ΛΑΡΚΟ: Στα «μαχαίρια» συνδικαλιστές και διοίκηση για τη νέα σύμβαση εργασίας

Την έντονη αντίδραση των συνδικαλιστών της ΛΑΡΚΟ έχει προκαλέσει η απόφαση της διοίκησης να αναβάλει το προγραμματισμένο για χθες Πέμπτη Δ.Σ, που είχε ως αντικείμενο την έγκριση της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας χωρίς.

 

Όπως μάλιστα αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, από την Πέμπτη 20 Ιουνίου, διοίκηση και σωματείο είχαν καταλήξει σε συμφωνία για τη νέα επιχειρησιακή σύμβαση, η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, αύξηση της μισθολογικής δαπάνης τουλάχιστον κατά 10% άμεσα και ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια, καθώς και πλήθος παροχών και άλλων προνομίων.

 

Αυτό που καταγγέλλουν τώρα οι συνδικαλιστές της ΛΑΡΚΟ, είναι ότι αν και στις 20/6

 

η επιτροπή από την πλευρά της ΛΑΡΚΟ δέχτηκε στο σύνολο το τελικό σχέδιο του σωματείου για την ΕΣΣΕ όπου είχε ψηφιστεί και από τη Γ.Σ. και η Διοίκηση δεσμεύτηκε ότι θα κάνει θετική εισήγηση στο Δ.Σ της ΛΑΡΚΟ , ζητώντας από τους εργαζόμενους να αναστείλουν την απεργία του Σαββάτου 22-06-2019, «επειδή δύο μέλη του Δ.Σ της ΛΑΡΚΟ  ζήτησαν διευκρινιστικές απαντήσεις για ορισμένα θέματα της σύμβασης, όπως καταγράφτηκε και στα πρακτικά τους, ορίστηκε νέο ΔΣ για την Πέμπτη 4 Ιουλίου έτσι ώστε να προχωρήσουν στην τελική ψήφιση και έγκριση".

 

Ωστόσο όπως αναφέρει η ανακοίνωση στο μεσοδιάστημα μεσολάβησαν τα δημοσιεύματα και στη συνέχεια παρέμβαση από το ΤΑΙΠΕΔ που ζήτησε εξηγήσεις για την ΕΣΣΕ.

 

Ως εκ τούτου, «η Διοίκηση της ΛΑΡΚΟ ανέστειλε το προκαθορισμένο Δ.Σ για σήμερα (σσ. χθες) Πέμπτη (04-07-2019) , χωρίς να μας λέει πότε θα το πραγματοποιήσει» .

 

Στην ίδια ανακοίνωση, το σωματείο των εργαζομένων της Λάρκο απροκάλυπτα απαιτεί όχι μόνο «την υπογραφή και εφαρμογή της ΕΣΣΕ...αλλά η ΛΑΡΚΟ να χρηματοδοτηθεί από τον κύριο Μέτοχο, το Κράτος», με απλά λόγια από τον Έλληνα φορολογούμενο.

 

Σημειώνεται πάντως, ότι, σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, στην πλήρη εφαρμογή των προβλέψεων της σύμβασης, η συνολική επιβάρυνση της μισθολογικής δαπάνης της εταιρείας θα φτάσει το 25%. Συγκεκριμένα, το σχέδιο σύμβασης εργασίας προβλέπει αύξηση των βασικών μισθών σε 950 έως 1.220 ευρώ, ανάλογα με το μισθολογικό κλιμάκιο που έχει τοποθετηθεί ο καθένας. Τα ποσά αυτά αυξάνονται κατά 2 ευρώ την ημέρα από τον Σεπτέμβριο του 2020 και επιπλέον 2 ευρώ την ημέρα από τον Σεπτέμβριο του 2022.

 

Από τον Ιανουάριο του 2020 «ξεπαγώνουν» και οι τριετίες σταδιακά έως το 2022. Πέραν των βασικών μισθών προβλέπονται διάφορα επιδόματα για κάθε ειδικότητα (βάρδιας, εκτός βάρδιας, γραμματέων, ταμείου κ.λπ.), που κυμαίνονται από 114,67 ευρώ έως 190 ευρώ. Επιπλέον, ορίζει επίδομα παραγωγικότητας, με βάση τη μέση τιμή του νικελίου και την ποσότητα της παραγωγής. Τέλος, η σύμβαση προβλέπει ότι όταν ο εργαζόμενος συμπληρώσει την ηλικία συνταξιοδότησης παίρνει πλήρη αποζημίωση απόλυσης, ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας του. Πέραν των μισθολογικών αυξήσεων, προβλέπεται επίσης η καταβολή 40 ευρώ τα Χριστούγεννα για την αγορά γαλοπούλας και 100 ευρώ το Πάσχα για αρνί.

 

Υπενθυμίζεται ότι η ΛΑΡΚΟ χρωστάει στη ΔΕΗ 310 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι με παρέμβαση της κυβέρνησης, η ΔΕΗ υποχρεώθηκε να της δώσει γενναία έκπτωση της τάξης του 24%, ενώ η ΛΑΡΚΟ θα έπρεπε να πληρώνει κάθε μήνα ένα ποσό. Ουσιαστικά, με κυβερνητική παρέμβαση, η ΛΑΡΚΟ συνέχισε να λειτουργεί με έξοδα της επίσης προβληματικής ΔΕΗ.


protoselida

Secret Money

TΩPA TO «ΨAXNOYME»;

TΩPA TO «ΨAXNOYME»;

Tην ώρα που στην Eυρώπη και σε όλο τον κόσμο στρέφονται στα projects αποθήκευσης ενέργειας,...

Υγεία & Διατροφή

Κανόνες υγιεινής για προστασία από τον κοροναϊό

Κανόνες υγιεινής για προστασία από τον κοροναϊό

Το υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει τους κανόνες υγιεινής που πρέπει να τηρούνται προκειμένου να θωρακιστούν οι...

Περιβάλλον

Ολλανδική συνδρομή στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης

Ολλανδική συνδρομή στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης

Διήμερη επίσκεψη πραγματοποίησε στην Ολλανδία ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης στο πλαίσιο της...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.