Ζάκερμπεργκ: Λάθος η διαχείριση του «φτιαχτού» βίντεο της Πελόζι

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ανέλαβε για λογαριασμό της εταιρείας του Facebook την ευθύνη για την καθυστέρηση στο να χαρακτηριστεί ως «φτιαχτό» ένα παραποιημένο βίντεο της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, που είχε προκαλέσει σάλο στα social media καθώς την παρουσίαζε μεθυσμένη να μπέρδευε τα λόγια της, κατά τη διάρκεια ομιλίας της.

Επ’ αφορμή του ατυχούς αυτού περιστατικού ο ιδρυτής του Facebook αναφέρθηκε επίσης στον ευρύτερο αγώνα της εταιρίας για την καταπολέμηση των “deepfake” βίντεο, που δημιουργούνται από τεχνολογία AI τοποθετώντας πρόσωπα σε σώματα άλλων ατόμων ώστε να φαίνονται να λένε και να κάνουν πράγματα που στην πραγματικότητα δεν έχουν πει και κάνει.

Μιλώντας σε συνδιάσκεψη στο Άσπεν του Κολοράντο, Ο Ζάκερμπεργκ, δήλωσε ότι η αργή αντίδραση της εταιρείας τον περασμένο Μάιο που εμφανίστηκε το ψεύτικο video ήταν ένα «εκτελεστικό λάθος από πλευράς μας». Υπενθυμίζεται πως τότε, αν και το YouTube το κατέβασε, επικαλούμενο παραβίαση των κανόνων του, το Facebook έκανε το ίδιο, επιλέγοντας να περιορίσει την κυκλοφορία του και να ενημερώνει τους χρήστες που το κοινοποιούσαν πως είναι παραπλανητικό.

«Χρειάστηκε χρόνος για να υποδείξει το σύστημά μας το βίντεο και οι fact checkers μας να το αξιολογήσουν ως ψεύτικο...και στο διάστημα αυτό κυκλοφόρησε περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε να είχαν επιτρέψει οι κανόνες μας» είπε ο Ζάκερμπεργκ, σύμφωνα με το Reuters. Από την πλευρά της η Πελόζι επέκρινε την επιλογή του Facebook να μην το κατεβάσει, και μάλιστα υποστήριξε ότι το περιστατικό αυτό την έπεισε πως η εταιρεία εν γνώσει της επέτρεψε τη ρωσική παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Σύμφωνα με τον ηγέτη του τεχνολογικού κολοσσού, τα “deepfake” videos διαφέρουν από τις παραδοσιακές μορφές παραπληροφόρησης, ενώ στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν απαραίτητο να προχωρήσουν με προσοχή ώστε να μην θέσουν σε κίνδυνο την ελευθερία του λόγου. Για την αντιμετώπιση τους εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας ειδικών κανόνων, ενώ επεσήμανε ότι «πρόκειται σίγουρα για ένα σημαντικό θέμα καθώς η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης βελτιώνεται».

Σημειώνεται ότι η παραπληροφόρηση μέσω «φτιαχτών» βίντεο, κάποια εκ των οποίων χρησιμοποιούν την προηγμένη τεχνολογία deepfake έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στις ΗΠΑ εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2020. Άλλωστε, μετά το βίντεο της Πελόζι, ο ίδιος ο Ζάκερμπεργκ εμφανίστηκε να «πρωταγωνιστεί» σε ένα deepfake βίντεο στο Instagram, που δεν το κατέβασε, όπου «παραδεχόταν», μεταξύ άλλων, πως «όποιος ελέγχει τα δεδομένα, ελέγχει το μέλλον».

 

 

 

 

 

 


protoselida

World Business

Tο 2020 θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο η Airbnb

Tο 2020 θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο η Airbnb

Εντός του 2020 πρόκειται να εισαχθεί στο χρηματιστήριο η πλατφόρμα βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων Airbnb, σύμφωνα με...

Media

ΕΣΗΕΑ: Επιτροπή για τα πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο

ΕΣΗΕΑ: Επιτροπή για τα πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο

Με σκοπό την διεκδίκηση εκ μέρους του δημοσιογραφικού κλάδου δίκαιου μεριδίου από τα υπερκέρδη που...

Secret Money

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

Mπορεί ο Γ. Σταματίου να διατηρήθηκε στη θέση του επικεφαλής του Iασώ, αλλά στο νέο...

Αυτοκίνητο

Η Peugeot πρώτη και στις προτιμήσεις των εταιρειών

Η Peugeot πρώτη και στις προτιμήσεις των εταιρειών

Πρώτη είναι η Peugeot και στην προτίμηση των εταιρειών για το διάστημα Ιανουαρίου -Αυγούστου 2019...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.