Γερμανικός Τύπος: Τι νέο κομίζει ο Μητσοτάκης;

Στην οικονομική πολιτική του νέου πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και ιδιαίτερα στις αντιδράσεις του Eurogroup εστιάζει σήμερα η FAZ.

 

«Ο Μητσοτάκης θέλει να ενεργήσει διαφορετικά από τον Τσίπρα. Αλλά όχι εντελώς διαφορετικά- για παράδειγμα στην ευρωζώνη», υποστηρίζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Από τη μία πλευρά η γερμανική εφημερίδα φαίνεται να δείχνει κατανόηση για το αίτημα της νέας ελληνικής κυβέρνησης να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα που ζητούν οι δανειστές, καθώς επισημαίνει τα εξής: «Έως το 2022 η Αθήνα θα πρέπει να επιτυγχάνει (πρωτογενές) πλεόνασμα 3,5% (του ΑΕΠ) και για πολλά ακόμη χρόνια 2,2%. Ο Μητσοτάκης θεωρεί υπερβολικά υψηλούς τους στόχους. Για να τους εκπληρώσει το ελληνικό κράτος θα έπρεπε να παρατείνει τα συντριπτικά φορολογικά βάρη για τους πολίτες του - η τουλάχιστον για εκείνους που πράγματι πληρώνουν φόρους. Επιπλέον, η επιβολή των πλεονασμάτων δεν αφήνει χώρο για επενδύσεις. Ο Μητσοτάκης δεν είναι ο μόνος που εκφράζει αυτή την άποψη. Συμφωνούν μαζί του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και επιφανείς οικονομολόγοι».

 

Από την άλλη πλευρά η εφημερίδα της Φρανκφούρτης επισημαίνει ότι η αναθεώρηση δημοσιονομικών στόχων θα ανάγκαζε τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης να παράσχουν νέα βοήθεια στην Ελλάδα, κάτι που δύσκολα θα συμβεί. Συμπέρασμα: «Και στο μέλλον δεν θα είναι εύκολες οι σχέσεις της Αθήνας με την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Πάντως το Eurogroup ξεκαθάρισε γρήγορα ότι δεν γίνονται εκπτώσεις στον διάδοχο του Τσίπρα. Καλά-καλά δεν είχε προλάβει να αναλάβει καθήκοντα ο Μητσοτάκης, όταν ο υπ. Οικονομικών της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο, υπό την ιδιότητα του ως επικεφαλής του Eurogroup, υπενθύμισε δημοσίως ότι και η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει παλαιότερες δεσμεύσεις. Παράλληλα ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM, τόνισε ότι οι καθορισμένοι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο του προγράμματος για την Ελλάδα. Σε αντίθεση με τον Τσίπρα του 2015 ο Μητσοτάκης δεν έσπευσε να απορρίψει εξαγριωμένος και δημοσίως την υπενθύμιση. Αλλά η μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων και οι εκτεταμένες φοροαπαλλαγές αποτελούν βασικές προεκλογικές υποσχέσεις του νέου Έλληνα πρωθυπουργού. Εάν δεν καταφέρει να τις τηρήσει, θα μπορούσε να βρεθεί αντιμετώπος με τη μήνιν των ψηφοφόρων».


protoselida

Secret Money

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

OI «NEOI» TOY IAΣΩ

Mπορεί ο Γ. Σταματίου να διατηρήθηκε στη θέση του επικεφαλής του Iασώ, αλλά στο νέο...

Αθλητικά

ΟΠΑΠ και ΠΑΕ ΑΕΚ συνεχίζουν μαζί

ΟΠΑΠ και ΠΑΕ ΑΕΚ συνεχίζουν μαζί

Την ανανέωση της χορηγικής τους συνεργασίας παρουσίασαν την Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2019, ο ΟΠΑΠ και...

Αυτοκίνητο

Η Peugeot πρώτη και στις προτιμήσεις των εταιρειών

Η Peugeot πρώτη και στις προτιμήσεις των εταιρειών

Πρώτη είναι η Peugeot και στην προτίμηση των εταιρειών για το διάστημα Ιανουαρίου -Αυγούστου 2019...

Τουρισμός

Θεοχάρης: Στόχος μας η αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος

Θεοχάρης: Στόχος μας η αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού…

Τόσο η αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος όσο και η αύξηση της ανταγωνιστικότητάς του αποτελούν...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.