πληρωμών (μείωση του πλεονάσματος του ταξιδιωτικού ισοζυγίου για 2ο μήνα στη σειρά) και 2ον ήταν μικρότερη τόσο σε απόλυτους όσο και σε ποσοστιαίους όρους σε σύγκριση με τους τρεις προηγούμενους μήνες (επιβράδυνση στην αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων).

 

 

 

 

 

 

 


protoselida

Media

Netflix: 20% αύξηση συνδρομητών – έφτασε τα 167 εκατομμύρια

Netflix: 20% αύξηση συνδρομητών – έφτασε τα 167…

Παρά τον οξύτατο ανταγωνισμό που δέχεται από άλλες πλατφόρμες διαμοιρασμού τηλεοπτικών σειρών και ταινιών (Disney...

Secret Money

TA «AYTOMATA KAΠEΛA»

TA «AYTOMATA KAΠEΛA»

Δεν πρόλαβε να εξοντώσει η ρουκέτα του αμερικανικού drone τον Iρανό στρατηγό Σουλεϊμανί και σε...

Αθλητικά

Γ. Αντετοκούνμπο: Ξεπέρασε τους 10.000 πόντους και συνεχίζει!

Γ. Αντετοκούνμπο: Ξεπέρασε τους 10.000 πόντους και συνεχίζει!

Μία ακόμη τεράστια προσωπική διάκριση σημείωσε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, καθώς ξεπέρασε τους 10.000 πόντους στην...

Υγεία & Διατροφή

ΠΦΣ: Σημαντική η έλλειψη φαρμάκων

ΠΦΣ: Σημαντική η έλλειψη φαρμάκων

Καθημερινό φαινόμενο για τους φαρμακοποιούς αποτελεί πλέον η έλλειψη φαρμάκων, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό...

Τουρισμός

11,5% αύξηση αφίξεων Φινλανδών το 2019

11,5% αύξηση αφίξεων Φινλανδών το 2019

Συνεχώς αυξανόμενο είναι κάθε χρόνο το ενδιαφέρον των Φινλανδών τουριστών για την χώρα μας, καθώς...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.