Επικίνδυνες τοξίνες απελευθερώνει η τήξη του Αρκτικού πάγου

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το λιώσιμο του μόνιμα παγωμένου υπέδαφους της Αρκτικής θα καταστήσει την μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής ακόμη πιο δύσκολη από ό,τι είναι ήδη.

Μια πρόσφατη έκθεση αποκάλυψε ότι το λιώσιμο των πάγων θα απελευθερώσει μεταξύ των άλλων τοξίνες, αρχαίες ασθένειες, πυρηνικά απόβλητα και διοξείδιο του άνθρακα που θα διπλασιάσουν την ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου που είναι ήδη στην ατμόσφαιρα.

Η Sue Natali, η οποία μελετά τις επιπτώσεις της απόψυξης του μόνιμου πάγου, περιέγραψε τη σκηνή που είδε όταν επισκέφτηκε το Duvanny Yar της Σιβηρίας το 2012. “Παθαίνω ακόμα ρίγη όταν το σκέφτομαι ... απλά δεν μπορούσα να πιστέψω το μέγεθος: καταρρέουν βράχια με το μέγεθος πολυώροφων κτιρίων", περιέγραψε στο BBC, "και καθώς περπατάτε βλέπετε ό, τι μοιάζει με κούτσουρα αλλά δεν είναι κούτσουρα, είναι τα οστά των μαμούθ και άλλων πλειστοκαινικών ζώων”.

Το μόνιμα κατεψυγμένο έδαφος και χώμα αποψύχεται, εκθέτοντας υλικά που είναι θαμμένα σε ...βαθιά κατάψυξη εδώ και αιώνες. Εκτός από τα απολιθώματα της Πλειστοκένιου εποχής, υπάρχουν τεράστιες εκπομπές άνθρακα και μεθανίου, υδράργυρου η ακόμη και οι αρχαίων ασθενειών που ξαναβγαίνουν στην επιφάνεια.

Η Natali δήλωσε ότι έως και 1.500 δισεκατομμύρια τόνοι άνθρακα, που είναι διπλάσιος του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, βρίσκονται αποθηκευμένοι  στο παγωμένο νερό. Αν συνεχιστεί ο σημερινός ρυθμός εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, μέχρι το 70% του πάγου της Αρκτικής θα εξαφανιστεί μέχρι το τέλος του αιώνα. Εάν από την άλλη υιοθετηθούν σημαντικές αλλαγές παγκοσμίως,  οι απώλειες θα περιοριστούν στο 30% του παγωμένου εδάφους.

"Οι άνθρωποι μιλούν για μια βόμβα άνθρακα", πρόσθεσε Natali. "Σε γεωλογικούς χρονοδιαγράμματα δεν πρόκειται για βραδεία απελευθέρωση. Είναι μια δεξαμενή άνθρακα που είναι κλειδωμένη και δεν υπολογίζεται στις εκτιμήσεις για τον άνθρακα ώστε να διατηρηθεί η αύξηση στους κάτω από δύο βαθμούς Κελσίου", καταλήγει.

Σημειώνεται, τέλος, ότι σύμφωνα με την Υπηρεσία Γεωλογικής Έρευνας των Η.Π.Α. μέχρι και 1.656.000 τόνοι υδραργύρου περιέχονται στον πολικό πάγο και στο μόνιμα παγωμένο υπέδαφος. Μόλις απελευθερωθεί, η τοξική χημική ουσία μπορεί να διαρρεύσει στην τροφική αλυσίδα, θέτοντας σε κίνδυνο την άγρια φύση και τους ανθρώπους.

 

 

 

 

 


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

World Business

Σε κατήφορο τα κέρδη της Julius Baer

Σε κατήφορο τα κέρδη της Julius Baer

Ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος Julius Baer ανακοίνωσε πτώση 19% στα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη στο α΄...

Media

Οι 8 πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τα ΜΜΕ

Οι 8 πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τα ΜΜΕ

Στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η κυβέρνηση για τα ζητήματα των ΜΜΕ αναφέρθηκε ο υφυπουργός...

Secret Money

H ανάπλαση της οδού Πειραιώς και το project των 200 εκ.

H ανάπλαση της οδού Πειραιώς και το project…

Eδώ και πολλά χρόνια ως αφήγημα, ως στόχο και ως προοπτική εχει μπει σε πρώτο...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.