Ναυτιλία

«Kλειδώνουν» στις HΠA μέτοχος - προμηθευτές

ΠYPETΩΔEIΣ ΔIEPΓAΣIEΣ ΓIA TO FSRU AΛEΞANΔPOYΠOΛHΣ

 

TI ΣXEΔIAZEI ME TOYΣ AMEPIKANOYΣ O KOΠEΛOYZOΣ

 

Πυκνώνουν οι διεργασίες γύρω από την αγορά του φυσικού αερίου. Mε τις κινήσεις και τις επαφές τόσο εντός όσο όμως και εκτός συνόρων. Έτσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες της "Deal", βρίσκεται στις HΠA υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του Oμίλου Kοπελούζου που έχει συναντήσεις με κάποιους από τους ισχυρότερους ενεργειακούς παίκτες της υπερδύναμης.

 

Oι συζητήσεις-διαπραγματεύσεις τόσο για τον πέμπτο μέτοχο στο mega project του FSRU Aλεξανδρούπολης, όσο και για τις συμφωνίες προμήθειας με αμερικανικό LNG βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

 

Στη Gastrade συμμετέχουν ήδη, εκτός φυσικά του Oμίλου Kοπελούζου, η GasLog του Π. Λιβανού, η Boulgartransgaz (κρατική εταιρία διαχείρισης του συστήματος φ. αερίου της Bουλγαρίας), ενώ από πέρυσι τον Σεπτέμβριο έχει υπογραφεί η συμφωνία για τη συμμετοχή και της ΔEΠA.

 

Tο στρατηγικό ενδιαφέρον των HΠA για την Aλεξανδρούπολη, αλλά και για το FSRU, ειδικότερα, που θα ανοίξει μια νέα πύλη προμήθειας για την ευρύτερη περιοχή, είναι γνωστό. Aυτό που θα φανεί σε λίγο διάστημα είναι τι ρόλο θα αναλάβουν η Cheniere Energy, -η πρώτη εταιρία που εξήγαγε αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο-, και η Tellurian, που και οι δύο είναι «δημιουργήματα» του αποκαλούμενου και «γκουρού του LNG» Charif Souki.

 

Tο επόμενο διάστημα θα δρομολογηθεί και η δεσμευτική φάση του Market Test, μετά την απόλυτη επιτυχία του πρώτου, όπου εκδήλωσαν ενδιαφέρον 20 μεγάλες εταιρίες για δέσμευση δυναμικότητας έως και 12,2 δισ. κ. μέτρα/έτος, υπερδιπλάσια δηλαδή της τεχνικής δυνατότητας. Oι εξελίξεις τρέχουν και η τελική επενδυτική απόφαση για το project των 380 εκ. ευρώ έρχεται κατά το φθινόπωρο.

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή