Επιστρέφουν οι επενδυτές στην ελληνική αγορά τέχνης

 

Τα θετικά σημάδια από τη 26η δημοπρασία του οίκου Ψαθάρη, που έγινε στο Χίλτον της Λευκωσίας

 

Ως σημάδι της επιστροφής των επενδυτών, αλλά και της εισόδου νέων στην αγορά της τέχνης σε Ελλάδα και Κύπρο εκτιμώνται τα αποτελέσματα της 26ης Δημοπρασίας Έργων Τέχνης του Οίκου Ψαθάρης (που ολοκληρώθηκε την 5η Ιουνίου, στο Χίλτον της Λευκωσίας) αποφέροντας το συνολικό ποσό των 227.391 ευρώ. Από τα 120 αποκτήματα της συλλογής πωλήθηκαν συνολικά τα 76, ενώ η δημοπρασία σημείωσε ποσοστά 63% by lot και 90% by value. Η αναλογία 90% επί της συνολικής αξίας θεωρείται ποσοστό ρεκόρ, καθώς σημειώνεται στα πρώτα χρόνια μετά την οικονομική κρίση του 2012 αντανακλώντας σημαντική οικονομική ανάκαμψη.

 

Κορυφαίο έργο της δημοπρασίας αναδείχθηκε το Θέρος του Μιχαήλ Χρ. Κάσιαλου που υπερκέρασε την εκτιμώμενη τιμή των ­18.000 ευρώ. Το έργο συγκέντρωσε 11 κτυπήματα και πωλήθηκε για ­32.819 ευρώ, σημειώνοντας την υψηλότερη τιμή πώλησης της 26ης Δημοπρασίας του Οίκου Ψαθάρη.

 

«Είναι ένα εξαιρετικό έργο,» ανέφερε ο Νίκος Ψαθάρης, Ιδρυτής του Οίκου. Το έργο του Κύπριου ναϊφ με το τραγικό τέλος -  σκοτώθηκε από Τούρκους στρατιώτες κατά την εισβολή του 1974 - αποδεικνύεται ότι παραμένει μια σταθερή και ασφαλής επένδυση.

 

Ανάμεσα στα έργα που δημοπρατήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης, 5 Ιουνίου στο Ξενοδοχείο Χίλτον στη Λευκωσία ήταν το Αφηρημένο Τοπίο του Χριστόφορου Σάββα το οποίο απέφερε το ποσό των 25. 927 ευρώ. Έχοντας τιμή εκκίνησης 15.000 ευρώ, το Αφηρημένο Τοπίο του Κύπριου μοντερνιστή συγκέντρωσε εφτά κτυπήματα και αναδείχθηκε ως το δεύτερο ακριβότερο έργο της δημοπρασίας, αυξάνοντας την εκτιμώμενη του τιμή κατά 10.000 ευρώ.

 

Την τρίτη θέση κατέλαβε Η Χωράφα του Αδαμάντιου Διαμαντή που πωλήθηκε για 22.391 ευρώ, ξεπερνώντας την αρχική τιμή των 19.000 ευρώ. Η τετράδα των κορυφαίων συμπληρώθηκε με το τοπίο Σούρουπο στις Μυγδαλιές του Τηλέμαχου Κάνθου που επίσης ξεπέρασε την προσδοκώμενη τιμή των 8.500  φθάνοντας στις 10.017 ευρώ. Η Άλωνα του Κάνθου κινήθηκε εντός των πλαισίων της αρχικής της τιμής αποφέροντας το ποσό των 8.249 ευρώ.

 

Το έργο του Γιάννη Γαϊτη με τίτλο Το Ζευγάρι αποδείχθηκε εξαιρετικά δημοφιλές αποσπώντας εφτά κτυπήματα για να κατακυρωθεί στις 5.421 ευρώ. Ενδιαφέρον καταγράφηκε για το έργο του Λευτέρη Οικονόμου Οι Μεγάλοι Χαρτοπαίκτες, το οποίο συγκέντρωσε τέσσερα κτυπήματα ανεβάζοντας την τιμή πώλησης στις 7.071 ευρώ.

 

Από την έντυπη έκδοση

 


protoselida

World Business

Procter & Gamble:  Άνοδο στις πωλήσεις το  γ΄ τρίμηνο

Procter & Gamble: Άνοδο στις πωλήσεις το…

Aύξηση των οργανικών πωλήσεων κατά 7% το γ΄ τρίμηνο, ανακοίνωσε η Procter & Gamble, συνεχίζοντας...

Media

NOVA: Ζητά από την ΕΠΟ την απεμπλοκή της από το VAR

NOVA: Ζητά από την ΕΠΟ την απεμπλοκή της…

To  αρχικό αίτημά της για την πλήρη απεμπλοκή της από τη λειτουργία του VAR επαναφέρει...

Secret Money

Βρήκαν στύλους για τη ΔΕΗ;

Βρήκαν στύλους για τη ΔΕΗ;

Tώρα που η ΔEH από το «γκρεμό» στον οποίο βρισκόταν, βαδίζει στο δρόμο της «διάσωσης»,...

Αθλητικά

Euroleague: Υποψήφιος για την καλύτερη ομάδα της δεκαετίας ο Πρίντεζης

Euroleague: Υποψήφιος για την καλύτερη ομάδα της δεκαετίας…

O Γιώργος Πρίντεζης είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους καλύτερους εν ενεργεία πάουερ φόργουορντ της Euroleague....

Αυτοκίνητο

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Στο “νησί των ιπποτών”, ανάμεσα στα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια της πόλης της Ρόδου, θα διεξαχθεί...

Περιβάλλον

Αναμένεται 50% αύξηση ΑΠΕ την επόμενη πενταετία

Αναμένεται 50% αύξηση ΑΠΕ την επόμενη πενταετία

Οι παγκόσμιες προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ) αυξάνονται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν και...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.