Deal News Online

undefined

Δραγασάκης: Κοινή συνισταμένη είναι η ελπίδα προς τον ΣΥΡΙΖΑ και ο φόβος για τη ΝΔ

«Αυτές οι εκλογές συνιστούν μια ευκαιρία. Και η άμεση επαφή με την κοινωνία αυτήν την περίοδο ανανεώνει τους δεσμούς εμπιστοσύνης της με τον ΣΥΡΙΖΑ. Καλύπτουμε κενά ενημέρωσης και ακούμε προβληματισμούς. Κοινή συνισταμένη είναι η ελπίδα προς τον ΣΥΡΙΖΑ και ο φόβος για τη ΝΔ», ανέφερε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «105,5 στο Κόκκινο», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης.

 

Όπως σημείωσε, τα προηγούμενα 4,5 χρόνια η κυβέρνηση έλαβε μέτρα άμεσης ανακούφισης της κοινωνίας στην υγεία, την κοινωνική προστασία, την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας, του αποκλεισμού, ενώ εκτός των μέτρων άμεσης απόδοσης τέθηκαν οι βάσεις για το νέο κοινωνικό κράτος και την κατοχύρωση των δημόσιων αγαθών. Γιατί όσοι έχουν χρήματα, πηγαίνουν σε ιδιωτικά σχολεία, νοσοκομεία κ.λπ. Για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, όμως, το κοινωνικό κράτος είναι όρος ύπαρξης.

 

Στο μέτωπο της μεγέθυνσης του ΑΕΠ, ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης είναι σημαντικός και ήδη για 9 διαδοχικά τρίμηνα έχουμε θετικούς ρυθμούς. Όμως, επισήμανε, πρωτεύον στοιχείο είναι η ανθεκτικότητα και η βιωσιμότητα της ανάπτυξης, το σε ποιες βάσεις στηρίζεται. Και εκεί έχει γίνει το μεγάλο «αφανές» έργο της κυβέρνησης.

 

Την ίδια ώρα χαρακτήρισε «χοντροκομμένο» και «ρατσιστικό» τον νεοφιλελεύθερο λόγο με τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται στα επιδόματα, τις ανισότητες, κ.λπ., προσπαθώντας να ενοχοποιήσει το κοινωνικός κράτος. «Είναι απορίας άξιον το πώς εντέλει και πιεζόμενος δήλωσε ότι θα διατηρήσει όλα τα επιδόματα, δηλαδή τα... "επιδόματα του ΣΥΡΙΖΑ" για τα οποία επί τέσσερα χρόνια ελεεινολογούσε», υπογράμμισε.

 

Όπως πρόσθεσε, το κοινωνικό κράτος είναι σαφώς θέμα πόρων, είναι όμως πάνω από όλα ζήτημα αξιών και «πάνω σε αυτές τις αξίες ζητούμε την ανανέωση της εμπιστοσύνης του λαού. Δεν λέμε "ψηφίστε μας γιατί δώσαμε πολλά", αλλά "γιατί ό,τι είχαμε το δώσαμε, γιατί αυτές είναι οι αξίες μας"».

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν χρήσιμο ότι η ΝΔ έφερε στο προσκήνιο το θέμα του αποθεματικού και της τύχης του. Αυτό το αποθεματικό, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομίας, παραμένει απαραίτητο και σήμερα, ανεξάρτητα από το επίπεδο των επιτοκίων «για τη θωράκιση της χώρας σε ένα ρευστό διεθνές τοπίο και μια ατελώς ενοποιημένη Ευρώπη».

 

Για το ασφαλιστικό, σημείωσε ότι οι συνταξιούχοι λαμβάνουν τις συντάξεις τους, μικρότερες ή μεγαλύτερες, «ακριβώς επειδή το ασφαλιστικό σύστημά μας τις εγγυάται. Εμείς κερδίσαμε τη διατήρηση αυτής της εγγύησης, κάτι που δεν ήταν δεδομένο, όταν το 2015-16 πολλοί πίεζαν για άρση της εγγύησης αυτής. Αυτήν την εγγύηση έρχεται σήμερα να υπονομεύσει η πρόταση της ΝΔ. Αν είχαμε το σύστημα που η ΝΔ προτείνει πριν από την κρίση, σήμερα δεν θα είχαμε συντάξεις. Το δίλημμα είναι απλό αλλά καθοριστικό: Εγγυημένες συντάξεις ή "συντάξεις στον αέρα"».

 

Σε αυτήν την κατεύθυνση, «όρος βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματός μας είναι η απασχόληση», συνέχισε, «γι' αυτό κάναμε εξαρχής αυτόν τον αγώνα για μείωση της ανεργίας. Και η μείωσή της κατά 9 μονάδες έχει σημαντική συμβολή στη βιωσιμότητα του συστήματος. Αυτή θα είναι η κατεύθυνση και τη νέα τετραετία».

 

Ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε και στο θέμα της φορολογίας, τονίζοντας ότι πάντα μετά τις χρεοκοπίες υπάρχει υπερφορολόγηση και ο ΣΥΡΙΖΑ «με στοχευμένη μείωση του φορολογικού βάρους, αυτή τη συνθήκη επιχειρούμε ν' αλλάξουμε.

 

Ο κ. Μητσοτάκης τι λέει όμως; Θέτει ως πρώτο στόχο του τη μείωση κερδών επιχειρήσεων και μερισμάτων. Αυτή είναι η προτεραιότητα;», αναρωτήθηκε.

 

Όπως επισήμανε, η συνολική στάση του κ. Μητσοτάκη, ειδικά η ρητορική του για τη φορολογία, «θυμίζει τον Θεόδωρο Δηλιγιάννη, τον αντίπαλο του Χαρίλαου Τρικούπη. Ο Δηλιγιάννης υποσχόταν γενικώς "ανακούφιση του λαού από τα φορολογικά βάρη". Θριάμβευσε εκλογικά. Και απέτυχε παταγωδώς άμεσα».

 

Κάνοντας μία τέτοια αντιστοίχιση, λοιπόν, «στο σημερινό πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης ρέπει σ' ένα σύγχρονο "Δηλιγιαννισμό", που όχι μόνο δεν απαντά στις πραγματικές ανάγκες και τα προβλήματα, αλλά είναι επικίνδυνος για τον τόπο. Η οδυνηρή εξέλιξη της πολιτικής του Δηλιγιάννη, άλλωστε, είναι γνωστή», κατέληξε ο υπουργός Οικονομίας.


protoselida

Media

Der Standard: Πόλεμος νεύρων Ελλάδας-Τουρκίας για το φράχτη στον Εβρο

Der Standard: Πόλεμος νεύρων Ελλάδας-Τουρκίας για το φράχτη…

«Η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει τον συνοριακό φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία» επιγράφεται δημοσίευμα...

Secret Money

H EPEYNA EΛEIΠE...

H EPEYNA EΛEIΠE...

Tο αν και κατά πόσο τα «βαρυφορτωμένα» με προβλήματα και χρέη EΛTA χρειάζονται «έρευνα αγοράς»...

Αθλητικά

Nova: Κάθε σκέψη αναδιάρθρωσης σημαίνει «πανδημία» στο ποδόσφαιρο

Nova: Κάθε σκέψη αναδιάρθρωσης σημαίνει «πανδημία» στο ποδόσφαιρο

Στελέχη της Nova σχολιάζοντας νεότερες απόψεις και προτάσεις διαφόρων παραγόντων του ελληνικού ποδοσφαίρου, αναφορικά με...

Τεχνολογία

 Υπερδιπλασιάστηκε λόγω Covid-19 το ηλεκτρονικό εμπόριο

Υπερδιπλασιάστηκε λόγω Covid-19 το ηλεκτρονικό εμπόριο

Η πανδημία/κρίση φαίνεται ότι αλλάζει τις online αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών, σύμφωνα με έρευνα που...

Περιβάλλον

ΠΕΣΥΔΑΠ: Δράση καθαρισμού – εξωραϊσμού του ΣΕΦ

ΠΕΣΥΔΑΠ: Δράση καθαρισμού – εξωραϊσμού του ΣΕΦ

Οι διοικήσεις του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) και του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.