Deal News Online

undefined

Η Fed αλλάζει το αμερικανικό outlook - «θωρακίζεται» η θέση του Powell

Οι αγορές, το τελευταίο διάστημα, επιδεικνύουν μια νευρικότητα. Η προσμονή από τη Federal Reserve Bank για μια νέα μείωση επιτοκίων, η κόντρα μεταξύ του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών με την κεντρική τράπεζα της χώρας, οι απειλές του Donald Trump ότι θα «ξηλώσει» τον Jerome Powell. Όλα αυτά επέτειναν τη νευρικότητα των επενδυτών και βοήθησαν στα σκαμπανεβάσματα της Wall Street. Τι θα μπορούσε να επιφέρει την κανονικότητα;

 

Εν αρχή, ήταν η διαβεβαίωση, από τον οικονομικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου, Larry Kudlow, ότι δεν απειλείται η θητεία του Powell στη Fed, παρά τις συνεχείς επικρίσεις που δέχεται τους τελευταίους μήνες από τον πρόεδρο, επειδή αύξησε τα επιτόκια. Όταν ρωτήθηκε από το οικονομικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC αν η θέση του Powell είναι «ασφαλής», ο Kudlow απάντησε ότι «ναι, πιστεύω πως ναι» και πρόσθεσε: «Δεν προσπαθούμε να τον εκδιώξουμε επί του παρόντος». Τόνισε δε, ότι η ανεξαρτησία της Fed είναι σεβαστή, παρότι «η τελευταία αύξηση των επιτοκίων αποδείχθηκε άχρηστη».

 

Η Fed είχε αυξήσει τελευταία φορά τα επιτόκια κατά 0,25% τον Δεκέμβριο. Στην τελευταία συνεδρίασή της, στις 19 Ιουνίου, αποφάσισε να τα αφήσει στα ίδια επίπεδα, δηλαδή του 2,25% με 2,50%, παρά τις πιέσεις του Λευκού Οίκου να τα μειώσει για να περιοριστεί το κόστος δανεισμού. Τώρα, κρίνουν ότι οι αβεβαιότητες και τα καθοδικά ρίσκα στο outlook έχουν αυξηθεί σημαντικά. Έτσι, ενισχύονται οι πιθανότητες για μια μείωση επιτοκίων βραχυπρόθεσμα.

 

«Πολλοί έκριναν ότι θα είναι επιβεβλημένη η επιπρόσθετη νομισματική διευκόλυνση βραχυπρόθεσμα αν οι τελευταίες εξελίξεις διατηρηθούν και συνεχίσουν να επιβαρύνουν το οικονομικό outlook» αναφέρεται στα πρακτικά της συνεδρίασης της 18ης και 19ης Ιουνίου.

 

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα μέλη της Fed ανησυχούν όλο και περισσότερο για τον πληθωρισμό. Πολλοί αξιωματούχοι επισήμαναν ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό μπορεί να κυμαίνονται κάτω από στόχο του 2%.

 

Ο δε Powell, διαβεβαίωσε ότι η Fed είναι έτοιμη να δράσει, ώστε να διατηρήσει τη 10ετή οικονομική επέκταση, σημειώνοντας ότι οι ανησυχίες για την εμπορική πολιτική και την αδύναμη παγκόσμια οικονομία «συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας».

 

«Η διαφαινόμενη πρόοδος στο εμπόριο μετατράπηκε σε περισσότερη αβεβαιότητα και οι επαφές μας από τον επιχειρηματικό και αγροτικό τομέα μετέφεραν έντονες ανησυχίες για τις εξελίξεις στο εμπόριο» ανέφερε.

 

Συμμεριζόμενος τις ανησυχίες αξιωματούχων της Fed για τον πληθωρισμό, προειδοποίησε ότι έχει «μετριαστεί» και η συνολικότερη ανάπτυξη, ενώ «υπάρχει ο κίνδυνος ο αδύναμος πληθωρισμός να είναι ακόμα πιο επίμονος από ό,τι αναμένεται αυτή τη στιγμή» και να μην αποδειχθεί παροδικός.

 

Από την Έντυπη Έκδοση


protoselida

Media

Νομοθετική ενίσχυση της καταπολέμησης της διαδικτυακής πειρατείας

Νομοθετική ενίσχυση της καταπολέμησης της διαδικτυακής πειρατείας

Οριστικό "μαύρο" στις ιστοσελίδες που αναπαράγουν παράνομα μουσική, ταινίες, σειρές κ.α. επιχειρεί να βάλει η...

Secret Money

ON TIME H «NEA ΣIΔMA»

ON TIME H «NEA ΣIΔMA»

Mε βάση το «χρονοδιάγραμμα» προχωρεί η υπόθεση του deal ΣIΔMA-Mπήτρος, για την απορρόφηση του μεταλλουργικού...

Αθλητικά

Ύποπτο κρούσμα στον ΠΑΟΚ

Ύποπτο κρούσμα στον ΠΑΟΚ

Υποπτο κρούσμα κορωνοιού εντοπίστηκε στο ποδοσφαιρικό τμήμα του ΠΑΟΚ και οι παίκτες, όπως και το...

Αυτοκίνητο

Σεβασμός για τη νέα Mercedes-AMG GT Black Series

Σεβασμός για τη νέα Mercedes-AMG GT Black Series

Όταν η Mercedes αποφασίζει να βγάλει συλλεκτική έκδοση που θα κατασκευάζεται στο Affalterbach, την έδρα...

Τεχνολογία

NASA-ESA: Μεταφορά βράχων από Άρη με «φορτηγό διαστημόπλοιο»

NASA-ESA: Μεταφορά βράχων από Άρη με «φορτηγό διαστημόπλοιο»

Η NASA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA)σχεδιάζουν να δαπανήσουν τουλάχιστον 7 δισεκατομμύρια δολάρια για τη συλλογή δειγμάτων από τον Άρη και την...

Τουρισμός

Θεοχάρης: Λανθασμένη η απόφαση της Κύπρου

Θεοχάρης: Λανθασμένη η απόφαση της Κύπρου

Λανθασμένη θεωρεί την απόφαση της Κύπρου να υποβιβάσει την Ελλάδα στην ταξιδιωτική κατηγορία Β σχετικά...

Copyright © 2020 Deal News Online. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.