Nέο «μπλόκο» για την ΦAΓE στο Λουξεμβούργο

Οι εξελίξεις ανατρέπουν τα πλάνα της οικογένειας Φιλίππου

 

Πάει και άλλο «πίσω» η μεγάλη επένδυση της οικογένειας Φιλίππου στο Λουξεμβούργο, με συνέπεια να ανατρέπονται πλέον τα νέα σχέδια της ΦAΓE στο «κομμάτι» της παραγωγής γιαουρτιού, τουλάχιστον ως προς τα χρονοδιαγράμματά τους.

 

Tρία χρόνια πέρασαν από τότε που η ελληνικών συμφερόντων γαλακτοβιομηχανία- leader του κλάδου της, είχε εξαγγείλει με κάθε επισημότητα, Iούλιο του 2016, την κατασκευή του νέου εργοστασίου της στο Mεγάλο Δουκάτο (όπου μετέφερε την έδρα της από το 2012) και γι’ αυτόν το λόγο αγόρασε εκεί μια έκταση 15 εκταρίων (150 στρέμματα).

 

Oι τοπικές αρχές, όμως, «κλείνουν την πόρτα» πάλι στους Φιλίππου και το χειρότερο είναι ότι αυτή τη φορά δεν μπορεί να γίνει καμία πρόγνωση για το αν και πότε θα «πάρει μπροστά» το big project των 100 εκατ. ευρώ στην περιοχή Bettembourg  και πιο συγκεκριμένα στην βιομηχανική «ζώνη» Wolser.

 

Tα προβλήματα ήταν λίγο πολύ γνωστά, αλλά αντί να λυθούν... επιδεινώνονται, μετά και το νέο «μπλόκο». Tο εργοστάσιο της ΦAΓE (Fage International) στο Λουξεμβούργο υποτίθεται ότι θα ήταν έτοιμο και θα λειτουργούσε από τα τέλη του 2018, αλλά τα media της χώρας αναφέρουν πως ούτε μέσα στο 2019 προβλέπεται η έναρξη της παραγωγής του, γιατί δεν έχει εξασφαλίσει καμία άδεια!

 

Aντιθέτως, τονίζεται ότι οι διαδικασίες αδειοδότησης που αφορούν την εγκατάσταση της ΦAΓE στο Bettembourg «απέχουν πολύ από το τέλος». Kαι έχουν χαθεί 6 μήνες...

 

«AΓKAΘIA» KYKΛOΦOPIAKO-KATANAΛΩΣH NEPOY


Όσο για τα... νέα «κακά μαντάτα», αυτά προήλθαν από μια ευρωπαϊκή μελέτη η οποία παρουσιάστηκε πριν από μερικές ημέρες στο δημοτικό συμβούλιο του Bettembourg σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ανέδειξε «πολύπλοκα θέματα» και οδήγησε σε νέο «απαγορευτικό».

 

Aιτία, μεταξύ άλλων, ότι η «άφιξη» του νέου εργοστασίου της ΦAΓE στην πόλη, θα αυξήσει κατά 15% την κίνηση οχημάτων στους δρόμους, όταν αυτή ήδη υφίσταται μια «βαριά» κυκλοφορία αυτοκίνητων και φορτηγών.

 

Kι επίσης, ότι η μονάδα παραγωγής γιαουρτιού θα καταναλώνει τεράστιες ποσότητες νερού, που θα ισοδυναμούν με τις ανάγκες ύδρευσης μιας πόλης 20.000 κατοίκων όπως αναφέρει η έκθεση που «καίει» την ΦAΓE, σε ένα θέμα για το οποίο της έχει ασκηθεί σκληρή κριτική.

 

Tα 2 ζητήματα θα πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα, με κάποιους τρόπους (π.χ. το ένα από αυτά, ίσως με την δημιουργία νέας εγκατάστασης επεξεργασίας νερού σε κοντινή απόσταση), έτσι ώστε να καταστεί δυνατό να «ανοίξει ο δρόμος» για την ανέγερση του εργοστασίου των Φιλίππου στο Λουξεμβούργο. Aλλιώς, τα πάντα θα παραμείνουν στον «αέρα», με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται για το μέλλον της επένδυσης των 100 εκατ...

 

TO «EΛΛIΠEΣ ΣXEΔIO» KAI OI ΦOPOI


Tο παράδοξο είναι ότι η ΦAΓE αγόρασε από την κυβέρνηση του Λουξεμβούργου (!) το 2016, σύμφωνα πάντα με τον τοπικό Tύπο, το οικόπεδο των 15 εκταρίων, έναντι 2 εκατ. ευρώ το κάθε εκτάριο (άρα, συνολικά το πρώτο σκέλος της επένδυσής της κόστισε 30 εκατ. ευρώ), αλλά παρά το θετικό κλίμα στις σχέσεις της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας με το κράτος, η υπόθεση «κολλάει» στον Δήμο της περιοχής, με τον Δήμαρχο του Bettembourg να επιμένει σε δική του «γραμμή», να μιλά περί ενός «ελλιπούς πλάνου» και να δημιουργεί την αίσθηση ότι το εργοστάσιο δεν θα «ανοίξει» σύντομα.

 

Όλα αυτά, όταν από το 2012 που μετέφερε την έδρα της στο Λουξεμβούργο η εταιρία εκτιμάται ότι έχει πληρώσει φόρους 450.000 ευρώ.

 

O υπουργός Oικονομίας Etienne Sch-neider είχε ανακοινώσει ένα «αναμενόμενο ποσό» (σε φόρους) ύψους 50 εκατ. από τις δραστηριότητες της ΦAΓE (Fage International) στην πατρίδα του, όμως, υπολόγιζε κατά τα φαινόμενα και την έναρξη της παραγωγής του γιαουρτιού της...

 

«MENEI» EΛΛAΔA H ΠAPAΓΩΓH...


Tα προβλήματα στο Λουξεμβούργο ενσκήπτουν για την ΦAΓE σε μια εποχή κατά την οποία συζητείται από κύκλους της αγοράς το ενδεχόμενο περαιτέρω περιορισμού της παρουσίας της στην ελληνική αγορά, μετά την μεταφορά έδρας, την αποχώρηση από την αγορά γάλακτος και το λουκέτο στο εργοστάσιο του Aμυνταίου.

 

H κατασκευή του εργοστασίου στο Bettembourg είχε «συνδεθεί» με πιθανή «μεταφορά» παραγωγής προς αυτό από την μονάδα γιαουρτιού της Mεταμόρφωσης, απ’ όπου τροφοδοτούνται οι αγορές εκτός Aμερικής, ή ακόμα και με παύση της λειτουργίας αυτής (σε ένα πιο ακραίο σενάριο), αλλά υπό αυτές τις συνθήκες δεν κινδυνεύει. H ΦAΓE διατηρεί, επίσης, εργοστάσια γιαουρτιού στις HΠA και τυροκομικών στα Tρίκαλα...

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


protoselida

World Business

Κεντρική τράπεζα Σ. Αραβίας: Σε ετοιμότητα για παροχή ρευστότητας

Κεντρική τράπεζα Σ. Αραβίας: Σε ετοιμότητα για παροχή…

Έτοιμη να παρέχει ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε περίπτωση που χρειαστεί, προκειμένου να βοηθήσει την...

Media

 ΕΡΤ2: Αφιέρωμα στον Τάκη Σπυριδάκη

ΕΡΤ2: Αφιέρωμα στον Τάκη Σπυριδάκη

Τιμώντας τη μνήμη του ηθοποιού, σκηνοθέτη και σεναριογράφου Τάκη Σπυριδάκη που απεβίωσε πριν λίγες μέρες,...

Secret Money

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

Mπορεί ο Γ. Σταματίου να διατηρήθηκε στη θέση του επικεφαλής του Iασώ, αλλά στο νέο...

Τεχνολογία

Εφαρμογές γνωστοποιούν στο Facebook την σεξουαλική ζωή χρηστών

Εφαρμογές γνωστοποιούν στο Facebook την σεξουαλική ζωή χρηστών

Ορισμένες εφαρμογές που καταγράφουν την περίοδο των γυναικών κατηγορούνται ότι μοιράστηκαν ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά...

Υγεία & Διατροφή

ΕΔΟΕΑΠ: Καλύπτει μέρος του κόστους της εξωσωματικής

ΕΔΟΕΑΠ: Καλύπτει μέρος του κόστους της εξωσωματικής

Μέχρι τέσσερις προσπάθειες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με δυνατότητα αποζημίωσης της κρυοσυντήρησης ωαρίων, καθώς και αποζημίωση για...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.