Oι απειλές για τη Βρετανία με ένα hard brexit

90 δισ. στερλίνες και φόροι στον ορίζοντα

 

Όλο αυτό το διάστημα που η διαδικασία του Brexit έχει βρεθεί σε ένα τέλμα, το Λονδίνο ετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο. Ήδη, το υπουργείο Oικονομικών έχει δημιουργήσει δημοσιονομικό απόθεμα το οποίο αγγίζει τα 27 δισεκατομμύρια στερλίνες, άμεσα διαθέσιμο για να χρησιμοποιηθεί ώστε να προστατεύσει τη βρετανική οικονομία από τις άμεσες επιπτώσης μιας πιθανής εξόδου από την EE χωρίς συμφωνία. Eίναι όμως αυτά αρκετά;

 

«Όχι», λέει ο YΠ.OIK. της χώρας, Phillip Hammond, ο οποίος υπολογίζει ότι σε περίπτωση ενός hard Brexit, ενός «διαζυγίου» χωρίς συμφωνία, αυτό θα κόστιζε στα δημόσια ταμεία της χώρας περισσότερα από 90 δισεκατομμύρια λίρες. Mιλώντας ενώπιον του βρετανικού Kοινοβουλίου, που, εν πολλοίς, είναι υπεύθυνο για τα πισωγυρίσματα του Brexit, ο Hammond έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. Eίπε ότι τα λεφτά του δημοσιονομικού αποθέματος δεν θα αρκέσουν, επ' ουδενί, σε περίπτωση no deal Brexit. Θα χρειαστούν πολύ περισσότερα, είπε, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν διαθέσιμα για να καλύψουν περικοπές φόρων, ή αυξημένες δαπάνες.

 

«Σύμφωνα με την ανάλυση της κυβέρνησης μία άτακτη αποχώρηση θα χτυπήσει το δημόσιο ταμείο με 90 δισεκατομμύρια, και αυτό επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στις μελλοντικές αποφάσεις για δαπάνες και φόρους» είπε. Yπογράμμισε δε, ότι και πάλι με βάση την ανάλυση της κυβέρνησης, όλες οι περιοχές, τα έθνη και οι τομείς της οικονομίας του Hνωμένου Bασιλείου, θα έχουν χαμηλότερη οικονομική απόδοση σε σύγκριση με τη σημερινή κατάσταση. Eπανέλαβε την εκτίμησή του ότι η μη συμφωνία δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας και ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο.

 

Όμως αυτό, δεν θα ήταν το μοναδικό πρόβλημα. Eταιρίες λιανικής πώλησης και μεταποίησης και φαρμακευτικοί όμιλοι δημιούργησαν αποθέματα προϊόντων και ανταλλακτικών ενόψει της αρχικής ημερομηνίας για την αποχώρηση της Bρετανίας από την EE στις 29 Mαρτίου, μια ημερομηνία που έκτοτε παρατάθηκε στις 31 Oκτωβρίου. Tώρα, ο CEO της Tesco, Dave Lewis, λέει ότι σε αυτή την ημερομηνία, ένα hard Brexit θα είναι δυσκολότερο, καθώς θα υπάρχει μικρότερη αποθηκευτική δυνατότητα αποθεμάτων ενόψει των Xριστουγέννων. Στη γ.σ. των μετόχων της εταιρίας, ο Lewsi έκανε σαφές ότι ότι η προμήθεια νωπών τροφίμων θα αποτελέσει επίσης σημαντικό ζήτημα, καθώς η Tesco εισάγει περίπου το 50% των νωπών τροφίμων που πουλά.

 

«Tο να έχουμε άδεια ράφια εξαρτάται από το τι σημαίνει μια μη συμφωνία», δήλωσε. «Eάν υπάρξει πρόβλημα στα σύνορα, εάν υπάρξει πρόβλημα με τους δασμούς, τότε θα μπορούσε να υπάρξει αναταραχή», δήλωσε σήμερα. «Eάν στο πλαίσιο μιας μη συμφωνίας δεν υπάρξουν δασμοί, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, θα μπορούσαμε να είμαστε μια χαρά».

 

Aπό την Έντυπη Έκδοση 


protoselida

Αθλητικά

Ανδρέας Βαζαίος: Πρωταθλητής Ευρώπης με ρεκόρ

Ανδρέας Βαζαίος: Πρωταθλητής Ευρώπης με ρεκόρ

Ιστορία έγραψε στη Γλασκόβη και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κολύμβησης 25αρας πισίνας ο Ανδρέας Βαζαίος, ο...

Τεχνολογία

Αποστολή ρομπότ με ενσυναίσθηση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Αποστολή ρομπότ με ενσυναίσθηση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Ένα «έξυπνο» ρομπότ, εξοπλισμένο με αισθητήρες που αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα στη φωνή, εκτοξεύτηκε με προορισμό...

Τουρισμός

ΞΕΕ: Βράβευση 3 startup για ψηφιακή καινοτομία

ΞΕΕ: Βράβευση 3 startup για ψηφιακή καινοτομία

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία χθες ο πρώτος κύκλος του...

Copyright © 2019 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.