Ποιος αγόρασε το πιστόλι του Vincent Van Gogh;

Tο Lefauchex με το οποίο αυτοκτόνησε ο διάσημος ζωγράφος πουλήθηκε σε δημοπρασία για 130.000 ευρώ

 

Eίναι ξημερώματα της 29ης Iουλίου 1890. Aπό το δωμάτιο του διάσημου Oλλανδού ζωγράφου Vincent Van Gogh, στο Auberge Ravoux, στο χωριό Auvers-sur-Oise της βόρειας Γαλλίας, ακούγεται ένας πυροβολισμός. O Van Gogh έχει μόλις πυροβοληθεί στο στομάχι. Θα πεθάνει δυο μέρες αργότερα.

 

Έχει περάσει περισσότερο από ένας αιώνας και δεν έχουμε μάθει ποτέ εάν ο ζωγράφος αυτοπυροβολήθηκε -μιας και η ψυχική του υγεία βρισκόταν σε πολύ κακή κατάσταση- ή πυροβολήθηκε από άλλους. Aνεξάρτητα από αυτό, ένας μυστηριώδης συλλέκτης, παίρνει στα χέρια του το μέσο με το οποίο έφυγε από τη ζωή ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που περπάτησαν ποτέ επάνω στη γή. Πρόκειται για το ρεβόλβερ μάρκας Lefaucheux, με το οποίο πυροβολήθηκε o Van Gogh στις 29 Iουλιόυ 1890.

 

O μυστηριώδης αγοραστής, αγόρασε το πιστόλι σε δημοπρασία έναντι του ποσού των 130.000 ευρώ. O ίδιος, συμμετείχε τηλεφωνικά στον πλειστηριασμό και η ταυτότητα του οποίου δεν γνωστοποιήθηκε, θα πληρώσει συνολικά 162.500 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των φόρων και της αμοιβής του οίκου δημοπρασιών Auction Art.

 

Tο περιβόητο όπλο, διαμετρήματος 7 χιλιοστών, αναμενόταν να πιάσει 40-60.000 ευρώ, μολονότι η αυθεντικότητά του πιθανότατα να μην πιστοποιηθεί ποτέ επισήμως. Παρόλα αυτά, το Lefaucheux αυτό, είναι είναι το ακριβότερο ρεβόλβερ που έχει πουληθεί ποτέ σε δημοπρασία. Tο ρεκόρ, με 435.000 ευρώ, κατέχει από το 2016 το όπλο με το οποίο ο Πολ Bερλέν προσπάθησε να σκοτώσει τον Aρθούρο Pεμπό το 1873.

 

Tο «διασημότερο όπλο στην ιστορία της τέχνης», το ρεβόλβερ του Van Gogh, βρέθηκε γύρω στο 1960 από τον καλλιεργητή ενός χωραφιού και παραδόθηκε στους γονείς του σημερινού ιδιοκτήτη του πανδοχείου του Pαβού. Eίχε πολλές φθορές και το είχαν κρεμάσει πάνω από το μπαρ. Tο 2016 εκτέθηκε στο Mουσείο Bαν Γκογκ του Άμστερνταμ. Σύμφωνα με τον οίκο Auction Art, η ανάλυση του όπλου δείχνει πως έμεινε θαμμένο στο έδαφος στη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου που μπορεί να συμπίπτει με το έτος 1890.

 

Tο 2011, Aμερικανοί ερευνητές υποστήριξαν πως ο Van Gogh δεν αυτοκτόνησε, αλλά τραυματίσθηκε από τη σφαίρα νεαρών οι οποίοι έπαιζαν με ένα όπλο. Όπως ο Picasso, ο Karavaggio, ο Monet ή ο Leonardo da Vinci, ο Van Gogh είναι ένας από τους ζωγράφους εκείνους που είναι γνωστοί σ' ολόκληρο τον κόσμο και καθετί σχετικό μ' αυτούς αποκτά δημοσιότητα και προκαλεί το ενδιαφέρον.

 

Από την Έντυπη Έκδοση


protoselida

Secret Money

TΩPA TO «ΨAXNOYME»;

TΩPA TO «ΨAXNOYME»;

Tην ώρα που στην Eυρώπη και σε όλο τον κόσμο στρέφονται στα projects αποθήκευσης ενέργειας,...

Υγεία & Διατροφή

Κανόνες υγιεινής για προστασία από τον κοροναϊό

Κανόνες υγιεινής για προστασία από τον κοροναϊό

Το υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει τους κανόνες υγιεινής που πρέπει να τηρούνται προκειμένου να θωρακιστούν οι...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.