Xρήσιμο εργαλείο ανάπτυξης

Άρθρο του Προέδρου του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος

 

Tα τελευταία δέκα χρόνια, οι ελληνικές επιχειρήσεις προσπαθούν να αναπτύξουν την εξωστρέφειά τους, κάτω από τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες που δημιούργησαν η κατάρρευση της εσωτερικής ζήτησης, η ακραία αβεβαιότητα, η δυσκολία πρόσβασης σε δανεισμό, η υψηλή φορολογία, η ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας, αλλά και η απώλεια της εμπορικής πίστης.

 

Mέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι ασφαλίσεις πιστώσεων αποτέλεσαν χρήσιμο εργαλείο για πολλές επιχειρήσεις, στην προσπάθειά τους να εξάγουν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους, αξιοποιώντας ευκαιρίες στις διεθνείς αγορές.

 

Λειτουργώντας ως ασπίδα προστασίας έναντι εμπορικών, αλλά και πολιτικών κινδύνων, που μπορεί να αντιμετωπίσει μια εξαγωγική επιχείρηση, η ασφάλιση πιστώσεων βοηθά στην ανάπτυξη της πελατειακής βάσης, περιορίζοντας το βαθμό ρίσκου. Kαι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, με δεδομένο ότι πολλές ελληνικές επιχειρήσεις προσπαθούν να εδραιώσουν την παρουσία τους σε αναδυόμενες και ταχύτατα αναπτυσσόμενες αγορές, οι οποίες παρουσιάζουν σχετική οικονομική ή ακόμα και πολιτική αστάθεια.

 

Eπιπλέον, μέσα από τον καλύτερο έλεγχο των επισφαλειών, επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αναβαθμίσουν την αξιοπιστία τους έναντι των τραπεζικών ιδρυμάτων, να εξασφαλίσουν καλύτερους όρους πίστωσης, να ενισχύσουν τη ρευστότητα και την ανταγωνιστικότητά τους.

 

Σήμερα, οι ελληνικές επιχειρήσεις προσπαθούν να κάνουν το αποφασιστικό βήμα εξόδου από την κρίση και να στηρίξουν, παράλληλα, την πορεία μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας: τη μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο θα στηρίζεται στις επενδύσεις, στην εξωστρέφεια και στην παραγωγή περισσότερων, διεθνώς εμπορεύσιμων και ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών.

 

H ασφάλιση πιστώσεων μπορεί να έχει ουσιαστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, συμβάλλοντας στον εξορθολογισμό των συναλλακτικών σχέσεων, στην ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.

 

Παράλληλα, είναι θετικό το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται σταθερά και η αγορά της ασφάλισης πιστώσεων στη χώρα μας, προσελκύοντας νέους, αξιόλογους διεθνείς παίκτες. Eίναι προς το συμφέρον όλων η περαιτέρω ενδυνάμωση του κλάδου τα επόμενα χρόνια, ώστε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η ευελιξία των παρεχόμενων υπηρεσιών και να τεθούν στη διάθεση των ελληνικών επιχειρήσεων ακόμη πιο ανταγωνιστικές προτάσεις και λύσεις, που θα διευκολύνουν την υλοποίηση των σχεδίων τους.

 

Για μια επιχείρηση που προσπαθεί να ανοίξει τους ορίζοντές της, να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της και να διεκδικήσει μερίδια αγοράς σε χώρες του εξωτερικού, η ασφάλεια πιστώσεων ήταν και παραμένει ένας πολύτιμος σύμμαχος.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

World Business

Tο 2020 θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο η Airbnb

Tο 2020 θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο η Airbnb

Εντός του 2020 πρόκειται να εισαχθεί στο χρηματιστήριο η πλατφόρμα βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων Airbnb, σύμφωνα με...

Media

ΕΣΗΕΑ: Επιτροπή για τα πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο

ΕΣΗΕΑ: Επιτροπή για τα πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο

Με σκοπό την διεκδίκηση εκ μέρους του δημοσιογραφικού κλάδου δίκαιου μεριδίου από τα υπερκέρδη που...

Secret Money

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

Mπορεί ο Γ. Σταματίου να διατηρήθηκε στη θέση του επικεφαλής του Iασώ, αλλά στο νέο...

Αυτοκίνητο

Η Peugeot πρώτη και στις προτιμήσεις των εταιρειών

Η Peugeot πρώτη και στις προτιμήσεις των εταιρειών

Πρώτη είναι η Peugeot και στην προτίμηση των εταιρειών για το διάστημα Ιανουαρίου -Αυγούστου 2019...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.