Κατρούγκαλος: Κάθε ώρα η Τουρκία χάνει διπλωματικό κεφάλαιο Προτεινόμενο

«Κάθε ώρα παραπάνω που μένουν τα πλοία στην περιοχή της ΑΟΖ της Κύπρου, η Τουρκία χάνει σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο» ·τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στο ρ/σ «Αθήνα 984».

 

Ο κ. Κατρούγκαλος πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να γκριζάρει από πλευράς Διεθνούς Δικαίου τις περιοχές αυτές, υπογραμμίζοντας ότι έτσι αποκλείει τον εαυτό της από την ενεργειακή εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς δε σέβεται τη διεθνή νομιμότητα και προχωρά σε παράνομες ενέργειες που καταδικάζει το σύνολο της διεθνούς κοινότητας"

 

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε τη μεγάλη σημασία της ομόφωνης απόφασης της ΕΕ περί λήψης μέτρων σε βάρος της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειές της στην ΑΟΖ της Κύπρου, μια σημαντική ελληνική και κυπριακή διπλωματική επιτυχία, όπως είπε, που ήταν καρπός συστηματικής διπλωματικής προσπάθειας των δύο χωρών.

 

Ερωτηθείς σχετικά απέκρουσε την κριτική περί εξωτερικής πολιτικής κατευνασμού, την χαρακτήρισε «αντιφατική» και τόνισε ότι «εμείς δεν ακολουθήσαμε τη ρητορική της Τουρκίας, και ποτέ δεν ασκήσαμε εξωτερική πολιτική με κριτήρια εσωτερικής». Εστιάζοντας μάλιστα τα αποτελέσματα των διπλωματικών προσπαθειών της χώρας μας με τη ρητή καταδίκη της Τουρκίας είπε ότι «αυτό είναι το ακριβώς αντίθετο του κατευνασμού, δείχνει ότι μπορούμε να έχουμε πολιτική με δόντια».

 

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο τουρκικών γεωτρήσεων στο Καστελόριζο ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε αφενός την ισχύ του Πολεμικού Ναυτικού μας και αφετέρου στα μηνύματα που εστάλησαν, όπως είπε, όχι μόνο διμερώς, αλλά με πολλούς διπλωματικούς διαύλους, γεγονός που καθιστά κατά την άποψή του ένα τέτοιο ενδεχόμενο ως «εντελώς απίθανο».

 

Ερωτηθείς για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και τη στάση της ΕΕ ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των Δυτικών Βαλκανίων διευκρινίζοντας ότι η κάθε χώρα θα πρέπει να κριθεί ξεχωριστά για την πρόοδο που επιτυγχάνει. Ειδικότερα για τη Β. Μακεδονία και τα βήματα που έχει κάνει χαρακτήρισε την ΕΕ όχι και τόσο γενναιόδωρη, ούτε τόσο αξιόπιστη στις δεσμεύσεις της όσο θα έπρεπε, μολονότι τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η διαδικασία. Ως προς τα δικά μας, τα διμερή, αποσαφήνισε πως το γεγονός «για πρώτη φορά η Συμφωνία των Πρεσπών συνδέθηκε με την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, είναι ό,τι καλύτερο για μας, γιατί μ' αυτό τον τρόπο οποιαδήποτε μελλοντική παραβίαση, απόκλιση από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών η γειτονική χώρα, θα ελέγχεται και θα συνδέεται με την ευρωπαϊκή της προοπτική».


protoselida

Secret Money

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή…

Tι συμβαίνει με τη μετοχή της MLS Πληροφορικής η οποία έχει υποχωρήσει κατά 36% στο...

Αυτοκίνητο

MAZDA: Mπαίνει δυνατά στα ηλεκτρικά auto

MAZDA: Mπαίνει δυνατά στα ηλεκτρικά auto

Στοχεύει στη δημιουργία ενός κινητήρα, ο οποίος να αποδίδει 150-200 άλογα

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.