ΣΕΕΝ: Στους ναυτικούς οι υψηλότερες αυξήσεις αποδοχών την τελευταία δεκαετία

Να αποδεχτεί τις προτάσεις των ακτοπλόων και να ματαιώσει την προκηρυχθείσα για τις 3 Ιουλίου 24ωρη πανελλαδική απεργία στα πλοία καλεί την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ).

 

Όπως σημειώνει, μετά από διαπραγματεύσεις 40 ημερών για την υπογραφή της ΣΣΕ 2019, ο ΣΕΕΝ πρότεινε στην ΠΝΟ ποσοστό αύξησης των αποδοχών των ναυτικών 2% με αναδρομική ισχύ από 1/1/2019, ενώ συμφώνησε για την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού.

 

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, στο διάστημα των 40 αυτών ημερών έγιναν τέσσερις συναντήσεις, «συνεπώς δεν υπήρξε καμία κωλυσιεργία εκ μέρους μας, όπως πολύ κακώς ισχυρίζεται η ΠΝΟ».

 

Ο ΣΕΕΝ επισημαίνει πως η πρότασή του για αύξηση 2% το 2019, καθώς και η συμφωνηθείσα αναδρομική αύξηση 2% το 2018, αποτελούν τις υψηλότερες αυξήσεις οι οποίες έχουν συμφωνηθεί σε ΣΣΕ την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα.

 

Όπως υπογραμμίζει, η πρόταση των ακτοπλόων, «συμπεριλαμβανομένης και της αύξησης του προσωπικού, ξεπερνά τις πραγματικές δυνατότητές μας σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, λόγω του ήδη αυξημένου κόστους καυσίμων κατά 50% τα δύο τελευταία χρόνια και της αναμενόμενης σημαντικής περαιτέρω αύξησής του μετά την 1/1/2020, λαμβανομένων υπόψη των νέων περιβαλλοντολογικών κανονισμών και την αλλαγή του τύπου του καυσίμου το οποίο καταναλώνουν τα πλοία μας».

 

Δηλώνει, επίσης, πως η υπάρχουσα στελέχωση των πλοίων «ξεπερνάει κατά πολύ τις προβλεπόμενες νόμιμες υποχρεώσεις. Οι πραγματικές ανάγκες καλύπτονται, όπως εξάλλου αποδεικνύεται από τις εξαιρετικές υπηρεσίες που προσφέρουν τα πλοία μας και τα πληρώματά τους στο επιβατικό κοινό. Παρόλα αυτά συμφωνήσαμε για την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, ικανοποιώντας σχετικές απαιτήσεις της ΠΝΟ» αναφέρει ο ΣΕΕΝ, που θεωρεί πως τα θέματα που αφορούν τη ναυτεργασία και τη στελέχωση των πλοίων δεν είναι θέματα τα οποία έχει αρμοδιότητα να επιλύσει ως Σύνδεσμος, αλλά ούτε και τη δυνατότητα, δεδομένου ότι «αποτελούμε ένα πολύ μικρό μέρος της Ελληνικής Ναυτιλίας».

 

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας εκφράζει «μεγάλη έκπληξη» για τη μη αποδοχή της πρότασής του, αλλά και για την προκήρυξη απεργίας εν μέσω τουριστικής περιόδου, «με απρόβλεπτες συνέπειες για τον τουρισμό και την οικονομία της χώρας μας». Επίσης διερωτάται «πώς είναι δυνατόν, κάτω από τις σημερινές συνθήκες, να αποφασίζεται η διακοπή των θαλάσσιων συγκοινωνιών και η απομόνωση των νησιών μας» και σημειώνει πως δεν κατανοεί τους λόγους απόρριψης της πρότασής του, «η οποία είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με αυτήν του 2018, που έτυχε της άμεσης αποδοχής της ΠΝΟ».

 

 

 

 

 

 


protoselida

World Business

Δεν έσπασε το ρεκόρ η «Kυρία»της Frida Kahlo

Δεν έσπασε το ρεκόρ η «Kυρία»της Frida Kahlo

Στα 5,8 εκατ. δολάρια το «Πορτρέτο κυρίας στα λευκά» της Mεξικανής ζωγράφου που έβγαλε στο...

Media

Τουρκικά ΜΜΕ: Ο ελληνικός στρατός λαμβάνει μέτρα εναντίον της Τουρκίας

Τουρκικά ΜΜΕ: Ο ελληνικός στρατός λαμβάνει μέτρα εναντίον…

Ιαχές πολέμου από την Ελλάδα βλέπει η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «YeniSafak». Σε δημοσίευμά της με...

Αθλητικά

Νίκη κορυφής για Γκλάντμπαχ, 2-1 την Μπάγερν Μονάχου

Νίκη κορυφής για Γκλάντμπαχ, 2-1 την Μπάγερν Μονάχου

Μεγάλη νίκη πέτυχε η Γκλάντμπαχ στο ντέρμπι κορυφής για την 14η αγωνιστική στο γερμανικό πρωτάθλημα,...

Τεχνολογία

Αποστολή ρομπότ με ενσυναίσθηση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Αποστολή ρομπότ με ενσυναίσθηση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Ένα «έξυπνο» ρομπότ, εξοπλισμένο με αισθητήρες που αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα στη φωνή, εκτοξεύτηκε με προορισμό...

Τουρισμός

ΞΕΕ: Βράβευση 3 startup για ψηφιακή καινοτομία

ΞΕΕ: Βράβευση 3 startup για ψηφιακή καινοτομία

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία χθες ο πρώτος κύκλος του...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.