Άμεση δράση για το κλίμα ζητούν 477 μεγαλοεπενδυτές

Άμεση δράση από τις κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ζητούν, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής του G20, επενδυτές με υπό διαχείριση ενεργητικό άνω των 34 τρισ. δολαρίων, ποσό που αντιστοιχεί στο ήμισυ σχεδόν του παγκόσμιου επενδεδυμένου κεφαλαίου.

Σε ανοιχτή τους επιστολή προς «τις κυβερνήσεις του κόσμου», μια ομάδα 477 μεγαλοεπενδυτών υπογραμμίζουν την «επείγουσα ανάγκη για αποφασιστική δράση» στη βάση των όσων συμφωνήθηκαν στο Παρίσι το 2015. Τότε περίπου 200 κράτη δεσμεύθηκαν να περιορίσουν την μέση αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου. Οι σημερινές πολιτικές φαίνεται να οδηγούν σε αύξηση κατά τουλάχιστον 3 βαθμούς έως τα τέλη του αιώνα.

«Υπάρχει χάσμα φιλοδοξίας. Το χάσμα αυτό είναι η μεγαλύτερη ανησυχία για τους επενδυτές, που βλέπουν ότι υπάρχουν ανάγκες, που πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως» αναφέρει η ανακοίνωση των επενδυτών, που συνοδεύει την επιστολή. Οι κυβερνήσεις καλούνται να προχωρήσουν ταχύτερα στην εφαρμογή των στόχων για τους οποίους έχουν δεσμευθεί, προχωρώντας στη σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων για άνθρακα και ορυκτά καύσιμα.

Την ίδια στιγμή επισημαίνεται η ανάγκη να εντάξουν στην χάραξη της πολιτικής τους σενάρια για το κλίμα: “Είναι ζωτικής σημασίας για τις αποφάσεις μακροπρόθεσμου σχεδιασμού και κατανομής των περιουσιακών στοιχείων οι κυβερνήσεις να συνεργάζονται στενά με τους επενδυτές για να ενσωματώσουν τα κλιματικά σενάρια ευθυγραμμισμένα με το Παρίσι στα πολιτικά πλαίσια τους και τους σχεδιασμούς ενεργειακής μετάβασης", ανέφερε η ανακοίνωση.

Την επιστολή υπογράφουν οι επικεφαλής επτά ιδρυτικών μελών της πρωτοβουλίας The Investor Agenda, μεταξύ των οποίων οι Institutional Investors Group on Climate Change και Priniples for Responsible Investments. Ανάμεσα στους μεγάλους επενδυτές που υπογράφουν είναι επίσης οι Legal & General Investment Management, California Public Employees' Retirement System (CalPERS).

Σημειώνεται ωστόσο οι δύο μεγαλύτεροι διαχειριστές κεφαλαίων στον κόσμο, BlackRock και Vanguard δεν έβαλαν την υπογραφή τους. Σε ερώτηση του Reuters εκπρόσωπος της BlackRock αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένο λόγο για τον οποίο η εταιρεία δεν στήριξε την έκκληση, σημειώνοντας πάντως ότι δεν συνηθίζει να συμμετέχει σε τέτοιες ομαδικές πρωτοβουλίες. Εκπρόσωπος της Vanguard επίσης δεν έδωσε συγκεκριμένη εξήγηση, αλλά τόνισε πως η εταιρεία ανησυχεί για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

 

 

 

 

 

 

 


Εγγραφείτε στο Newsletter μας

protoselida

World Business

Σε κατήφορο τα κέρδη της Julius Baer

Σε κατήφορο τα κέρδη της Julius Baer

Ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος Julius Baer ανακοίνωσε πτώση 19% στα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη στο α΄...

Media

Οι 8 πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τα ΜΜΕ

Οι 8 πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τα ΜΜΕ

Στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η κυβέρνηση για τα ζητήματα των ΜΜΕ αναφέρθηκε ο υφυπουργός...

Secret Money

H ανάπλαση της οδού Πειραιώς και το project των 200 εκ.

H ανάπλαση της οδού Πειραιώς και το project…

Eδώ και πολλά χρόνια ως αφήγημα, ως στόχο και ως προοπτική εχει μπει σε πρώτο...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.