Γαλλία: Απαλλάχθηκε ο Μπερνάρ Ταπί για «αισχροκέρδεια»

Η γαλλική δικαιοσύνη απάλλαξε σήμερα τον πρώην υπουργό Μπερνάρ Ταπί, που δικάστηκε την άνοιξη για «αισχροκέρδεια» στην υπόθεση της επίμαχης διαιτησίας για την πώληση της Adidas, μιας διαιτησίας που του είχε αποφέρει 403 εκατ. ευρώ το 2008, πριν ακυρωθεί για «απάτη».

 

Δικαστήριο του Παρισιού έκρινε πως «κανένα στοιχείο στην υπόθεση δεν επιτρέπει να υποστηρίξει κανείς» πως υπήρξε «απάτη» σ' αυτή τη διαιτησία.

 

Ποινή φυλάκισης πέντε ετών χωρίς αναστολή είχε ζητηθεί την 1η Απριλίου σε βάρος του Ταπί, ο οποίος δικάσθηκε για «αισχροκέρδεια» και «υπεξαίρεση δημόσιων κεφαλαίων».

 

Η ετυμηγορία αυτή ανακοινώνεται έπειτα από πάνω από είκοσι χρόνια δικαστικών διαδικασιών που έφθασαν μέχρι την κορυφή του κράτους, εμπλέκοντας μεταξύ άλλων και τη μελλοντική πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, υπουργό Οικονομίας τότε, η οποία καταδικάσθηκε στα τέλη του 2016 για «αμέλεια», χωρίς όμως να της επιβληθεί ποινή.

 

Στον Μπερνάρ Ταπί, που στα 76 του αντιμετωπίζει υποτροπή ενός διπλού καρκίνου στον οισοφάγο και το στομάχι, είχαν παραχωρηθεί το 2008 404 εκατ. ευρώ, τα 45 εκατ. από τα οποία για ηθική βλάβη, έπειτα από διαιτησία ανάμεσα στον ίδιο και το γαλλικό κράτος αναφορικά με την πώληση της εταιρείας εθλητικών ειδών Adidas.

 

Ο επιχειρηματίας κατηγορούσε τη δημόσια τράπεζα Credit Lyonnais ότι τον εξαπάτησε αγοράζοντας απ' αυτόν την Adidas έναντι 315,5 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο 1993, ενώ πώλησε και πάλι την αθλητική εταιρεία το 1994 έναντι 701 εκατ. ευρώ.

 

Το 2015, η διαιτησία αυτή είχε κριθεί δόλια και είχε ακυρωθεί από τη δικαιοσύνη, η οποία είχε καταδικάσει τον Ταπί να επιστρέψει τα περίπου 404 εκατ. ευρώ που του είχαν επιδικασθεί.

 

Παράλληλα μ' αυτή τη διαδικασία, η δικαιοσύνη είχε ανοίξει το 2013 ποινική έρευνα εναντίον του Μπερνάρ Ταπί και των διαφόρων πρωταγωνιστών της διαιτησίας για «αισχροκέρδεια από οργανωμένη συμμορία» και «υπεξαίρεση δημόσιων κεφαλαίων».

 

Έξι άτομα είχαν εμφανισθεί ενώπιον δικαστηρίου του Παρισιού για να λογοδοτήσουν σχετικά με τον ρόλο τους στην παράνομη διαιτησία.

 

Μεταξύ αυτών, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Orange, ο Στεφάν Ρισάρ, ο οποίος δικαζόταν για «συνέργεια σε αισχροκέρδεια», απαλλάχθηκε επίσης.

 

Η εισαγγελία, όπως θυμίζει το ΑΠΕ, είχε ζητήσει να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης τριών ετών, με τους 18 μήνες χωρίς αναστολή, 100.000 ευρώ πρόστιμο και απαγόρευση να καταλάβει δημόσιο αξίωμα για πέντε χρόνια.


protoselida

Secret Money

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή

H MLS και τα «μυστήρια» με τη μετοχή…

Tι συμβαίνει με τη μετοχή της MLS Πληροφορικής η οποία έχει υποχωρήσει κατά 36% στο...

Αυτοκίνητο

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Αγώνας Drift μέσα στην πόλη της Ρόδου

Στο “νησί των ιπποτών”, ανάμεσα στα πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια της πόλης της Ρόδου, θα διεξαχθεί...

Τουρισμός

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Προώθηση οινοτουρισμού στο Παρίσι

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Προώθηση οινοτουρισμού στο Παρίσι

Ειδική εκδήλωση - προβολή θα πραγματοποιήσει στο βραβευμένο ελληνικό εστιατόριο "Le Mavrommatis" στο Παρίσι, τη...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.