Αγορές

Κατρακυλά η στερλίνα

Στα χαμηλότερά της επίπεδα από τον Απρίλιο του 2017 υποχώρησε η στερλίνα, υπό τους φόβους ενός άτακτου Brexit τον Οκτώβριο.

 

Το βρετανικό νόμισμα κατέγραψε πτώση 0,7% έναντι του δολαρίου, φτάνοντας στο 1,2418. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτό αποτελεί χαμηλό 27 μηνών έναντι του δολαρίου και νέο χαμηλό εξαμήνου έναντι του ευρώ. Έναντι του ευρώ η στερλίνα υποχωρεί, μάλιστα, για 10 συνεχόμενες εβδομάδες.

 

"Το βρετανικό νόμισμα θα συνεχίσει να πέφτει", προβλέπουν οι αναλυτές της Nomura, χαρακτηρίζοντας την πτώση "το στόρι της ημέρας".

 

Σύμφωνα, με πρόσφατα στοιχεία του Reuters, το βρετανικό νόμισμα είναι το νόμισμα που έχει καταγράψει τις χειρότερες επιδόσεις για φέτος. Αυτή η πτώση αποδίδεται στη συνεχιζόμενη κόντρα στις τάξεις των Τόρις, για τη διαδοχή της Τερέζα Μέι, στην αρχηγία του κόμματος αλλά και στην πρωθυπουργία της χώρας.

 

Ο Μπόρις Τζόνσον, που θεωρείται φαβορί για να αναδειχθεί ηγέτης από το Συντηρητικό κόμμα, καθώς και ο αντίπαλός του Τζέρεμι Χαντ δήλωσαν αργά χθες ότι δεν θα δεχθούν το στοιχείο του λεγόμενου backstop για τη Βόρεια Ιρλανδία που περιλαμβάνεται στη συμφωνία της Τερέζα Μέι για το Brexit. Και οι δύο προσπαθούν να προσελκύσουν την πλειονότητα των μελών των Τόρις που θέλουν μια καθαρή έξοδο από την ΕΕ.

 

Νέα οικονομικά στοιχεία επηρέασαν επίσης την κίνηση της στερλίνας. Τα στοιχεία για την απασχόληση έδωσαν ανάμεικτα μηνύματα σχετικά με την υγεία της αγοράς εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και οι μισθολογικές απαιτήσεις και οι μισθοί αυξάνονται.

 

Οι βρετανικοί μισθοί αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό τους, εδώ και 11 χρόνια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, και το ποσοστό ανεργίας για μια περίοδο τριών μηνών διατηρήθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο, εδώ και 44 χρόνια.

 

Ωστόσο, η αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβραδύνθηκε με την τριμηνιαία αύξηση των 28.000, σημειώνοντας την ασθενέστερη άνοδο από την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου του περασμένου έτους.


Σχετικά Θέματα

επιστροφή στην αρχή